Måltiderna på våra vård- och omsorgsboenden

Mat ska vara en källa till lust och glädje, en sinnlig njutning som ökar lusten till livet. Den ska förmedla dofter och smaker som väcker slumrande sinnen och minnen.

I vårt måltidsabonnemang för äldre ingår frukost, lunch, kvällsmat, flera olika mellanmål fördelade över dygnet, måltidstillbehör och dryck. Varje dag erbjuder vi tre olika lunchalternativ och tre olika kvällsmatsalternativ.

Meny för vård- och omsorgsboende

Lunch vecka 17, 22 april – 28 april

Måndag 22 april

  • Dagens Lunch: Korv Forsell (smak av tomat, senap, dill och pepparrot) serveras med kokt potatis & hericot verts
  • Dessert: Exotisk dessertsoppa med vispad grädde

Tisdag 23 april

  • Dagens Lunch: Pocherad Alaska ryggfilé, varm örtagårdssås, kokt potatis & morötter
  • Dessert: Fruktgelé med vaniljkräm

Onsdag 24 april

  • Dagens Lunch: Gulaschsoppa serveras med gräddfil & hembakat bröd
  • Dessert: Äppelpaj med vaniljkräm

Torsdag 25 april

  • Dagens Lunch: Kålpudding med kokt potatis, gräddsås, dillslungade grönsaker & lingonsylt
  • Dessert: Klappkräm smaksatt med röda vinbär & gräddmjölk

Fredag 26 april

  • Dagens Lunch: Kokt kyckling i currysås serveras med ris & grönsaker
  • Dessert: Hemlagad citronfromage med riven mörk choklad

Lördag 27 april

  • Dagens Lunch: Fiskgryta med räkor & rotfrukter, serveras med potatismos, aioli & bröd
  • Dessert: Ostkaka serveras med sylt och grädde

Söndag 28 april

  • Dagens Lunch: Persiljejärpar serveras med viltsås, stekt potatis & örtstekt svamp och purjolök
  • Dessert: Nyponpannacotta

Lunch vecka 18, 29 april – 5 maj

Måndag 29 april

  • Dagens Lunch: Medelhavsgratinerad sej serveras med kokt potatis & bukettgrönsaker
  • Dessert: Äppelpuré med vispad grädde

Tisdag 30 april Valborgsmässoaftom

  • Dagens Lunch: Stekt lunchkorv serveras med potatismos och grönsak samt grillgurka, rostad lök, ketchup & senap
  • Dessert: Rabarberkaka med vaniljsås

Onsdag 1 maj

  • Dagens Lunch: Stekt kyckling med dragonsås, potatis & rostad grönsak
  • Dessert: Vit chokladmousse med bärsås

Torsdag 2 maj

  • Dagens Lunch: Pannbiff med stekt lök, gräddsås, kokt potatis, gelé & morötter
  • Dessert: Blåbärssoppa med en kula vaniljglass & kaksmulor

Fredag 3 maj

  • Dagens Lunch: Krämig fisksoppa med saffransaioli & hembakat bröd
  • Dessert: Mangopaj med maräng

Lördag 4 maj

  • Dagens Lunch: Husets färsrätt serveras med bearnaisesås, rostad potatis & rotfrukter
  • Dessert: Persikohalva serveras med vispad grädde toppad med mörk riven choklad

Söndag 5 maj

  • Dagens Lunch: Skånsk kalops serveras med kokt potatis, bukettgrönsaker & inlagda rödbetor
  • Dessert: Chokladcréme med smak av apelsin

Lunch vecka 13, 25 mars – 31 mars

Måndag 25 mars, Maria Bebådelsedag – Våffeldagen

  • Dagens Lunch: Bruna bönor med stekt falukorv, kokt potatis & gröna grönsaker
  • Dessert: Våffla med sylt och vispgrädde

Tisdag 26 mars

  • Dagens: Stekt sill serveras med potatismos, skirat smör, broccoli & lingonsylt
  • Dessert: Päronhalvor serveras med vispad chokladgrädde

Onsdag 27 mars

  • Dagens Lunch: Krämig kycklingrisotto med sparris & rostade rotfrukter
  • Dessert: Husets dessertpaj med visptopp

