Måltiderna på våra vård- och omsorgsboenden

Mat ska vara en källa till lust och glädje, en sinnlig njutning som ökar lusten till livet. Den ska förmedla dofter och smaker som väcker slumrande sinnen och minnen.

I vårt måltidsabonnemang för äldre ingår frukost, lunch, kvällsmat, flera olika mellanmål fördelade över dygnet, måltidstillbehör och dryck. Varje dag erbjuder vi tre olika lunchalternativ och tre olika kvällsmatsalternativ.

Meny för vård- och omsorgsboende

Lunchmeny

Vecka 37, 9 september–15 september

Måndag 9 sep

  • Dagens Lunch: Kokt köttkorv med persiljesås & kokt potatis serveras med grönsaker
  • Dessert: Äppelkräm med havrekrisp och vispgrädde

Tisdag 10 sep

  • Dagens Lunch: Fisksoppa med smak av örter & rotfrukter, vitlöksmajonnäs & bröd, kokt broccoli
  • Dessert: Ananaspaj med vispad vaniljgrädde

Onsdag 11 sep

  • Dagens Lunch: Fläsksida med potatisgratäng, skysås & grönsaker
  • Dessert: Blåbärssoppa med grädde

Torsdag 12 sep

  • Dagens Lunch: Dansk sjömansbiff serveras med haricots verts
  • Dessert: Krusbärskräm med mandelskorpa & vaniljkklick

Fredag 13 sep

  • Dagens Lunch: Kycklingfrikassé serveras med rotfuktsstomp & grönsaker
  • Dessert: Hallonmousse

Lördag 14 sep

  • Dagens Lunch: Stekt plommonjärpe med persilja, gräddsås, rostad potatis och morot, gelé
  • Dessert: Falsk kalvdans med grädde och sylt

Söndag 15 sep

  • Dagens Lunch: Laxpudding med skirat smör, serveras med gröna ärtor & citronklyfta
  • Dessert: Chokladpudding med visptopp

Vecka 38, 16 september–22 september

Måndag 16 september

  • Dagens Lunch: Biff stroganoff serveras med ris, bukettgrönsaker & ättiksgurka
  • Dessert: Fruktkräm med gräddmjölk

Tisdag 17 september

  • Dagens Lunch: Stekt fisk serveras med remouladsås, kokt potatis och kokt broccoli
  • Dessert: Körsbärssoppa med lättvispad grädde

Onsdag 18 september

  • Dagens Lunch: Dragonkryddad kycklingsoppa med örtklick, hembakat bröd, smör & pålägg
  • Dessert: Äppelpannkaka med kanelgrädde

Torsdag 19 september

  • Dagens Lunch: Stekt Bratwurst med dillstuvad potatis & rotfrukter och senap
  • Dessert: Blåbärspaj serveras med vaniljsås

Fredag 20 september

  • Dagens Lunch: Kåldolmar med gräddsås, kokt potatis, slottsgrönsaker & lingonsylt
  • Dessert: Päronhalvor serveras med hallonsås och vispad chokladgrädde

Lördag 21 september

  • Dagens Lunch: Inkokt fisk med kokt potatis, kall örtsås & gröna ärtor
  • Dessert: Nyponsoppa med mandelbiskvi & lösvispad grädde

Söndag 22 september

  • Dagens lunch: Köttbullar med potatismos, gräddsås, grönsaker, ättiksgurka & lingonsylt
  • Dessert: Hemlagad citronfromage med riven mörk choklad

Vecka 39, 23 september–29 september

Måndag 23 september

  • Dagens Lunch: Lunchkorv med stuvade morötter, kokt potatis & grov senap
  • Dessert: Björnbärskompott med vaniljkräm

Tisdag 24 september

  • Dagens Lunch:  Örtkryddad köttfärssoppa med hembakat bröd, serveras med blomkål
  • Dessert: Vinbärskaka med lösvispad grädde

Onsdag 25 september Äpplets dag

  • Dagens Lunch: Fiskgryta med räkor, dill och potatis serveras med grönsak
  • Dessert: Fyriskaka (äppelsockerkaka) med vaniljsås

Torsdag 26 september

  • Dagens Lunch: Kycklingklubba med gratinerad potatisgratäng serveras med dragonsky, morötter
  • Dessert: Brylépudding serveras med karamellsås

Fredag 27 september

  • Dagens Lunch: Baconlindad köttfärslimpa med potatis, rotsellericréme & salviasås, serveras med grönkål
  • Dessert: Hallonkräm med vaniljklick

