Mat ska vara en källa till lust och glädje, en sinnlig njutning som ökar lusten till livet. Den ska förmedla dofter och
smaker som väcker slumrande sinnen och minnen.
I vårt måltidsabonnemang för äldre ingår frukost, lunch, kvällsmat, flera olika mellanmål fördelade över dygnet, måltidstillbehör och dryck. Varje dag erbjuder vi tre olika lunchalternativ och tre olika kvällsmatsalternativ.
Meny för vård- och omsorgsboende
Lunchmeny
Måndag 3 februari – Morotskakans dag
- Dagens Lunch: Prinskorv med gräddstuvade grönsaker & kokt potatis
- Dessert: Morotskaka med frosting
Tisdag 4 februari
- Dagens Lunch: Klassiskt dillkött serveras med kokt potatis & kokta morötter
- Dessert: Hallonkompott med gräddtopp
Onsdag 5 februari
- Dagens Lunch: Köttbullar serveras med gräddsås, persiljekryddat potatismos & brysselkål
- Dessert: Färskostkaka serveras med lingongrädde
Torsdag 6 februari
- Dagens Lunch: Fiskgryta med smak av lime serveras med ris & haricot verts
- Dessert: Päronsoppa serveras med kardemummaklick
Fredag 7 februari
- Dagens Lunch: Pannbiff med stekt lök serveras med gräddsås & kokt potatis och broccoli
- Dessert: Chokladcréme med smak av apelsin
Lördag 8 februari
- Dagens Lunch: Helstekt kyckling serveras med gräddsås, gelé, ättiksgurka & kokt potatis och grönsaker
- Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Söndag 9 februari
- Dagens Lunch: Kokt fisk och äggsås serveras med kokt potatis & gröna ärtor
- Dessert: Mannagrynspudding serveras med grädde & marinerad citrusfrukt
Måndag 10 februari
- Dagens Lunch: Kokt fläskkorv med rotmos, varm pepparrotssås & gröna grönsaker
- Dessert: Dessertsoppa med smak av mango, vispad grädde
Tisdag 11 februari
- Dagens Lunch: Stekt sill serveras med potatismos, skirat smör, broccoli & lingonsylt
- Dessert: Ananaspaj med vispgrädde
Onsdag 12 februari
- Dagens Lunch: Persikodoftande färsgryta, serveras med kokt potatis & grönsaker
- Dessert: Katrinplommonkräm med grädde
Torsdag 13 februari
- Dagens Lunch: Kokt kyckling i currysås serveras med ris & grönsaker
- Dessert: Apelsinmousse med chokladcrisp
Fredag 14 februari – Alla hjärtans dag
- Dagens Lunch: Fiskgratäng med tomat och timjan, serveras med kokt potatis & ärtor
- Dessert: Matgästernas önskedessert!
Lördag 15 februari
- Dagens Lunch: Färslimpa med svamp och purjolök serveras med potatismos & bacon- äppelkräm, kokta rotfrukter
- Dessert: Hallondröm; ostkräm varvat med hallonsylt och krossade digestivekex
Söndag 16 februari
- Dagens Lunch: Revben serveras med kokt potatis, gräddsås, rödkål & gelé
- Dessert: Brylépudding serveras med karamellsås
Måndag 17 februari
- Dagens Lunch: Stekt spätta med remouladsås & kokt potatis serveras med gröna ärtor
- Dessert: Dessertsoppa på skogsbär serveras med vaniljklick
Tisdag 18 februari
- Dagens Lunch: Färsruta serveras med gräddsås, potatismos, lingonsylt & ättiksgurka
- Dessert: Risgrynsgröt serveras med saftsås
Onsdag 19 februari
- Dagens Lunch: Ärtsoppa med fläskkorv, serveras med senap & hembakat grovt bröd
- Dessert: Pannkaka serveras med vispad grädde & sylt
Torsdag 20 februari
- Dagens Lunch: Kycklingklubba med rostad potatis och kålrot serveras med varm dragonsås
- Dessert: Chokladpudding med visptopp
Fredag 21 februari
- Dagens Lunch: Fisksoppa med smak av saffran dill & chili, serveras med en klick aioli & hembakat bröd
- Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Lördag 22 februari
- Dagens Lunch: Dansk sjömansbiff serveras med sky, grönsaker & inlagda rödbetor
- Dessert: Nyponsoppa med en kula vaniljglass & mandelbiskvier
Söndag 23 februari
- Dagens Lunch: Plommonspäckad karré serveras med gräddig salviasås och potatis & rotfrukter
- Dessert: Lingonfromage med kaksmulor
Måndag 24 februari
