Måltiderna på våra vård- och omsorgsboenden

Mat ska vara en källa till lust och glädje, en sinnlig njutning som ökar lusten till livet. Den ska förmedla dofter och smaker som väcker slumrande sinnen och minnen.

I vårt måltidsabonnemang för äldre ingår frukost, lunch, kvällsmat, flera olika mellanmål fördelade över dygnet, måltidstillbehör och dryck. Varje dag erbjuder vi tre olika lunchalternativ och tre olika kvällsmatsalternativ.

Meny för vård- och omsorgsboende

Lunchmeny

Vecka 6, 3 februari – 9 februari

Måndag 3 februari – Morotskakans dag

  • Dagens Lunch: Prinskorv med gräddstuvade grönsaker & kokt potatis
  • Dessert: Morotskaka med frosting

Tisdag 4 februari

  • Dagens Lunch: Klassiskt dillkött serveras med kokt potatis & kokta morötter
  • Dessert: Hallonkompott med gräddtopp

Onsdag 5 februari

  • Dagens Lunch: Köttbullar serveras med gräddsås, persiljekryddat potatismos & brysselkål
  • Dessert: Färskostkaka serveras med lingongrädde

Torsdag 6 februari

  • Dagens Lunch: Fiskgryta med smak av lime serveras med ris & haricot verts
  • Dessert: Päronsoppa serveras med kardemummaklick

Fredag 7 februari

  • Dagens Lunch: Pannbiff med stekt lök serveras med gräddsås & kokt potatis och broccoli
  • Dessert: Chokladcréme med smak av apelsin

Lördag 8 februari

  • Dagens Lunch: Helstekt kyckling serveras med gräddsås, gelé, ättiksgurka & kokt potatis och grönsaker
  • Dessert: Äppelpaj med vaniljsås

Söndag 9 februari

  • Dagens Lunch: Kokt fisk och äggsås serveras med kokt potatis & gröna ärtor
  • Dessert: Mannagrynspudding serveras med grädde & marinerad citrusfrukt

Vecka 7, 10 februari – 16 februari

Måndag 10 februari

  • Dagens Lunch: Kokt fläskkorv med rotmos, varm pepparrotssås & gröna grönsaker
  • Dessert: Dessertsoppa med smak av mango, vispad grädde

Tisdag 11 februari

  • Dagens Lunch: Stekt sill serveras med potatismos, skirat smör, broccoli & lingonsylt
  • Dessert: Ananaspaj med vispgrädde

Onsdag 12 februari

  • Dagens Lunch: Persikodoftande färsgryta, serveras med kokt potatis & grönsaker
  • Dessert: Katrinplommonkräm med grädde

Torsdag 13 februari

  • Dagens Lunch: Kokt kyckling i currysås serveras med ris & grönsaker
  • Dessert: Apelsinmousse med chokladcrisp

Fredag 14 februari – Alla hjärtans dag

  • Dagens Lunch: Fiskgratäng med tomat och timjan, serveras med kokt potatis & ärtor
  • Dessert: Matgästernas önskedessert!

Lördag 15 februari

  • Dagens Lunch: Färslimpa med svamp och purjolök serveras med potatismos & bacon- äppelkräm, kokta rotfrukter
  • Dessert: Hallondröm; ostkräm varvat med hallonsylt och krossade digestivekex

Söndag 16 februari

  • Dagens Lunch: Revben serveras med kokt potatis, gräddsås, rödkål & gelé
  • Dessert: Brylépudding serveras med karamellsås

Vecka 8, 17 februari – 23 februari

Måndag 17 februari

  • Dagens Lunch: Stekt spätta med remouladsås & kokt potatis serveras med gröna ärtor
  • Dessert: Dessertsoppa på skogsbär serveras med vaniljklick

Tisdag 18 februari

  • Dagens Lunch: Färsruta serveras med gräddsås, potatismos, lingonsylt & ättiksgurka
  • Dessert: Risgrynsgröt serveras med saftsås

Onsdag 19 februari

  • Dagens Lunch: Ärtsoppa med fläskkorv, serveras med senap & hembakat grovt bröd
  • Dessert: Pannkaka serveras med vispad grädde & sylt