Lördag 28 september

  • Dagens Lunch: Pocherad vit fisk med hummersås, dill & potatismos, serveras med bakade rotfrukter
  • Dessert: Dessertsoppa med smak av mango

Söndag 29 september

  • Dagens Lunch: Helstekt kotlett med grönpepparsås, rostad potatis & smörvända grönsaker
  • Dessert: Lingonfromage

Kvällsmeny

Vecka 37, 9 september–15 september

Måndag 9 september

  • Kvällsmat: Kycklinggratäng med svamp-, lök- och rödvinssås serveras med potatismos

Tisdag 10 september

  • Kvällsmat: Frikadeller med grönsaksstuvning & kokt potatis

Onsdag 11 september

  • Kvällsmat: Ägg- & matjesillröra på kavring serveras med citronklyfta

Torsdag 12 september

  • Kvällsmat: Grönkålssoppa serveras med ägghalva, hembakat bröd, smör & pålägg

Fredag 13 september

  • Kvällsmat:  Inlagd löksill med potatis, kokt ägg, gräddfil & gräslök

Lördag 14 september

  • Kvällsmat: Rimmad fläskbog med kall pepparrotssås, potatissallad & grönsaker

Söndag 15 september

  • Kvällsmat:  Smörrebröd med skivad kallrökt korv, örtkryddad äggkräm & sallad

Vecka 38, 16 september–22 september

Måndag 16 september

  • Kvällsmat: Potatis- och purjolökssoppa med stekt baconfärs & hembakat bröd, smör & pålägg

Tisdag 17 september

  • Kvällsmat: Ugnsgratinerad falukorv serveras med potatismos

Onsdag 18 september

  • Kvällsmat: Kalvsylta med kokt kall potatis, pepparrotskräm & inlagda rödbetor

Torsdag 19 september

  • Kvällsmat: Fiskburgare med bröd, kall kaprissås & rostad lök serveras med potatismos

Fredag 20 september

  • Kvällsmat: Skånsk äggakaka serveras med stekt fläsk & lingonsylt

Lördag 21 september

  • Kvällsmat: Krämig kycklingröra på bröd serveras med säsongens sallad

Söndag 22 september

  • Kvällsmat: Matjessill med gräddfil, gräslök & kokt kall potatis

Vecka 39, 23 september–29 september

Måndag 23 september

  • Kvällsmat: Sprödstekt sej med kall kaprissås, kokt potatis och grönsaker

Tisdag 24 september

  • Kvällsmat: Kycklingpytt med örtkryddad äggsås & säsongens sallad

Onsdag 25 september

  • Kvällsmat: Tunt skuren rostbiff med mimosasallad, bröd & rostad lök

Torsdag 26 september

  • Kvällsmat: Ost- och broccolisoppa med prinskorv, hembakat bröd, smör & pålägg

Fredag 27 september

  • Kvällsmat: Toast med räkröra

Lördag 28 september

  • Kvällsmat: Färsfylld äggrulle serveras med kall sås & säsongens sallad

Söndag 29 september Janssons-dagen

  • Kvällsmat: Jansons frestelse serveras med ägghalva, sås och grönsak

Alternativrätter

Vecka 37, 9 september–15 september

Lunchalternativ 1: Rotfruktssoppa serveras med örtkräm, hembakat bröd, smör & pålägg
Lunchalternativ 2: Pasta serveras med ost- och skinksås

Kvällsalternativ 1: Bondomelett med säsongens sallad & kall örtsås
Kvällsalternativ 2: Kalvsylta med rödbetssallad, skånsk kavring & rostad lök

Vecka 38, 16 september–22 september

Lunchalternativ 1: Krämig champinjonsoppa med hembakat bröd
Lunchalternativ 2: Pastasallad med kassler serveras med thousand Island dressing

Kvällsalternativ 1: Paj med rökt hönskött serveras med kall paprikasås
Kvällsalternativ 2: Kallskuren pastrami med slät ärtdressing, grönsak & bröd

Vecka 39, 23 september–29 september

Lunchalternativ 1: Palsternackssoppa toppad med fetaost & äpple, hembakat bröd
Lunchalternativ 2: Lasagne serveras med mustig tomatsås & bukettgrönsaker

Kvällsalternativ 1: Morot- och purjolökspaj med gräslökssås
Kvällsalternativ 2: Senapssill med kokt ägg, ljust bröd & smör