- Dagens Lunch: Korv Forsell (smak av tomat, senap, dill och pepparrot) serveras med
kokt potatis & grönsaker
- Dessert: Exotisk dessertsoppa med vispad grädde
Tisdag 25 februari
- Dagens Lunch: Pocherad Alaska ryggfilé, varm örtagårdssås, kokt potatis & morötter
- Dessert: Fruktgelé med vaniljkräm
Onsdag 26 februari
- Dagens Lunch: Gulaschsoppa på färs, serveras med gräddfil, hembakat bröd, smör & pålägg
- Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Torsdag 27 februari
- Dagens Lunch: Kålpudding med kokt potatis, gräddsås, grönsaker & lingonsylt
- Dessert: Klappkräm smaksatt med röda vinbär & gräddmjölk
Fredag 28 februari
- Dagens Lunch: Kokt kyckling i currysås serveras med ris & grönsaker
- Dessert: Hemlagad citronfromage med riven mörk choklad
Lördag 1 mars
- Dagens Lunch: Persiljejärpar med viltsås, stekt potatis & örtstekt svamp och purjolök
- Dessert: Ostkaka serveras med sylt och grädde
Söndag 2 mars
- Dagens Lunch: Fiskgryta med räkor, potatismos, grönsaker, aioli & hembakat bröd
- Dessert: Nyponpannacotta
Måndag 3 mars – Skånevecka
- Dagens Lunch: Spenatsoppa med kokt ägg, korvslantar, grönsaker, hembakat bröd, smör &
pålägg
- Dessert: Falsk kalvdans med grädde och sylt
Tisdag 4 mars – Skånevecka, Fettisdagen
- Dagens Lunch: Kapprockasill med lök och grädde, kokta panntoffler och grönsaker
- Dessert: Semla
Onsdag 5 mars – Skånevecka
- Dagens Lunch: Vildsvinsfärsbiff med potatismos, mustig viltsås & grönsaker
- Dessert: Varm äppelsoppa med kardemummaskorpa
Torsdag 6 mars – Skånevecka
- Dagens Lunch: Kokt köttkorv med persiljesås & kokt potatis serveras med grönsaker
- Dessert: Morotskaka med frosting
Fredag 7 mars – Skånevecka
- Dagens Lunch: Rotfruktspytt serveras med knake, kokt broccoli och senapssås
- Dessert: Slättbosnos; fyllig kavringsdessert
Lördag 8 mars – Skånevecka
- Dagens Lunch: Skånsk brännesnuda (kött och rotfruktssoppa) med pepparrotsklick, kavring
- Dessert: Skånsk äppelkaka med vaniljsås
Söndag 9 mars – Skånevecka
- Dagens Lunch: Rimmad fläskbog med rotmos, grönsaker & senap
- Dessert: Spettekaka
Kvällsmeny
Måndag 3 februari
- Kvällsmat: Färsgratäng med potatismostäcke
Tisdag 4 februari
- Kvällsmat: Kokt potatis med lax- & skaldjursröra
Onsdag 5 februari
- Kvällsmat: Minestronesoppa med rökt hönskött, creme fraicheklick & hembakat bröd
Torsdag 6 februari
- Kvällsmat: Ostgratinerad falufrestelse med smak av tomat, serveras med potatismos
Fredag 7 februari
- Kvällsmat: Hemmagjorda crépes med svampfyllning med vitlöksdressing & sallad
Lördag 8 februari – Ägghalvans dag
- Kvällsmat: Matjessill med smörstekt potatis, ägghalva, rödlök & dill
Söndag 9 februari
- Kvällsmat: Lantpaté med cumberlandsås, bröd, salad, inlagd gurka & syltlök
Måndag 10 februari
- Kvällsmat: Husets färsrätt serveras med morotsstuvning & kokt potatis
Tisdag 11 februari
- Kvällsmat: Skånsk brännesnuda (kött- och rotfruktssoppa) med pepparrotsklick & kavring
Onsdag 12 februari
- Kvällsmat: Strömmingslåda med smak av pepparrot & tomat serveras med potatismos
Torsdag 13 februari
- Kvällsmat: Prinskorv med stekt potatis, grönsaker, ketchup & senap
Fredag 14 februari – Alla hjärtans dag
- Kvällsmat: Örtmarinerad kyckling med potatisgratäng & rödvinssås
Lördag 15 februari
- Kvällsmat: Makrill på mörkt bröd serveras med kokt ägg, remouladsås & säsongens sallad
Söndag 16 februari
- Kvällsmat: Skaldjursrulle garnerad med räkor, dill och citron
Måndag 17 februari
- Kvällsmat: Blodkorv med bacon serveras med potatisbullar och lingonsylt
Tisdag 18 februari
- Kvällsmat: Kycklinggratäng med mango chutneysås serveras med kokt potatis
Onsdag 19 februari
- Kvällsmat: Fiskbiffar med dill- och romsås, serveras med potatismos & citronklyfta
Torsdag 20 februari
- Kvällsmat: Moussaka; grekisk färsrätt med potatis & äggplanta serveras med sallad och tzatziki
