Måltiderna på våra vård- och omsorgsboenden

Mat ska vara en källa till lust och glädje, en sinnlig njutning som ökar lusten till livet. Den ska förmedla dofter och smaker som väcker slumrande sinnen och minnen.

I vårt måltidsabonnemang för äldre ingår frukost, lunch, kvällsmat, flera olika mellanmål fördelade över dygnet, måltidstillbehör och dryck. Varje dag erbjuder vi tre olika lunchalternativ och tre olika kvällsmatsalternativ.

Meny för vård- och omsorgsboende

Lunchmeny

Vecka 51, 16 december – 22 december

Måndag 16 december

  • Dagens Lunch: Kokt fläskkorv med rotmos, varm pepparrotssås & gröna grönsaker
  • Dessert: Dessertsoppa med smak av mango, vispad grädde

Tisdag 17 december

  • Dagens Lunch: Stekt sill serveras med potatismos, skirat smör, broccoli & lingonsylt
  • Dessert: Ananaspaj med vispgrädde

Onsdag 18 december

  • Dagens Lunch: Persikodoftande färsgryta, serveras med kokt potatis & grönsaker
  • Dessert: Katrinplommonkräm med grädde

Torsdag 19 december

  • Dagens Lunch: Kokt kyckling i currysås serveras med ris & grönsaker
  • Dessert: Hallondröm

Fredag 20 december

  • Dagens Lunch: Fiskgratäng med tomat och timjan, serveras med kokt potatis & ärtor
  • Dessert: Klappkräm med smak av höstskördens frukt

Lördag 21 december

  • Dagens Lunch: Färslimpa med svamp och purjolök serveras med potatismos & bacon- äppelkräm, kokta rotfrukter
  • Dessert: Vit chokladkladdkaka med hallongrädde

Söndag 22 december Fjärde advent

  • Dagens Lunch: Julkryddade revben, kokt potatis, gräddsås, rödkål & gelé
  • Dessert: Brownie med julsmak och äppelgrädde

Vecka 52, 23 december – 29 december

Måndag 23 december Lillejulafton

  • Dagens Lunch: Oxbringa med kokt potatis, pepparrotssås & grönsaker
  • Dessert: Mjuk pepparkaka med lingongrädde

Tisdag 24 december Julafton

  • Dagens Lunch: Julbord serveras med julsenap, smör & julost
  • Dessert: Risgrynsgröt serveras med saftsås

Onsdag 25 december Juldagen

  • Dagens Lunch: Pocherad fisk med dillstuvad potatis, senap & hericots verts
  • Dessert: Varma After Eight-päron med lösvispad grädde

Torsdag 26 december Annandag jul

  • Dagens Lunch: Fläsksida med potatis, rödkål, gräddsås & gelé
  • Dessert: Ris á la malta med körsbärsås

Fredag 27 december

  • Dagens Lunch: Fisksoppa med smak av saffran dill & chili, serveras med klick & hembakat bröd
  • Dessert: Chokladpudding med visptopp

Lördag 28 december

  • Dagens Lunch: Ugnsstekt falukorv med potatismos, grönsaker, ketchup & senap
  • Dessert: Nyponsoppa med en kula vaniljglass & mandelbiskvier

Söndag 29 december

  • Dagens Lunch: Kycklingklubba med rostad potatis och kålrot serveras med varm dragonsås
  • Dessert: Lingonfromage med kaksmulor

Vecka 1, 30 december – 5 januari

Måndag 30 december

  • Dagens Lunch: Korv Stroganoff serveras med kokt ris & kokta bukettgrönsaker
  • Dessert: Blåbärskräm med yoghurtklick

Tisdag 31 december Nyårsafton

  • Dagens Lunch: Stekt kycklingfilé med gräddig salviasås, stekt kulpotatis, brysselkålsallad & gelé
  • Dessert: Vit chokladcheesecake med garnityr

