Mat ska vara en källa till lust och glädje, en sinnlig njutning som ökar lusten till livet. Den ska förmedla dofter och
smaker som väcker slumrande sinnen och minnen.
I vårt måltidsabonnemang för äldre ingår frukost, lunch, kvällsmat, flera olika mellanmål fördelade över dygnet, måltidstillbehör och dryck. Varje dag erbjuder vi tre olika lunchalternativ och tre olika kvällsmatsalternativ.
Meny för vård- och omsorgsboende
Lunchmeny
Måndag 16 december
- Dagens Lunch: Kokt fläskkorv med rotmos, varm pepparrotssås & gröna grönsaker
- Dessert: Dessertsoppa med smak av mango, vispad grädde
Tisdag 17 december
- Dagens Lunch: Stekt sill serveras med potatismos, skirat smör, broccoli & lingonsylt
- Dessert: Ananaspaj med vispgrädde
Onsdag 18 december
- Dagens Lunch: Persikodoftande färsgryta, serveras med kokt potatis & grönsaker
- Dessert: Katrinplommonkräm med grädde
Torsdag 19 december
- Dagens Lunch: Kokt kyckling i currysås serveras med ris & grönsaker
- Dessert: Hallondröm
Fredag 20 december
- Dagens Lunch: Fiskgratäng med tomat och timjan, serveras med kokt potatis & ärtor
- Dessert: Klappkräm med smak av höstskördens frukt
Lördag 21 december
- Dagens Lunch: Färslimpa med svamp och purjolök serveras med potatismos & bacon- äppelkräm, kokta rotfrukter
- Dessert: Vit chokladkladdkaka med hallongrädde
Söndag 22 december Fjärde advent
- Dagens Lunch: Julkryddade revben, kokt potatis, gräddsås, rödkål & gelé
- Dessert: Brownie med julsmak och äppelgrädde
Måndag 23 december Lillejulafton
- Dagens Lunch: Oxbringa med kokt potatis, pepparrotssås & grönsaker
- Dessert: Mjuk pepparkaka med lingongrädde
Tisdag 24 december Julafton
- Dagens Lunch: Julbord serveras med julsenap, smör & julost
- Dessert: Risgrynsgröt serveras med saftsås
Onsdag 25 december Juldagen
- Dagens Lunch: Pocherad fisk med dillstuvad potatis, senap & hericots verts
- Dessert: Varma After Eight-päron med lösvispad grädde
Torsdag 26 december Annandag jul
- Dagens Lunch: Fläsksida med potatis, rödkål, gräddsås & gelé
- Dessert: Ris á la malta med körsbärsås
Fredag 27 december
- Dagens Lunch: Fisksoppa med smak av saffran dill & chili, serveras med klick & hembakat bröd
- Dessert: Chokladpudding med visptopp
Lördag 28 december
- Dagens Lunch: Ugnsstekt falukorv med potatismos, grönsaker, ketchup & senap
- Dessert: Nyponsoppa med en kula vaniljglass & mandelbiskvier
Söndag 29 december
- Dagens Lunch: Kycklingklubba med rostad potatis och kålrot serveras med varm dragonsås
- Dessert: Lingonfromage med kaksmulor
Måndag 30 december
- Dagens Lunch: Korv Stroganoff serveras med kokt ris & kokta bukettgrönsaker
- Dessert: Blåbärskräm med yoghurtklick
Tisdag 31 december Nyårsafton
- Dagens Lunch: Stekt kycklingfilé med gräddig salviasås, stekt kulpotatis, brysselkålsallad & gelé
- Dessert: Vit chokladcheesecake med garnityr
Onsdag 1 januari Nyårsdagen
- Dagens Lunch: Köttfärsgratäng gratinerad med potatismos, serveras med rödvinssås & grönsaker
- Dessert: Fruktcocktail med vispgrädde
Torsdag 2 januari
- Dagens Lunch: Skånsk kalops serveras med kokt potatis, grönsaker & inlagda rödbetor
- Dessert: Äppelkräm serveras med kanelgrädde
Fredag 3 januari
- Dagens Lunch: Ugnsbakad fisk serveras med varm citronsås, potatis & kokta grönsaker
- Dessert: Chokladmousse med marinerad citrusfrukt
Lördag 4 januari
- Dagens Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatismos, kokta morötter & lingonsylt
- Dessert: Cremé Brylée med smak av lime och passionsfrukt
Söndag 5 januari Trettondagsafton
- Dagens Lunch: Lutfisk med varm senapssås, kokt potatis & gröna ärtor
- Dessert: Saffranskaka med en klick vispad cremé fraiche
Måndag 6 januari
