Äldre
Har du fyllt 65 år och behöver stöd och hjälp i din vardag? Rätten till en trygg och värdig ålderdom är en självklarhet och du som är äldre i Eslövs kommun ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande över din vardag.
Vi erbjuder många former av stöd till dig som är äldre. Vissa former av stöd är öppna och förebyggande medan andra handlar om vård och omsorg och är biståndsbedömda.
Stöd i hemmet
Det finns olika hjälpmedel att tillgå för att göra din vardag enklare. Det går även att anpassa din bostad för att den ska fungera för dig efter dina särskilda behov genom bostadsanpassning.

När du har svårt att klara din vardag kan du behöva hjälpmedel för att bibehålla din självständighet. Exempel på hjälpmedel är rollator, toalettstolsförhöjare, rullstol eller duschstol.

Med ett trygghetslarm kan du larma dygnet runt om du skyndsamt behöver hjälp. Trygghetslarm är en biståndsbedömd insats. Du måste alltså ansöka om trygghetslarm.

Hemvård innebär att personer med funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom får det stöd de behöver för att kunna bo kvar hemma så länge som möjligt. Avsikten är att stödja och hjälpa den enskilde i sitt hem med det den enskilde inte klarar själv.

Fixarservice erbjuder enklare hjälp i hemmet till äldre personer som bor i kommunen.

Om du har en bestående funktionsvariation som ställer speciella krav på ditt boende kan du ansöka om bidrag för bostadsanpassning. Bostadsanpassningsbidrag är ett bidrag för vissa nödvändiga förändringar så att din bostad passar dina behov och du kan leva ett självständigt liv.
Stöd utanför hemmet
Som äldre kan du även få hjälp utanför ditt hem. Det kan både handla om att du ska kunna transportera dig så att du kan sköta ärenden och träffa andra personer och få sociala sammanhang.

Färdtjänst är till för den som på grund av särskilda behov inte kan resa med allmän kollektivtrafik. I Skåne är det Skånetrafiken som har hand om färdtjänsten.

Du som har mycket svårt att ta dig fram till fots kan ansöka om ett särskilt parkeringstillstånd. Detta ger rätt att parkera på särskilt reserverade platser och undantag från lokala trafikföreskrifter. Parkeringstillståndet är personligt och kan användas i olika fordon.

Ledsagning är till för att personer med funktionsnedsättning ska kunna ägna sig åt fritids- och kulturaktiviteter.

Dagverksamhet är för dig som har en diagnostiserad kognitiv sjukdom/demenssjukdom och bor i ordinärt boende.
Boende för äldre
Bostäder för dig med särskilda behov, eller som uppnått en viss ålder.

Att bli äldre kan innebära förändrade behov och önskemål när det gäller boende. Vård- och omsorgsboende kan du som sökande beviljas när behovet av vård och omsorg är så omfattande att det inte kan tillgodoses i det egna hemmet.

Seniorbostäder är lägenheter med bra tillgänglighet, särskilt anpassade för personer över 65 år.

Du som har fyllt 75 år kan ansöka om att bo i en lägenhet på något av kommunens trygghetsboenden 75+. Dessa boenden är avsedda för dig som söker trygghet och vill bryta isolering.

Ett korttidsboende är till för personer som behöver avlastning, mobilisering eller återhämtning för att kunna återgå till sitt hem.
Dina behov styr
Alla insatser utformas i nära samarbete med dig och utifrån dina behov. De insatser som erbjuds ska stärka dina möjligheter att leva ett självständigt och värdigt liv.
Med stöd från hemvården har du stora möjligheter att bo kvar i det egna hemmet. Vi tillämpar ett valfrihetssystem inom hemvården.
Hur stödet ser ut styrs av lagar, främst socialtjänstlagen (SoL) och lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och hälso- och sjukvårdslagen (HSL).
Har du några frågor om äldreomsorgen eller vill ansöka om stöd och omvårdnad vänd dig till vårt Kontaktcenter på telefon 0413-620 00 så hjälper de dig att nå rätt person.