Onsdag 1 januari Nyårsdagen

  • Dagens Lunch: Köttfärsgratäng gratinerad med potatismos, serveras med rödvinssås & grönsaker
  • Dessert: Fruktcocktail med vispgrädde

Torsdag 2 januari

  • Dagens Lunch: Skånsk kalops serveras med kokt potatis, grönsaker & inlagda rödbetor
  • Dessert: Äppelkräm serveras med kanelgrädde

Fredag 3 januari

  • Dagens Lunch: Ugnsbakad fisk serveras med varm citronsås, potatis & kokta grönsaker
  • Dessert: Chokladmousse med marinerad citrusfrukt

Lördag 4 januari

  • Dagens Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatismos, kokta morötter & lingonsylt
  • Dessert: Cremé Brylée med smak av lime och passionsfrukt

Söndag 5 januari Trettondagsafton

  • Dagens Lunch: Lutfisk med varm senapssås, kokt potatis & gröna ärtor
  • Dessert: Saffranskaka med en klick vispad cremé fraiche

Vecka 2, 6 januari – 12 januari

Måndag 6 januari

  • Dagens Lunch: Stekt fågel serveras med äpple- och cidersås, kokt potatis, slottsgrönsaker & gelé
  • Dessert: Lingonkaka med vispad grädde

Tisdag 7 januari

  • Dagens Lunch: Stekt panerad sill serveras med potatismos, skirat smör, lingonsylt & gröna ärtor
  • Dessert: Päronpuré med kardemummagrädde

Onsdag 8 januari

  • Dagens Lunch: Gulaschsoppa serveras med gräddfil & hembakat bröd
  • Dessert: Äppelpaj med vaniljsås

Torsdag 9 januari

  • Dagens Lunch: Stekt falukorv serveras med morot- och blomkålsstuvning, kokt potatis
  • Dessert: Apelsinsoppa serveras med kanelkryddad kesella

Fredag 10 januari

  • Dagens Lunch: Färsgryta med smak av kryddpeppar & vitkål serveras med potatis och rostade rotfrukter
  • Dessert: Mannagrynsflammeri med saftsås

Lördag 11 januari

  • Dagens Lunch: Kokt vit fisk serveras med senapssås, potatis & morot
  • Dessert: Blåbärssoppa med en kula vaniljglass & kaksmulor

Söndag 12 januari

  • Dagens Lunch: Husets pannbiff, grönpepparsås, kokt potatis & smörslungade kålrötter
  • Dessert: Hallon & vaniljmousse toppad med krisp

Vecka 3, 13 januari – 19 januari

Måndag 13 januari

  • Dagens Lunch: Isterband med dillstuvad potatis, kokt brysselkål & grov senap
  • Dessert: Fruktgelé med vaniljkräm

Tisdag 14 januari

  • Dagens Lunch: Blomkålssoppa serveras med frikadeller & hembakat bröd
  • Dessert: Ostkaka serveras med sylt och grädde

Onsdag 15 januari

  • Dagens Lunch: Fiskbiffar serveras med sandefjordsås, gröna ärtor & potatismos
  • Dessert: Nyponsoppa med mandelbiskvi & lösvispad grädde

Torsdag 16 januari

  • Dagens Lunch: Kyckling i dillsås serveras med kokt kålrot och potatis
  • Dessert: Skogsbärspaj med en kula glass

Fredag 17 januari

  • Dagens Lunch: Chili con carne med ris serveras med syrad grädde & kokt broccoli
  • Dessert: Krusbärskräm med vispgrädde

Lördag 18 januari

  • Dagens Lunch: Ångad fisk serveras med vitvinssås, kokt potatis och smörslungade rödbetor
  • Dessert: Chokladpudding med visptopp

Söndag 19 januari

  • Dagens Lunch: Örtagårdsstek serveras med gräddsås, gelé, slottsgrönsaker, potatis
  • Dessert: Vit chokladmousse med bärsås

