Gäss

I Trollsjöområdet i Eslöv finns en hel del gäss som ibland kan verka vara lite skrämmande och dessutom lämnar de träck, gåsbajs, efter sig på gräsmattorna. Det kan vara bra att veta att gässen väser om de tycker att man kommer för nära. Gå då bara lugnt bort från gässen.

Under vår och sommar häckar grågäss, alltså bygger bo och får ungar, i Trollsjöområdet. Under häckningsperioden samlas många gäss och det kan bli mycket gåsbajs på gräsmattorna. Kommunen städar löpande bort gåsbajs från vissa av  gräsmattorna.

När ungarna är flygfärdiga ger de flesta sig iväg

När ungarna blir flygfärdiga, i mitten av juli, kommer de flesta att ge sig iväg ut i jordbrukslandskapet där det finns mer mat. Vi ber därför allmänheten att ha överseende och tålamod med gässens närvaro och visa hänsyn, det vill säga att låta dem vara ifred och inte gå för nära. Genom detta hoppas vi på att vi kan ha en fredlig samvaro i parken så länge gässen är kvar.

Varför väser gässen när jag kommer nära?

Gäss värnar om sina ungar, tar väl hand om dem och beskyddar dem. När man kommer för nära gäss med ungar så händer det att de väser. Väsandet är gässens sätt att tala om för dig att du är för nära och att de känner sig hotade. Det bästa du kan göra då är att lugnt lämna gässen i fred. Om du inte lyssnar till varningen kommer gässen att försöka jaga bort dig som de upplever som hotfull för att skydda sina ungar.

Gäss lever ofta i parförhållande i flera år
Gäss lever ofta i parförhållande i flera år.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window