Eslövs allmänning naturreservat

Eslövs allmänning eller Fäladen, är ett naturskyddsområde som ligger i centrala Eslöv. Här finns promenadslingor, bänkar och en grillplats.

Allmänningen som är ett av Sveriges äldsta naturreservat är ett populärt område centralt i Eslöv. I den gamla löskogen finns promenadslingor, bänkar och grillplats. På vårkanten är hela området alldeles vitt av vitsipporna som brukar slå ut i april-maj månad.

Grillplats med grill, bord och bänkar

Historik

Redan 1919 avsattes södra delen som naturreservat och är därmed ett av Sveriges äldsta. Reservatet bildades eftersom att området har stora geologiska värden. Här hade den nordöstra isströmmen sin ändplats, och det finns en tydlig gräns mellan två olika jordtyper som isen tog med sig här.

Här finns också Hundramannastenen, en mindre sten som fungerade som samlingspunkt för så kallade Hundramannaföreningar, i början av 1900-talet. Detta var föregångare till sjukkassan där medlemsantalet skulle utgöra ett hundratal för att ge hjälp till behövande.

Läs mer på Länsstyrelsen Skånes hemsida.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window