Kvällsmeny

Vecka 51, 16 december – 22 december

Måndag 16 december

  • Kvällsmat: Husets färsrätt serveras med morotsstuvning & kokt potatis

Tisdag 17 december

  • Kvällsmat: Skånsk brännesnuda med pepparrotsklick, hembakat bröd

Onsdag 18 december

  • Kvällsmat: Strömmingslåda med smak av pepparrot & tomat serveras med potatismos

Torsdag 19 december

  • Kvällsmat: Prinskorv med stekt potatis, grönsaker, ketchup & senap

Fredag 20 december

  • Kvällsmat: Örtmarinerad kyckling med potatisgratäng & rödvinssås

Lördag 21 december

  • Kvällsmat: Makrill på mörkt bröd serveras med kokt ägg, remouladsås & sallad

Söndag 22 december Fjärde advent

  • Kvällsmat: Jansons frestelse serveras med kokt ägg, brynt smörkräm & grönsak

Vecka 52, 23 december – 29 december

Måndag 23 december Lillejulafton

  • Kvällsmat: Köttfat med julens smaker, lagrad hårdost, senapssås, potatis, kavring, smör och pålägg

Tisdag 24 december Julafton

  • Kvällsmat: Smörgås med ägg och sill

Onsdag 25 december Juldagen

  • Kvällsmat: Stekt potatis serveras med rullsylta, gräddfil och inlagda rödbetor

Torsdag 26 december Annandag jul

  • Kvällsmat: Köttbullar med lingonsås, potatismos & kokta morötter

Fredag 27 december

  • Kvällsmat: Rimmad kyckling serveras med örtsås, kokt potatis & grönsaker

Lördag 28 december

  • Kvällsmat: Grönkålspaj toppad med solroskärnor serveras med kall äppel- och dijonsås

Söndag 29 december

  • Kvällsmat: Silltallrik med 2 olika sill, ost, kokt ägg, gräslökskräm & bröd

Vecka 1, 30 december – 5 januari

Måndag 30 december

  • Kvällsmat: Skånsk äggakaka serveras med stekt fläsk & lingonsylt

Tisdag 31 december – Nyårsafton

  • Kvällsmat: Smörgåstårta med ost och räkor

Onsdag 1 januari – Nyårsdagen

  • Kvällsmat: Pizza med salami & oliver, fetaostkräm & kålsallad

Torsdag 2 januari

  • Kvällsmat: Kycklingpytt med örtkryddad äggsås & säsongens sallad

Fredag 3 januari

  • Kvällsmat: Korvbuffé serveras med kokt potatis och kökets tillbehör, senap, ketchup, grillgurka

Lördag 4 januari

  • Kvällsmat: Tonfisk- och potatislåda med smak av purjolök

Söndag 5 januari – Trettondagsafton

  • Kvällsmat: Kalvsylta med kokt potatis, pepparrotskräm & inlagda rödbetor

Vecka 2, 6 januari – 12 januari

Måndag 6 januari – Trettondagen

  • Kvällsmat: Rostbiff med remouladsås, potatissallad, syltlök & rostad lök

Tisdag 7 januari

  • Kvällsmat: Prinskorvar serveras med örtstuvade rotfrukter, potatis & senap

Onsdag 8 januari

  • Kvällsmat: Fiskbullar med smak av hummer serveras med potatismos & dill

Torsdag 9 januari

  • Kvällsmat: Ädelostgratinerad kassler serveras med potatis & skysås

Fredag 10 januari

  • Kvällsmat: Omelett med räkstuvning & dillslungade grönsaker

Lördag 11 januari

  • Kvällsmat: Ost- och kalkonpaj serveras med kall sås

Söndag 12 januari

  • Kvällsmat: Löksill, skivad kall potatis, gräddfil, rödlök & bröd

Vecka 3, 13 januari – 19 januari

Måndag 13 januari

  • Kvällsmat: Lutfiskpudding serveras med smörsås & kokt potatis

Tisdag 14 januari

  • Kvällsmat: Krämig kycklingröra på bröd serveras med säsongens sallad

Onsdag 15 januari

  • Kvällsmat: Kycklinglevergryta med äpple & bacon serveras med kokt potatis

Torsdag 16 januari

  • Kvällsmat: Stekt kryddig korv serveras med potatismos, bostongurka & ketchup

Fredag 17 januari

  • Kvällsmat: Silltallrik; 2 sorters sill serveras med bakad äggstanning, ost & bröd