- Dagens Lunch: Stekt fågel serveras med äpple- och cidersås, kokt potatis, slottsgrönsaker & gelé
- Dessert: Lingonkaka med vispad grädde
Tisdag 7 januari
- Dagens Lunch: Stekt panerad sill serveras med potatismos, skirat smör, lingonsylt & gröna ärtor
- Dessert: Päronpuré med kardemummagrädde
Onsdag 8 januari
- Dagens Lunch: Gulaschsoppa serveras med gräddfil & hembakat bröd
- Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Torsdag 9 januari
- Dagens Lunch: Stekt falukorv serveras med morot- och blomkålsstuvning, kokt potatis
- Dessert: Apelsinsoppa serveras med kanelkryddad kesella
Fredag 10 januari
- Dagens Lunch: Färsgryta med smak av kryddpeppar & vitkål serveras med potatis och rostade rotfrukter
- Dessert: Mannagrynsflammeri med saftsås
Lördag 11 januari
- Dagens Lunch: Kokt vit fisk serveras med senapssås, potatis & morot
- Dessert: Blåbärssoppa med en kula vaniljglass & kaksmulor
Söndag 12 januari
- Dagens Lunch: Husets pannbiff, grönpepparsås, kokt potatis & smörslungade kålrötter
- Dessert: Hallon & vaniljmousse toppad med krisp
Måndag 13 januari
- Dagens Lunch: Isterband med dillstuvad potatis, kokt brysselkål & grov senap
- Dessert: Fruktgelé med vaniljkräm
Tisdag 14 januari
- Dagens Lunch: Blomkålssoppa serveras med frikadeller & hembakat bröd
- Dessert: Ostkaka serveras med sylt och grädde
Onsdag 15 januari
- Dagens Lunch: Fiskbiffar serveras med sandefjordsås, gröna ärtor & potatismos
- Dessert: Nyponsoppa med mandelbiskvi & lösvispad grädde
Torsdag 16 januari
- Dagens Lunch: Kyckling i dillsås serveras med kokt kålrot och potatis
- Dessert: Skogsbärspaj med en kula glass
Fredag 17 januari
- Dagens Lunch: Chili con carne med ris serveras med syrad grädde & kokt broccoli
- Dessert: Krusbärskräm med vispgrädde
Lördag 18 januari
- Dagens Lunch: Ångad fisk serveras med vitvinssås, kokt potatis och smörslungade rödbetor
- Dessert: Chokladpudding med visptopp
Söndag 19 januari
- Dagens Lunch: Örtagårdsstek serveras med gräddsås, gelé, slottsgrönsaker, potatis
- Dessert: Vit chokladmousse med bärsås
Kvällsmeny
Måndag 16 december
- Kvällsmat: Husets färsrätt serveras med morotsstuvning & kokt potatis
Tisdag 17 december
- Kvällsmat: Skånsk brännesnuda med pepparrotsklick, hembakat bröd
Onsdag 18 december
- Kvällsmat: Strömmingslåda med smak av pepparrot & tomat serveras med potatismos
Torsdag 19 december
- Kvällsmat: Prinskorv med stekt potatis, grönsaker, ketchup & senap
Fredag 20 december
- Kvällsmat: Örtmarinerad kyckling med potatisgratäng & rödvinssås
Lördag 21 december
- Kvällsmat: Makrill på mörkt bröd serveras med kokt ägg, remouladsås & sallad
Söndag 22 december Fjärde advent
- Kvällsmat: Jansons frestelse serveras med kokt ägg, brynt smörkräm & grönsak
Måndag 23 december Lillejulafton
- Kvällsmat: Köttfat med julens smaker, lagrad hårdost, senapssås, potatis, kavring, smör och pålägg
Tisdag 24 december Julafton
- Kvällsmat: Smörgås med ägg och sill
Onsdag 25 december Juldagen
- Kvällsmat: Stekt potatis serveras med rullsylta, gräddfil och inlagda rödbetor
Torsdag 26 december Annandag jul
- Kvällsmat: Köttbullar med lingonsås, potatismos & kokta morötter
Fredag 27 december
- Kvällsmat: Rimmad kyckling serveras med örtsås, kokt potatis & grönsaker
Lördag 28 december
- Kvällsmat: Grönkålspaj toppad med solroskärnor serveras med kall äppel- och dijonsås
Söndag 29 december
- Kvällsmat: Silltallrik med 2 olika sill, ost, kokt ägg, gräslökskräm & bröd
Måndag 30 december
- Kvällsmat: Skånsk äggakaka serveras med stekt fläsk & lingonsylt
Tisdag 31 december – Nyårsafton
- Kvällsmat: Smörgåstårta med ost och räkor
Onsdag 1 januari – Nyårsdagen
- Kvällsmat: Pizza med salami & oliver, fetaostkräm & kålsallad