Torsdag 20 februari

  • Dagens Lunch: Kycklingklubba med rostad potatis och kålrot serveras med varm dragonsås
  • Dessert: Chokladpudding med visptopp

Fredag 21 februari

  • Dagens Lunch: Fisksoppa med smak av saffran dill & chili, serveras med en klick aioli & hembakat bröd
  • Dessert: Bärpaj med vaniljsås

Lördag 22 februari

  • Dagens Lunch: Dansk sjömansbiff serveras med sky, grönsaker & inlagda rödbetor
  • Dessert: Nyponsoppa med en kula vaniljglass & mandelbiskvier

Söndag 23 februari

  • Dagens Lunch: Plommonspäckad karré serveras med gräddig salviasås och potatis & rotfrukter
  • Dessert: Lingonfromage med kaksmulor

Vecka 9, 24 februari – 2 mars

Måndag 24 februari

  • Dagens Lunch: Korv Forsell (smak av tomat, senap, dill och pepparrot) serveras med
    kokt potatis & grönsaker
  • Dessert: Exotisk dessertsoppa med vispad grädde

Tisdag 25 februari

  • Dagens Lunch: Pocherad Alaska ryggfilé, varm örtagårdssås, kokt potatis & morötter
  • Dessert: Fruktgelé med vaniljkräm

Onsdag 26 februari

  • Dagens Lunch: Gulaschsoppa på färs, serveras med gräddfil, hembakat bröd, smör & pålägg
  • Dessert: Äppelpaj med vaniljsås

Torsdag 27 februari

  • Dagens Lunch: Kålpudding med kokt potatis, gräddsås, grönsaker & lingonsylt
  • Dessert: Klappkräm smaksatt med röda vinbär & gräddmjölk

Fredag 28 februari

  • Dagens Lunch: Kokt kyckling i currysås serveras med ris & grönsaker
  • Dessert: Hemlagad citronfromage med riven mörk choklad

Lördag 1 mars

  • Dagens Lunch: Persiljejärpar med viltsås, stekt potatis & örtstekt svamp och purjolök
  • Dessert: Ostkaka serveras med sylt och grädde

Söndag 2 mars

  • Dagens Lunch: Fiskgryta med räkor, potatismos, grönsaker, aioli & hembakat bröd
  • Dessert: Nyponpannacotta

Vecka 10, 3 mars – 9 mars

Måndag 3 mars – Skånevecka

  • Dagens Lunch: Spenatsoppa med kokt ägg, korvslantar, grönsaker, hembakat bröd, smör &
    pålägg
  • Dessert: Falsk kalvdans med grädde och sylt

Tisdag 4 mars – Skånevecka, Fettisdagen

  • Dagens Lunch: Kapprockasill med lök och grädde, kokta panntoffler och grönsaker
  • Dessert: Semla

Onsdag 5 mars – Skånevecka

  • Dagens Lunch: Vildsvinsfärsbiff med potatismos, mustig viltsås & grönsaker
  • Dessert: Varm äppelsoppa med kardemummaskorpa

Torsdag 6 mars – Skånevecka

  • Dagens Lunch: Kokt köttkorv med persiljesås & kokt potatis serveras med grönsaker
  • Dessert: Morotskaka med frosting

Fredag 7 mars – Skånevecka

  • Dagens Lunch: Rotfruktspytt serveras med knake, kokt broccoli och senapssås
  • Dessert: Slättbosnos; fyllig kavringsdessert

Lördag 8 mars – Skånevecka

  • Dagens Lunch: Skånsk brännesnuda (kött och rotfruktssoppa) med pepparrotsklick, kavring
  • Dessert: Skånsk äppelkaka med vaniljsås

Söndag 9 mars – Skånevecka

  • Dagens Lunch: Rimmad fläskbog med rotmos, grönsaker & senap
  • Dessert: Spettekaka