Lördag 18 januari

  • Kvällsmat: Lantpaté med cumberlandsås, sallad, inlagd gurka, syltlök & bröd

Söndag 19 januari

  • Kvällsmat: Stekt inlagd strömming, bröd, kokt ägg, dillmajonnäs och hackad lök

Alternativrätter

Vecka 51, 16 december – 22 december

Lunchalternativ 1: Pumpasoppa med fetaostkräm, baconströssel & bröd, smör och pålägg

Lunchalternativ 2: Vegetarisk lasagne serveras med kall vitlöksdressing

Kvällsalternativ 1: Bondomelett med säsongens sallad & kall örtsås

Kvällsalternativ 2: Grönkålspaj toppad med solroskärnor serveras med kall äppel- och dijonsås

Vecka 52, 23 december – 29 december

Lunchalternativ 1: Morotssoppa med en klick äggkräm, hembakat bröd, smör & pålägg

Lunchalternativ 2: Pastagratäng med rökt kalkon

Kvällsalternativ 1: Omelett med ost- & svampstuvning

Kvällsalternativ 2: Rostbiff med remouladsås, bröd, sallad & rostad lök

Vecka 1, 30 december – 5 januari

Lunchalternativ 1: Potatis- och purjolökssoppa serveras med bröd och örtklick

Lunchalternativ 2: Pasta med laxsås

Kvällsalternativ 1: Ost- och kycklingpaj serveras med vitlökssås och säsongens sallad

Kvällsalternativ 2: Rökt kalkon med krämig pastasallad & kall paprikasås

Vecka 2, 6 januari – 12 januari

Lunchalternativ 1: Grönärtsoppa med pepparrotsklick, bröd & pålägg

Lunchalternativ 2: Kyckling med fransk örtsås serveras med pasta

Kvällsalternativ 1: Sylta med rödbetssallad, kokt potatis & gräddfil

Kvällsalternativ 2: Hemmagjorda crépes med svampfyllning med vitlöksdressing & sallad

Vecka 3, 13 januari – 19 januari

Lunchalternativ 1: Dragonkryddad kycklingsoppa med örtklick, hembakat bröd, smör & pålägg

Lunchalternativ 2: Pastagratäng med köttfärs serveras med kall äppelsås

Kvällsalternativ 1: Grönsakspaj med örtkeso

Kvällsalternativ 2: Rostbiff med kall pepparrotssås & krämig potatissallad

Mellanmål och sängfösare

Vecka 51 – 52, 16 december – 29 december

Mellanmål 1: Ris á la malta med apelsin
Mellanmål 2: Kanelkaka med päron
Mellanmål 3: Mannagrynskräm med aprikospuré
Mellanmål 4: Vintersmoothie med smak av ananas och pepparkaka
Mellanmål 5: Ägghalva med räkröra
Mellanmål 6: Bröd med västerbottencréme
Mellanmål 7: Bröd med krämig laxröra
Mellanmål 8: Brödbit och färskostkräm med örter

Sängfösare 1: Sängfösare hallonsmak
Sängfösare 2: Sängfösare skogsbärssmak

Vecka 1 – 2, 30 december – 12 januari

Mellanmål 1: Ris á la malta med apelsin
Mellanmål 2: Kanelkaka med äpplen
Mellanmål 3: Fruktsallad med vaniljkräm
Mellanmål 4: Smoothie Tropisk
Mellanmål 5: Fetaostpaj
Mellanmål 6: Brödbit med kalkon -och pepparrotsröra
Mellanmål 7: Brödtriangel med ägg och makrillröra
Mellanmål 8: Hårdost, salami & aprikosmarmelad