Fredag 21 februari
- Kvällsmat: Skinka med surkål & senapsmajonnäs serveras på bröd
Lördag 22 februari
- Kvällsmat: Grönkålspaj toppad med solroskärnor serveras med kall äppel- och dijonsås
Söndag 23 februari
- Kvällsmat: Silltallrik med 2 olika sorters sill, ost, kokt ägg, gräslökskräm & bröd
Måndag 24 februari
- Kvällsmat: Dragonkryddad kycklingsoppa med örtklick, hembakat bröd, smör & pålägg
Tisdag 25 februari
- Kvällsmat: Färsfylld äggrulle serveras med kall sås & sallad
Onsdag 26 februari
- Kvällsmat: Tonfiskröra på brödskiva serveras med sallad
Torsdag 27 februari
- Kvällsmat: Omelett serveras med sparrisstuvning, hembakat bröd, smör & pålägg
Fredag 28 februari
- Kvällsmat: Löksill med kokt ägg, dill & citronmajonnäs serveras på mörkt bröd
Lördag 1 mars
- Kvällsmat: Pastrami serveras med klar potatissallad med vårens primörer & kall vitlök- och limesås
Söndag 2 mars
- Kvällsmat: Smörrebröd med skivad kallrökt korv, örtkryddad äggkräm & sallad
Måndag 3 mars
- Kvällsmat: Korvgryta med tomat, serveras med kokt potatis & grönsaker
Tisdag 4 mars – Pannkakans dag
- Kvällsmat: Fläskpannkaka serveras med finriven morot och lingonsylt
Onsdag 5 mars
- Kvällsmat: Strömmingslåda med kaviargrädde, kokt potatis & sallad
Torsdag 6 mars
- Kvällsmat: Lantpaté med hembakat bröd, saltgurka, cumberlandyoghurt & sallad
Fredag 7 mars
- Kvällsmat: Baconpaj serveras med kall mangosås & sallad
Lördag 8 mars
- Kvällsmat: Smörrebröd med rimmad kyckling, äggstanning & gurkmajonnäs
Söndag 9 mars
- Kvällsmat: Senapssill med kokt potatis, gräddfil & kokt ägg
Alternativrätter
Lunchalternativ 1: Grönkålssoppa serveras med ägghalva, hembakat bröd, smör & pålägg
Lunchalternativ 2: Pasta carbonara; ost, ägg-& skinksås
Kvällsalternativ 1: Skaldjurspaj serveras med kall citrusdressing
Kvällsalternativ 2: Skivad kyckling med potatiskaka och mangorajasås
Lunchalternativ 1: Pumpasoppa med fetaostkräm, baconströssel, bröd, smör och pålägg
Lunchalternativ 2: Vegetarisk lasagne serveras med kall vitlöksdressing
Kvällsalternativ 1: Bondomelett med säsongens sallad & kall örtsås
Kvällsalternativ 2: Grönkålspaj toppad med solroskärnor serveras med kall äppel- och dijonsås
Lunchalternativ 1: Morotssoppa med en klick äggkräm, hembakat bröd, smör & pålägg
Lunchalternativ 2: Pastagratäng med rökt kalkon
Kvällsalternativ 1: Omelett med ost- & svampstuvning
Kvällsalternativ 2: Rostbiff med remouladsås, bröd, sallad & rostad lök
Lunchalternativ 1: Potatis- och purjolökssoppa med stekt baconfärs, hembakat bröd, smör & pålägg
Lunchalternativ 2: Kycklingsallad med pasta & kall paprikasås
Kvällsalternativ 1: Grönsakspaj med örtkeso
Kvällsalternativ 2: Kallskuren fläskfilé serveras med krämig potatissallad & kall äppelsås
Lunchalternativ 1: Gyllengul morotssoppa med örtklick, hembakat bröd, smör & pålägg
Lunchalternativ 2: Lasagne serveras med mustig tomatsås
Kvällsalternativ 1: Äggrulle med kycklingfyllning, grönkålssallad med äpple & apelsin, gräddfil
Kvällsalternativ 2: Skivad kassler med pepparrotskräm, kokt potatis & sallad
Mellanmål och sängfösare
Mellanmål 1: Apelsinmousse med riven mörk choklad
Mellanmål 2: Citronkryddad sockerkaka med hallongrädde
Mellanmål 3: Katrinplommonkräm med vaniljklick
Mellanmål 4: Smoothie aprikos
Mellanmål 5: Ägghalva med krämig sillbit
Mellanmål 6: Gubbröra med en brödbit
Mellanmål 7: Bröd med rödbetssallad och skivad köttbulle
Mellanmål 8: Kesobulle med kumminkryddad färskost
Sängfösare 1: Sängfösare lingonsmak
Sängfösare 2: Sängfösare svartvinbärsmak
Mellanmål 1: Citronmousse med riven mörk choklad
Mellanmål 2: Kardemummakryddad sockerkaka med yoghurtklick
Mellanmål 3: Mannagrynskräm med aprikospuré
Mellanmål 4: Vintersmoothie med smak av ananas och pepparkaka
