Gäss

I Trollsjöområdet i Eslöv finns en hel del gäss som ibland kan verka vara lite skrämmande och dessutom lämnar de träck, gåsbajs efter sig på gräsmattorna. Det kan vara bra att veta att gässen väser om de tycker att man kommer för nära. Gå då bara lugnt bort från gässen.

Gäss lever ofta i parförhållande i flera år

Gäss lever ofta i parförhållande i flera år

Häckningsperiod

Under vår och sommar häckar grågäss i Trollsjöområdet. Under häckningsperioden samlas många gäss och det kan bli mycket gåsbajs på gräsmattorna. Kommunen städar löpande bort gåsbajs från vissa av  gräsmattorna.

När ungarna är flygfärdiga ger de flesta sig iväg

När ungarna blir flygfärdiga, i mitten av juli, kommer de flesta att ge sig iväg ut i jordbrukslandskapet där det finns mer mat. Vi ber därför allmänheten att ha överseende och tålamod med gässens närvaro och visa hänsyn, dvs. låta dem vara ifred och inte gå för nära. Genom detta hoppas vi på att vi kan ha en fredlig samvaro i parken så länge gässen är kvar.

Varför väser gässen när jag kommer nära?

Gäss, liksom vi, värnar om sina ungar och tar väl hand om dem och beskyddar dem. När man kommer för nära gäss med ungar så händer det att de väser. Väsandet är gässens sätt att tala om för dig att du är för nära och de känner sig hotade. Det bästa man kan göra då är att lugnt avlägsna sig från gässen. Om man inte lyssnar till varningen kommer de att försöka jaga bort det som de upplever som hotfullt för att skydda sina ungar.

Grågåsen

Grågåsen är en stor och kraftig grå gås med ljusrosa näbb och ben och tydliga ljusgrå vingframkanter. Grågåsen är Sveriges vanligaste gås. Grågåsen häckar, dvs. bygger sitt bo i eller i närheten av vatten. Vuxna grågäss äter växter medan ungarna äter mycket insekter och andra smådjur.

Grågäss får mellan 4-6 ägg. Honan ruvar ensam medan hanen vaktar i närheten av boet. Hanen och honan tar gemensamt hand om ungarna. När ungarna kläckts söker sig familjen till stränder eller andra platser med bra bete. På dessa platser samlas ofta många familjer som går tillsammans och betar i flockar. Gåsfamiljen håller sedan ihop fram till våren då ungarna lämnar föräldrarna.

Grågäss blir könsmogna vid två års ålder men första häckningen sker ofta mellan 2-5 års ålder. Grågäss lever i par och håller ofta ihop i flera år. Det är inte ovanligt att samma par håller ihop tills den ena partnern dör. Kvarvarande fågel tar därefter en ny partner. Den äldsta kända vilda grågåsen var en ringmärkt fågel som blev 20 år och 5 mån.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window