Förmyndare för barn
Fram till 18-årsdagen ska barn ha en företrädare som beslutar om frågor som gäller deras ekonomi och egendom. Normalt är en eller båda föräldrarna tillsammans barnets förmyndare. Ibland behövs det en utomstående företrädare, det kan vara en god man eller en särskilt förordnad vårdnadshavare.
Skillnad på vårdnad och förmyndarskap
Det är skillnad på att ha vårdnaden och förmyndarskapet för ett barn. Vårdnaden innebär den dagliga omvårdnaden av ett barn och förmyndarskapet gäller ansvar för barnets rättsliga och ekonomiska frågor. En förälder som är ensam vårdnadshavare är också ensam förmyndare för sitt barn. En god man eller särskilt förordnad förmyndare har oftast bara ansvar för förmyndarskapet.
Föräldrars förvaltning av barnets egendom
När barnets föräldrar är förmyndare får föräldrarna fritt bestämma över den omyndiges tillgångar så länge värdet understiger åtta prisbasbelopp. Om värdet på barnets tillgångar överstiger åtta prisbasbelopp blir föräldrarna redovisningsskyldiga till Överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden kan också besluta om att begränsa föräldrarnas fria förvaltning om det finns särskild anledning till det. Läs mer under regler för föräldrars förvaltning av omyndiga barns egendom som finns nedan.
Om en av föräldrarna avlider, blir den efterlevande föräldern ensam förmyndare.
När utses en särskilt förordnad förmyndare?
Barn under 18 år kan av olika anledningar sakna förmyndare. Om båda föräldrarna är döda, minderåriga eller av speciella skäl inte kan vara förmyndare, kan tingsrätten utse en särskilt förordnad förmyndare. Om en förälder t.ex. får en förvaltare, kan han eller hon inte företräda barnet och en förmyndare måste utses. Tingsrätten kan också förordna en medförmyndare, om en förmyndare av olika skäl inte kan vara förmyndare ensam. Överförmyndarnämnden kan ansöka till tingsrätten om en förmyndare för barnet.
När ett barn står utan både vårdnadshavare och förmyndare kan tingsrätten utse en särskilt förordnad vårdnadshavare som både blir vårdnadshavare och förmyndare för barnet. En ansökan i dessa fall görs av arbetsmarknads- och socialnämnden, som föreslår vem som ska bli barnets vårdnadshavare.
En särskilt förordnad förmyndare är redovisningsskyldig till överförmyndarnämnden.
Som förmyndare ansvarar vårdnadshavaren också för barnets ekonomiska angelägenheter och i sådant som inte finns reglerat. Tingsrätten kan dock besluta att annan person ska ansvara för barnets ekonomiska angelägenheter.
Det betyder att det kan finnas två eller flera som ansvarar för barnet och att ansvaret kan delas upp mellan dessa i en vårdnadsdel och i en förmynderskapsdel.
När behövs en särskilt förordnad förmyndare?
Barn under 18 år kan av olika anledningar sakna förmyndare. Det kan t.ex. bero på att:
- Båda föräldrarna är underåriga.
- Båda föräldrarna är avlidna.
- Båda föräldrarna har blivit entledigade som förmyndare.
- En ensam förmyndare fått en förvaltare förordnad för sig.
Om barnet endast har en förälder är således denna föräldern ensam förmyndare. Om denna förmyndare inte klarar av att sköta förmynderskapet ensamt kan det bli aktuellt att ansöka till tingsrätten om att utse en medförmyndare.
När föräldrarna eller den förordnade vårdnadshavaren inte har tillräckliga kunskaper för att kunna förvalta barnets ekonomi och företräda barnet i dessa angelägenheter, kan en förmyndare förordnas att ansvara för detta. Ett annat skäl är det finns jävssituationer eller att sådana kan uppstå, särskilt om barnet bor hos den förordnade vårdnadshavaren.
Vad gör en särskilt förordnad förmyndare?
Förmyndaren sörjer för barnets bästa genom att självständigt förvalta dess tillgångar och se till att de används till barnets nytta. Förmyndaren företräder också barnet i angelägenheter som rör tillgångarna och sådana angelägenheter som inte är reglerade eller som inte rör barnets personliga angelägenheter.
Vem kan utses till förordnad förmyndare?
Till förmyndare ska utses en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig person.
Samtycke från överförmyndarnämnden
Vissa rättshandlingar kräver alltid överförmyndarnämndens samtycke, till exempel om barnet ska:
- köpa eller sälja fastighet, tomträtt eller bostadsrätt
- ta emot en gåva som rör fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt
- låna pengar eller låna ut pengar
- bedriva rörelse
- ingå avtal om arvskifte
- ta ut pengar från ett överförmyndarspärrat konto
Förmyndaren måste i dessa fall ansöka till Överförmyndarnämnden om att få samtycke till rättshandlingen. Om inte Överförmyndarnämndens samtycke inhämtas blir rättshandlingen ogiltig. Det är vanligt att mäklare eller låneinstitut hjälper föräldrar med en ansökan till Överförmyndarnämnden.
Observera att det endast är förmyndaren som företräder barnet och är behörig att skriva under en ansökan om samtycke. Om barnet har två förmyndare t.ex. när båda föräldrarna är förmyndare, utövas förmynderskapet gemensamt och ansökan måste skrivas under av båda.
Viktigt vid fastighetsköp och hantering av dödsbo
Om du som förmyndare och barnet exempelvis ska köpa en fastighet gemensamt eller om ni är delägare i samma dödsbo, måste en tillfällig god man tillsättas för barnet. Du kan som förmyndare inte företräda både dig själv och barnet vid en rättshandling som berör er båda.
När barnet fyllt 16
När ett barn fyllt 16 år ska barnet få tillfälle att yttra sig vid viktigare beslut som gäller barnet. Ett barn som har fyllt 16 år kan själv sluta avtal om arbete eller säga upp ett arbete samt förfoga över sin lön.
Om du vill ansöka om Överförmyndarnämndens samtycke till något av ovanstående, kontakta Överförmyndarnämnden för att få mer information om vad som gäller.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.