Kvällsmeny

Vecka 6, 3 februari – 9 februari

Måndag 3 februari

  • Kvällsmat: Färsgratäng med potatismostäcke

Tisdag 4 februari

  • Kvällsmat: Kokt potatis med lax- & skaldjursröra

Onsdag 5 februari

  • Kvällsmat: Minestronesoppa med rökt hönskött, creme fraicheklick & hembakat bröd

Torsdag 6 februari

  • Kvällsmat: Ostgratinerad falufrestelse med smak av tomat, serveras med potatismos

Fredag 7 februari

  • Kvällsmat: Hemmagjorda crépes med svampfyllning med vitlöksdressing & sallad

Lördag 8 februari – Ägghalvans dag

  • Kvällsmat: Matjessill med smörstekt potatis, ägghalva, rödlök & dill

Söndag 9 februari

  • Kvällsmat: Lantpaté med cumberlandsås, bröd, salad, inlagd gurka & syltlök

Vecka 7, 10 februari – 16 februari

Måndag 10 februari

  • Kvällsmat: Husets färsrätt serveras med morotsstuvning & kokt potatis

Tisdag 11 februari

  • Kvällsmat: Skånsk brännesnuda (kött- och rotfruktssoppa) med pepparrotsklick & kavring

Onsdag 12 februari

  • Kvällsmat: Strömmingslåda med smak av pepparrot & tomat serveras med potatismos

Torsdag 13 februari

  • Kvällsmat: Prinskorv med stekt potatis, grönsaker, ketchup & senap

Fredag 14 februari – Alla hjärtans dag

  • Kvällsmat: Örtmarinerad kyckling med potatisgratäng & rödvinssås

Lördag 15 februari

  • Kvällsmat: Makrill på mörkt bröd serveras med kokt ägg, remouladsås & säsongens sallad

Söndag 16 februari

  • Kvällsmat: Skaldjursrulle garnerad med räkor, dill och citron

Vecka 8, 17 februari – 23 februari

Måndag 17 februari

  • Kvällsmat: Blodkorv med bacon serveras med potatisbullar och lingonsylt

Tisdag 18 februari

  • Kvällsmat: Kycklinggratäng med mango chutneysås serveras med kokt potatis

Onsdag 19 februari

  • Kvällsmat: Fiskbiffar med dill- och romsås, serveras med potatismos & citronklyfta

Torsdag 20 februari

  • Kvällsmat: Moussaka; grekisk färsrätt med potatis & äggplanta serveras med sallad och tzatziki

Fredag 21 februari

  • Kvällsmat: Skinka med surkål & senapsmajonnäs serveras på bröd

Lördag 22 februari

  • Kvällsmat: Grönkålspaj toppad med solroskärnor serveras med kall äppel- och dijonsås

Söndag 23 februari

  • Kvällsmat: Silltallrik med 2 olika sorters sill, ost, kokt ägg, gräslökskräm & bröd

Vecka 9, 24 februari – 2 mars

Måndag 24 februari

  • Kvällsmat: Dragonkryddad kycklingsoppa med örtklick, hembakat bröd, smör & pålägg

Tisdag 25 februari

  • Kvällsmat: Färsfylld äggrulle serveras med kall sås & sallad

Onsdag 26 februari

  • Kvällsmat: Tonfiskröra på brödskiva serveras med sallad

Torsdag 27 februari

  • Kvällsmat: Omelett serveras med sparrisstuvning, hembakat bröd, smör & pålägg

Fredag 28 februari

  • Kvällsmat: Löksill med kokt ägg, dill & citronmajonnäs serveras på mörkt bröd

Lördag 1 mars

  • Kvällsmat: Pastrami serveras med klar potatissallad med vårens primörer & kall vitlök- och limesås