Torsdag 2 januari
- Kvällsmat: Kycklingpytt med örtkryddad äggsås & säsongens sallad
Fredag 3 januari
- Kvällsmat: Korvbuffé serveras med kokt potatis och kökets tillbehör, senap, ketchup, grillgurka
Lördag 4 januari
- Kvällsmat: Tonfisk- och potatislåda med smak av purjolök
Söndag 5 januari – Trettondagsafton
- Kvällsmat: Kalvsylta med kokt potatis, pepparrotskräm & inlagda rödbetor
Måndag 6 januari – Trettondagen
- Kvällsmat: Rostbiff med remouladsås, potatissallad, syltlök & rostad lök
Tisdag 7 januari
- Kvällsmat: Prinskorvar serveras med örtstuvade rotfrukter, potatis & senap
Onsdag 8 januari
- Kvällsmat: Fiskbullar med smak av hummer serveras med potatismos & dill
Torsdag 9 januari
- Kvällsmat: Ädelostgratinerad kassler serveras med potatis & skysås
Fredag 10 januari
- Kvällsmat: Omelett med räkstuvning & dillslungade grönsaker
Lördag 11 januari
- Kvällsmat: Ost- och kalkonpaj serveras med kall sås
Söndag 12 januari
- Kvällsmat: Löksill, skivad kall potatis, gräddfil, rödlök & bröd
Måndag 13 januari
- Kvällsmat: Lutfiskpudding serveras med smörsås & kokt potatis
Tisdag 14 januari
- Kvällsmat: Krämig kycklingröra på bröd serveras med säsongens sallad
Onsdag 15 januari
- Kvällsmat: Kycklinglevergryta med äpple & bacon serveras med kokt potatis
Torsdag 16 januari
- Kvällsmat: Stekt kryddig korv serveras med potatismos, bostongurka & ketchup
Fredag 17 januari
- Kvällsmat: Silltallrik; 2 sorters sill serveras med bakad äggstanning, ost & bröd
Lördag 18 januari
- Kvällsmat: Lantpaté med cumberlandsås, sallad, inlagd gurka, syltlök & bröd
Söndag 19 januari
- Kvällsmat: Stekt inlagd strömming, bröd, kokt ägg, dillmajonnäs och hackad lök
Alternativrätter
Lunchalternativ 1: Pumpasoppa med fetaostkräm, baconströssel & bröd, smör och pålägg
Lunchalternativ 2: Vegetarisk lasagne serveras med kall vitlöksdressing
Kvällsalternativ 1: Bondomelett med säsongens sallad & kall örtsås
Kvällsalternativ 2: Grönkålspaj toppad med solroskärnor serveras med kall äppel- och dijonsås
Lunchalternativ 1: Morotssoppa med en klick äggkräm, hembakat bröd, smör & pålägg
Lunchalternativ 2: Pastagratäng med rökt kalkon
Kvällsalternativ 1: Omelett med ost- & svampstuvning
Kvällsalternativ 2: Rostbiff med remouladsås, bröd, sallad & rostad lök
Lunchalternativ 1: Potatis- och purjolökssoppa serveras med bröd och örtklick
Lunchalternativ 2: Pasta med laxsås
Kvällsalternativ 1: Ost- och kycklingpaj serveras med vitlökssås och säsongens sallad
Kvällsalternativ 2: Rökt kalkon med krämig pastasallad & kall paprikasås
Lunchalternativ 1: Grönärtsoppa med pepparrotsklick, bröd & pålägg
Lunchalternativ 2: Kyckling med fransk örtsås serveras med pasta
Kvällsalternativ 1: Sylta med rödbetssallad, kokt potatis & gräddfil
Kvällsalternativ 2: Hemmagjorda crépes med svampfyllning med vitlöksdressing & sallad
Lunchalternativ 1: Dragonkryddad kycklingsoppa med örtklick, hembakat bröd, smör & pålägg
Lunchalternativ 2: Pastagratäng med köttfärs serveras med kall äppelsås
Kvällsalternativ 1: Grönsakspaj med örtkeso
Kvällsalternativ 2: Rostbiff med kall pepparrotssås & krämig potatissallad
Mellanmål och sängfösare
Mellanmål 1: Ris á la malta med apelsin
Mellanmål 2: Kanelkaka med päron
Mellanmål 3: Mannagrynskräm med aprikospuré
Mellanmål 4: Vintersmoothie med smak av ananas och pepparkaka
Mellanmål 5: Ägghalva med räkröra
Mellanmål 6: Bröd med västerbottencréme
Mellanmål 7: Bröd med krämig laxröra
Mellanmål 8: Brödbit och färskostkräm med örter
Sängfösare 1: Sängfösare hallonsmak
Sängfösare 2: Sängfösare skogsbärssmak
Mellanmål 1: Ris á la malta med apelsin
Mellanmål 2: Kanelkaka med äpplen
Mellanmål 3: Fruktsallad med vaniljkräm