Mellanmål 5: Ägghalva med räkröra
Mellanmål 6: Bröd med västerbottencréme
Mellanmål 7: Bröd med krämig laxröra
Mellanmål 8: Brödbit och färskostkräm med örter
Sängfösare 1: Sängfösare hallonsmak
Sängfösare 2: Sängfösare skogsbärssmak
Mellanmål 1: Chokladpannacotta med hallonsås
Mellanmål 2: Bakad cheesecake med rabarber
Mellanmål 3: Citrusmarinerad fruktsallad med myntakräm
Mellanmål 4: Smoothie tranbär
Mellanmål 5: Ostpaj
Mellanmål 6: Brödbit med kalkon -och pepparrotsröra
Mellanmål 7: Gubbröra med en brödbit
Mellanmål 8: Prästost, rökt korv & salt kex
Sängfösare 1: Sängfösare päronsmak
Sängfösare 2: Sängfösare nyponsmak
Vi reserverar oss för eventuella ändringar
Svenska råvaror och meny efter säsong
Vi lagar lunch, kvällsmat och mellanmål i våra tillagningskök, och samtliga måltider är näringsberikade. All mat lagas i största möjliga mån från grunden. Vi använder färska svenska råvaror som väljs efter säsong. Allt kött och kyckling som serveras är svenskt. Mat från havet som serveras har fiskats med omtanke om havsmiljön.
Några utvalda livsmedel är ekologiska. Brödet som serveras till de tillagade måltiderna är oftast hembakat.
Dina personliga behov och önskemål
Alla har olika behov och önskemål när det kommer till mat och måltider. Vi erbjuder anpassade måltider utifrån behov, som till exempel specialkost och konsistensanpassad kost. I din genomförandeplan kan du och din kontaktperson tillsammans göra en beskrivning av dina vanor och behov kring måltiderna. Även din levnadsberättelse kan vara till hjälp.
Matens konsistens
Maten ska inte bara ha ett väl avvägt näringsinnehåll, den ska också ha rätt konsistens. Det är viktigt för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Det är ansvarig sjuksköterska som beslutar om du ska få konsistensanpassad mat.
Högtider och event med måltidsfokus
Året innehåller flera högtider där maten är en central del. Vi firar de största högtiderna med särskilda högtidsmenyer. Förutom dessa skapar vi event med måltidsfokus där även menyerna är anpassade.
Omsorgsmåltider
Mat är en upplevelse för välbefinnandet och en lugn och rogivande måltidsmiljö bidrar till förstärkt samhörighetskänsla.
Vi erbjuder omsorgsmåltider. Det innebär att personal sitter med och äter under måltiden och fungerar som en ”spegel”. Detta kan vara till hjälp för dig som kanske behöver extra stöd i samband med måltiden utan att det leder till skam eller skuld.
Delaktighet i mat och måltider
För oss är det viktigt att du kan välja vilken mat du vill äta och vi tror att meningsfullhet skapas genom delaktighet. Därför är det viktigt att du som äter maten också får tycka till om måltiderna. Vi arbetar aktivt för att samla in alla synpunkter på maten och måltiderna.
Dagens lunch på Kärråkra och Ölycke seniorrestaurang
På två av våra vård- och omsorgsboenden, Kärråkra i Eslöv och Ölycke i Löberöd, erbjuder vi dagens lunch även för gäster som inte bor på boendet. För seniorer 65+ erbjuder vi dagens lunch till ett rabatterat pris.
I priset för dagens lunch ingår salladsbuffé, bröd, smör, dryck och kaffe. När soppa serveras som lunch, ingår dessert. Övriga dagar är det möjligt att köpa till dessert. Betala med kort eller swish.
Pris
- Dagens lunch: 98 kr
- Dagens lunch, Senior 65+: 93 kr
- Dessert: 23 kr
Kärråkras restaurang
- Öppet alla vardagar kl. 12.00–13.30. Lördagar och söndagar är restaurangen stängd men du kan kan beställa lunch för avhämtning.
- Ring 0413-626 25 för att boka tid för avhämtning av lunch lördagar och söndagar (gäller inte vardagar).
Restaurang Smaklöken på Ölycke servicehus
- Restaurangen Smaklöken har öppet för lunch alla dagar kl. 12.00–13.00.
- Kontakt till restaurangen 0413-641 82
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.