Söndag 2 mars

  • Kvällsmat: Smörrebröd med skivad kallrökt korv, örtkryddad äggkräm & sallad

Vecka 10, 3 mars – 9 mars

Måndag 3 mars

  • Kvällsmat: Korvgryta med tomat, serveras med kokt potatis & grönsaker

Tisdag 4 mars – Pannkakans dag

  • Kvällsmat: Fläskpannkaka serveras med finriven morot och lingonsylt

Onsdag 5 mars

  • Kvällsmat: Strömmingslåda med kaviargrädde, kokt potatis & sallad

Torsdag 6 mars

  • Kvällsmat: Lantpaté med hembakat bröd, saltgurka, cumberlandyoghurt & sallad

Fredag 7 mars

  • Kvällsmat: Baconpaj serveras med kall mangosås & sallad

Lördag 8 mars

  • Kvällsmat: Smörrebröd med rimmad kyckling, äggstanning & gurkmajonnäs

Söndag 9 mars

  • Kvällsmat: Senapssill med kokt potatis, gräddfil & kokt ägg

Alternativrätter

Vecka 6, 3 februari – 9 februari

Lunchalternativ 1: Grönkålssoppa serveras med ägghalva, hembakat bröd, smör & pålägg

Lunchalternativ 2: Pasta carbonara; ost, ägg-& skinksås

Kvällsalternativ 1: Skaldjurspaj serveras med kall citrusdressing

Kvällsalternativ 2: Skivad kyckling med potatiskaka och mangorajasås

Vecka 7, 10 februari – 16 februari

Lunchalternativ 1: Pumpasoppa med fetaostkräm, baconströssel, bröd, smör och pålägg

Lunchalternativ 2: Vegetarisk lasagne serveras med kall vitlöksdressing

Kvällsalternativ 1: Bondomelett med säsongens sallad & kall örtsås

Kvällsalternativ 2: Grönkålspaj toppad med solroskärnor serveras med kall äppel- och dijonsås

Vecka 8, 17 februari – 23 februari

Lunchalternativ 1: Morotssoppa med en klick äggkräm, hembakat bröd, smör & pålägg

Lunchalternativ 2: Pastagratäng med rökt kalkon

Kvällsalternativ 1: Omelett med ost- & svampstuvning

Kvällsalternativ 2: Rostbiff med remouladsås, bröd, sallad & rostad lök

Vecka 9, 24 februari – 2 mars

Lunchalternativ 1: Potatis- och purjolökssoppa med stekt baconfärs, hembakat bröd, smör & pålägg

Lunchalternativ 2: Kycklingsallad med pasta & kall paprikasås

Kvällsalternativ 1: Grönsakspaj med örtkeso

Kvällsalternativ 2: Kallskuren fläskfilé serveras med krämig potatissallad & kall äppelsås

Vecka 10, 3 mars – 9 mars

Lunchalternativ 1: Gyllengul morotssoppa med örtklick, hembakat bröd, smör & pålägg

Lunchalternativ 2: Lasagne serveras med mustig tomatsås

Kvällsalternativ 1: Äggrulle med kycklingfyllning, grönkålssallad med äpple & apelsin, gräddfil

Kvällsalternativ 2: Skivad kassler med pepparrotskräm, kokt potatis & sallad

Mellanmål och sängfösare

Vecka 5 – 6, 27 januari – 9 februari

Mellanmål 1: Apelsinmousse med riven mörk choklad
Mellanmål 2: Citronkryddad sockerkaka med hallongrädde
Mellanmål 3: Katrinplommonkräm med vaniljklick
Mellanmål 4: Smoothie aprikos
Mellanmål 5: Ägghalva med krämig sillbit
Mellanmål 6: Gubbröra med en brödbit
Mellanmål 7: Bröd med rödbetssallad och skivad köttbulle
Mellanmål 8: Kesobulle med kumminkryddad färskost

Sängfösare 1: Sängfösare lingonsmak
Sängfösare 2: Sängfösare svartvinbärsmak

Vecka 7 – 8, 10 februari – 23 februari

Mellanmål 1: Citronmousse med riven mörk choklad
Mellanmål 2: Kardemummakryddad sockerkaka med yoghurtklick
Mellanmål 3: Mannagrynskräm med aprikospuré
Mellanmål 4: Vintersmoothie med smak av ananas och pepparkaka
Mellanmål 5: Ägghalva med räkröra
Mellanmål 6: Bröd med västerbottencréme
Mellanmål 7: Bröd med krämig laxröra
Mellanmål 8: Brödbit och färskostkräm med örter