Mellanmål 4: Smoothie Tropisk
Mellanmål 5: Fetaostpaj
Mellanmål 6: Brödbit med kalkon -och pepparrotsröra
Mellanmål 7: Brödtriangel med ägg och makrillröra
Mellanmål 8: Hårdost, salami & aprikosmarmelad
Sängfösare 1: Sängfösare äpplesmak
Sängfösare 2: Sängfösare mangosmak
Mellanmål 1: Ris á la malta med saftsås
Mellanmål 2: Kanelkaka med päron
Mellanmål 3: Kökets fruktkompott med vaniljklick
Mellanmål 4: Smoothie tranbär
Mellanmål 5: Ost- och skinkpaj
Mellanmål 6: Brödtriangel med ägg & kaviar
Mellanmål 7: Brödtriangel med kycklingröra
Mellanmål 8: Rökt skivad kalkon med kex och ostkuber
Sängfösare 1: Sängfösare avokado & spenat
Sängfösare 2: Sängfösare vaniljsmak
Vi reserverar oss för eventuella ändringar
Svenska råvaror och meny efter säsong
Vi lagar lunch, kvällsmat och mellanmål i våra tillagningskök, och samtliga måltider är näringsberikade. All mat lagas i största möjliga mån från grunden. Vi använder färska svenska råvaror som väljs efter säsong. Allt kött och kyckling som serveras är svenskt. Mat från havet som serveras har fiskats med omtanke om havsmiljön.
Några utvalda livsmedel är ekologiska. Brödet som serveras till de tillagade måltiderna är oftast hembakat.
Dina personliga behov och önskemål
Alla har olika behov och önskemål när det kommer till mat och måltider. Vi erbjuder anpassade måltider utifrån behov, som till exempel specialkost och konsistensanpassad kost. I din genomförandeplan kan du och din kontaktperson tillsammans göra en beskrivning av dina vanor och behov kring måltiderna. Även din levnadsberättelse kan vara till hjälp.
Matens konsistens
Maten ska inte bara ha ett väl avvägt näringsinnehåll, den ska också ha rätt konsistens. Det är viktigt för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Det är ansvarig sjuksköterska som beslutar om du ska få konsistensanpassad mat.
Högtider och event med måltidsfokus
Året innehåller flera högtider där maten är en central del. Vi firar de största högtiderna med särskilda högtidsmenyer. Förutom dessa skapar vi event med måltidsfokus där även menyerna är anpassade.
Omsorgsmåltider
Mat är en upplevelse för välbefinnandet och en lugn och rogivande måltidsmiljö bidrar till förstärkt samhörighetskänsla.
Vi erbjuder omsorgsmåltider. Det innebär att personal sitter med och äter under måltiden och fungerar som en ”spegel”. Detta kan vara till hjälp för dig som kanske behöver extra stöd i samband med måltiden utan att det leder till skam eller skuld.
Delaktighet i mat och måltider
För oss är det viktigt att du kan välja vilken mat du vill äta och vi tror att meningsfullhet skapas genom delaktighet. Därför är det viktigt att du som äter maten också får tycka till om måltiderna. Vi arbetar aktivt för att samla in alla synpunkter på maten och måltiderna.
Dagens lunch på Kärråkra och Ölycke seniorrestaurang
På två av våra vård- och omsorgsboenden, Kärråkra i Eslöv och Ölycke i Löberöd, erbjuder vi dagens lunch även för gäster som inte bor på boendet.
I priset för dagens lunch ingår salladsbuffé, bröd, smör, dryck och kaffe. När soppa serveras som lunch, ingår dessert. Övriga dagar är det möjligt att köpa till dessert. Betala med kort eller swish.
Pris
- Dagens lunch: 91 kr
- Dessert: 23 kr
Kärråkras restaurang
- Öppet alla vardagar kl. 12.00–13.30. Lördagar och söndagar är restaurangen stängd men du kan kan beställa lunch för avhämtning.
- Ring 0413-626 25 för att boka tid för avhämtning av lunch lördagar och söndagar (gäller inte vardagar).
Restaurang Smaklöken på Ölycke servicehus
- Restaurangen Smaklöken har öppet för lunch alla dagar kl. 12.00–13.00.
- Kontakt till restaurangen 0413-641 82
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.