Mellanmål och sängfösare

Vecka 37–38, 9 september–22 september

Mellanmål 1: Filmjölkspannacotta med hallonsås
Mellanmål 2: Pannkaka med kardemummagrädde
Mellanmål 3: Fruktsallad med vaniljkräm
Mellanmål 4: Smoothie skogsbär & plommon
Mellanmål 5: Ostpaj
Mellanmål 6: Brödbit med kalkon -och pepparrotsröra
Mellanmål 7: Leverpastejmousse och saltgurka på brödbit
Mellanmål 8: Grevéost, pepparsalami & salt kex

Sängfösare 1: Sängfösare äpplesmak
Sängfösare 2: Sängfösare aprikossmak

Vecka 39–40, 23 september–6 oktober

Mellanmål 1: Filmjölkspannacotta med blåbärssås
Mellanmål 2: Kökets baskiska ostkaka med lingongrädde
Mellanmål 3: Äpplekompott med vaniljkräm
Mellanmål 4: Smoothie lingon & kardemumma
Mellanmål 5: Ost- & skinkpaj
Mellanmål 6: Brödbit med pastrami -och örtkräm
Mellanmål 7: Gubbröra med en brödbit
Mellanmål 8: Prästost, rökt korv & salt kex

Sängfösare 1: Sängfösare päronsmak
Sängfösare 2: Sängfösare mangosmak

Vi reserverar oss för eventuella ändringar

Svenska råvaror och meny efter säsong

Vi lagar lunch, kvällsmat och mellanmål i våra tillagningskök, och samtliga måltider är näringsberikade. All mat lagas i största möjliga mån från grunden. Vi använder färska svenska råvaror som väljs efter säsong. Allt kött och kyckling som serveras är svenskt. Mat från havet som serveras har fiskats med omtanke om havsmiljön.

Några utvalda livsmedel är ekologiska. Brödet som serveras till de tillagade måltiderna är oftast hembakat.

Dina personliga behov och önskemål

Alla har olika behov och önskemål när det kommer till mat och måltider. Vi erbjuder anpassade måltider utifrån behov, som till exempel specialkost och konsistensanpassad kost. I din genomförandeplan kan du och din kontaktperson tillsammans göra en beskrivning av dina vanor och behov kring måltiderna. Även din levnadsberättelse kan vara till hjälp.

Matens konsistens

Maten ska inte bara ha ett väl avvägt näringsinnehåll, den ska också ha rätt konsistens. Det är viktigt för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Det är ansvarig sjuksköterska som beslutar om du ska få konsistensanpassad mat.

Högtider och event med måltidsfokus

Året innehåller flera högtider där maten är en central del. Vi firar de största högtiderna med särskilda högtidsmenyer. Förutom dessa skapar vi event med måltidsfokus där även menyerna är anpassade.

Omsorgsmåltider

Mat är en upplevelse för välbefinnandet och en lugn och rogivande måltidsmiljö bidrar till förstärkt samhörighetskänsla.
Vi erbjuder omsorgsmåltider. Det innebär att personal sitter med och äter under måltiden och fungerar som en ”spegel”. Detta kan vara till hjälp för dig som kanske behöver extra stöd i samband med måltiden utan att det leder till skam eller skuld.

Delaktighet i mat och måltider

För oss är det viktigt att du kan välja vilken mat du vill äta och vi tror att meningsfullhet skapas genom delaktighet. Därför är det viktigt att du som äter maten också får tycka till om måltiderna. Vi arbetar aktivt för att samla in alla synpunkter på maten och måltiderna.

Dagens lunch på Kärråkra och Ölycke seniorrestaurang

På två av våra vård- och omsorgsboenden, Kärråkra i Eslöv och Ölycke i Löberöd, erbjuder vi dagens lunch även för gäster som inte bor på boendet.

I priset för dagens lunch ingår salladsbuffé, bröd, smör, dryck och kaffe. När soppa serveras som lunch, ingår dessert. Övriga dagar är det möjligt att köpa till dessert. Betala med kort eller swish.

Pris 

  • Dagens lunch: 91 kr
  • Dessert: 23 kr

Kärråkras restaurang

  • Öppet alla vardagar kl. 12.00–13.30. Lördagar och söndagar är restaurangen stängd men du kan kan beställa lunch för avhämtning.
  • Ring 0413-626 25 för att boka tid för avhämtning av lunch lördagar och söndagar (gäller inte vardagar).

Restaurang Smaklöken på Ölycke servicehus

  • Restaurangen Smaklöken har öppet för lunch alla dagar kl. 12.00–13.00.
  • Kontakt till restaurangen 0413-641 82

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window