Sängfösare 1: Sängfösare hallonsmak
Sängfösare 2: Sängfösare skogsbärssmak

Vecka 9 – 10, 24 februari – 9 mars

Mellanmål 1: Chokladpannacotta med hallonsås
Mellanmål 2: Bakad cheesecake med rabarber
Mellanmål 3: Citrusmarinerad fruktsallad med myntakräm
Mellanmål 4: Smoothie tranbär
Mellanmål 5: Ostpaj
Mellanmål 6: Brödbit med kalkon -och pepparrotsröra
Mellanmål 7: Gubbröra med en brödbit
Mellanmål 8: Prästost, rökt korv & salt kex
Sängfösare 1: Sängfösare päronsmak
Sängfösare 2: Sängfösare nyponsmak

Vi reserverar oss för eventuella ändringar

Svenska råvaror och meny efter säsong

Vi lagar lunch, kvällsmat och mellanmål i våra tillagningskök, och samtliga måltider är näringsberikade. All mat lagas i största möjliga mån från grunden. Vi använder färska svenska råvaror som väljs efter säsong. Allt kött och kyckling som serveras är svenskt. Mat från havet som serveras har fiskats med omtanke om havsmiljön.

Några utvalda livsmedel är ekologiska. Brödet som serveras till de tillagade måltiderna är oftast hembakat.

Dina personliga behov och önskemål

Alla har olika behov och önskemål när det kommer till mat och måltider. Vi erbjuder anpassade måltider utifrån behov, som till exempel specialkost och konsistensanpassad kost. I din genomförandeplan kan du och din kontaktperson tillsammans göra en beskrivning av dina vanor och behov kring måltiderna. Även din levnadsberättelse kan vara till hjälp.

Matens konsistens

Maten ska inte bara ha ett väl avvägt näringsinnehåll, den ska också ha rätt konsistens. Det är viktigt för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Det är ansvarig sjuksköterska som beslutar om du ska få konsistensanpassad mat.

Högtider och event med måltidsfokus

Året innehåller flera högtider där maten är en central del. Vi firar de största högtiderna med särskilda högtidsmenyer. Förutom dessa skapar vi event med måltidsfokus där även menyerna är anpassade.

Omsorgsmåltider

Mat är en upplevelse för välbefinnandet och en lugn och rogivande måltidsmiljö bidrar till förstärkt samhörighetskänsla.
Vi erbjuder omsorgsmåltider. Det innebär att personal sitter med och äter under måltiden och fungerar som en ”spegel”. Detta kan vara till hjälp för dig som kanske behöver extra stöd i samband med måltiden utan att det leder till skam eller skuld.

Delaktighet i mat och måltider

För oss är det viktigt att du kan välja vilken mat du vill äta och vi tror att meningsfullhet skapas genom delaktighet. Därför är det viktigt att du som äter maten också får tycka till om måltiderna. Vi arbetar aktivt för att samla in alla synpunkter på maten och måltiderna.

Dagens lunch på Kärråkra och Ölycke seniorrestaurang

På två av våra vård- och omsorgsboenden, Kärråkra i Eslöv och Ölycke i Löberöd, erbjuder vi dagens lunch även för gäster som inte bor på boendet. För seniorer 65+ erbjuder vi dagens lunch till ett rabatterat pris.

I priset för dagens lunch ingår salladsbuffé, bröd, smör, dryck och kaffe. När soppa serveras som lunch, ingår dessert. Övriga dagar är det möjligt att köpa till dessert. Betala med kort eller swish.

Pris 

  • Dagens lunch: 98 kr
  • Dagens lunch, Senior 65+: 93 kr
  • Dessert: 23 kr

Kärråkras restaurang

  • Öppet alla vardagar kl. 12.00–13.30. Lördagar och söndagar är restaurangen stängd men du kan kan beställa lunch för avhämtning.
  • Ring 0413-626 25 för att boka tid för avhämtning av lunch lördagar och söndagar (gäller inte vardagar).

Restaurang Smaklöken på Ölycke servicehus

  • Restaurangen Smaklöken har öppet för lunch alla dagar kl. 12.00–13.00.
  • Kontakt till restaurangen 0413-641 82

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window