Sängfösare 1: Sängfösare äpplesmak
Sängfösare 2: Sängfösare mangosmak

Vecka 3 – 4, 13 januari – 26 januari

Mellanmål 1: Ris á la malta med saftsås
Mellanmål 2: Kanelkaka med päron
Mellanmål 3: Kökets fruktkompott med vaniljklick
Mellanmål 4: Smoothie tranbär
Mellanmål 5: Ost- och skinkpaj
Mellanmål 6: Brödtriangel med ägg & kaviar
Mellanmål 7: Brödtriangel med kycklingröra
Mellanmål 8: Rökt skivad kalkon med kex och ostkuber
Sängfösare 1: Sängfösare avokado & spenat
Sängfösare 2: Sängfösare vaniljsmak

Vi reserverar oss för eventuella ändringar

Svenska råvaror och meny efter säsong

Vi lagar lunch, kvällsmat och mellanmål i våra tillagningskök, och samtliga måltider är näringsberikade. All mat lagas i största möjliga mån från grunden. Vi använder färska svenska råvaror som väljs efter säsong. Allt kött och kyckling som serveras är svenskt. Mat från havet som serveras har fiskats med omtanke om havsmiljön.

Några utvalda livsmedel är ekologiska. Brödet som serveras till de tillagade måltiderna är oftast hembakat.

Dina personliga behov och önskemål

Alla har olika behov och önskemål när det kommer till mat och måltider. Vi erbjuder anpassade måltider utifrån behov, som till exempel specialkost och konsistensanpassad kost. I din genomförandeplan kan du och din kontaktperson tillsammans göra en beskrivning av dina vanor och behov kring måltiderna. Även din levnadsberättelse kan vara till hjälp.

Matens konsistens

Maten ska inte bara ha ett väl avvägt näringsinnehåll, den ska också ha rätt konsistens. Det är viktigt för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Det är ansvarig sjuksköterska som beslutar om du ska få konsistensanpassad mat.

Högtider och event med måltidsfokus

Året innehåller flera högtider där maten är en central del. Vi firar de största högtiderna med särskilda högtidsmenyer. Förutom dessa skapar vi event med måltidsfokus där även menyerna är anpassade.

Omsorgsmåltider

Mat är en upplevelse för välbefinnandet och en lugn och rogivande måltidsmiljö bidrar till förstärkt samhörighetskänsla.
Vi erbjuder omsorgsmåltider. Det innebär att personal sitter med och äter under måltiden och fungerar som en ”spegel”. Detta kan vara till hjälp för dig som kanske behöver extra stöd i samband med måltiden utan att det leder till skam eller skuld.

Delaktighet i mat och måltider

För oss är det viktigt att du kan välja vilken mat du vill äta och vi tror att meningsfullhet skapas genom delaktighet. Därför är det viktigt att du som äter maten också får tycka till om måltiderna. Vi arbetar aktivt för att samla in alla synpunkter på maten och måltiderna.

Dagens lunch på Kärråkra och Ölycke seniorrestaurang

På två av våra vård- och omsorgsboenden, Kärråkra i Eslöv och Ölycke i Löberöd, erbjuder vi dagens lunch även för gäster som inte bor på boendet.

I priset för dagens lunch ingår salladsbuffé, bröd, smör, dryck och kaffe. När soppa serveras som lunch, ingår dessert. Övriga dagar är det möjligt att köpa till dessert. Betala med kort eller swish.

Pris 

  • Dagens lunch: 91 kr
  • Dessert: 23 kr

Kärråkras restaurang

  • Öppet alla vardagar kl. 12.00–13.30. Lördagar och söndagar är restaurangen stängd men du kan kan beställa lunch för avhämtning.
  • Ring 0413-626 25 för att boka tid för avhämtning av lunch lördagar och söndagar (gäller inte vardagar).

Restaurang Smaklöken på Ölycke servicehus

  • Restaurangen Smaklöken har öppet för lunch alla dagar kl. 12.00–13.00.
  • Kontakt till restaurangen 0413-641 82

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window