Torsdag 28 mars, Skärtorsdag

  • Dagens Lunch: Grön sparrissoppa med baconströssel, pepparrotsklick och hembakat bröd
  • Dessert: Mannagrynspudding med saftsås

Fredag 29 mars, Långfredag

  • Dagens Lunch: Fiskgryta med räkor, dill och potatis serveras med grönsak
  • Dessert: Mangofromage med vispgrädde

Lördag 30 mars, Påskafton

  • Dagens Lunch: Påsktallrik med sill, potatis, kokt ägg, gräddfil, grönsaker, kavring och ost
  • Dessert: Påskbakelse (skivad rulltårta, vispad grade & persikabit)

Söndag 31 mars, Påskdagen

  • Dagens Lunch: Påskstek serveras med mustig sås, kulpotatis och stuvad savoykål
  • Dessert: Skånsk äppelkaka med vaniljsås

Lunch vecka 14, 1 april – 7 april

Måndag 1 april, Annandag påsk

  • Dagens Lunch: Prinskorv serveras med äggröra, kokt potatis, ketchup och senap
  • Dessert: Blåbärssoppa med lösvispad grädde

Tisdag 2 april

  • Dagens Lunch: Stekt fläsk serveras med löksås, kokt potatis & morötter
  • Dessert: Fruktkräm

Onsdag 3 april

  • Dagens Lunch: Kycklingfärsbiff med rotsellerimos, bakade rödbetor & örtvänd potatis
  • Dessert: Mannagrynspudding med sylt

Torsdag 4 april

  • Dagens Lunch: Skaldjursdoftande fiskgratäng serveras med kokt potatis & gröna grönsaker
  • Dessert: Apelsinsoppa med kanelgrädde

Fredag 5 april

  • Dagens Lunch: Oxjärpar med champinjonsås, grönsaker & kokt potatis
  • Dessert: Chokladmousse med marinerad citrusfrukt

Lördag 6 april

  • Dagens Lunch: Stekt fågel serveras med äppel- & cidersås, rostad potatis & rotfrukter
  • Dessert: Rabarberpaj med vispad grädde

Söndag 7 april

  • Dagens Lunch: Pocherad sejfilé med ägg- & persiljesås, dillinkokta morötter & potatis
  • Dessert: Brödpudding med smak av kardemumma, lösvispad grädde

Kvällsrätter vecka 17, 22 april – 28 april

Måndag 22 april

  • Kvällsmat: Dragonkryddad kycklingsoppa med örtklick, hembakat bröd, smör & pålägg

Tisdag 23 april

  • Kvällsmat: Färsfylld äggrulle serveras med kall sås & säsongens sallad

Onsdag 24 april

  • Kvällsmat: Tonfiskröra på brödskiva serveras med säsongens sallad

Torsdag 25 april

  • Kvällsmat: Omelett serveras med sparrisstuvning, hembakat bröd, smör & pålägg

Fredag 26 april

  • Kvällsmat: Löksill med kokt ägg, dill & citronmajonnäs serveras på mörkt bröd

Lördag 27 april

  • Kvällsmat: Pastrami serveras med klar potatissallad med vårens primörer & kall vitlök och
    limesås

Söndag 28 april

  • Kvällsmat: Smörrebröd med skivad kallrökt korv, örtkryddad äggkräm & sallad

Alternativrätter vecka 17, 22 april – 28 april

Lunchalternativ 1: Potatis- och purjolökssoppa med stekt baconfärs & hembakat bröd, smör & pålägg
Lunchalternativ 2: Kycklingsallad med pasta & kall paprikasås

Kvällsalternativ 1: Grönsakspaj med örtkeso
Kvällsalternativ 2: Kallskuren fläskfilé serveras med krämig potatissallad & kall äppelsås

Kvällsrätter vecka 18, 29 april – 5 maj

Måndag 29 april

  • Kvällsmat: Redd grönsakssoppa med frikadeller och hembakat bröd

Tisdag 30 april

  • Kvällsmat: Räksmörgås med citron & dill

Onsdag 1 maj

  • Kvällsmat: Gubbröra serveras med kokt potatis och kavring

Torsdag 2 maj

  • Kvällsmat: Korvgryta med tomat, serveras med kokt potatis & hericot verts

Fredag 3 maj

  • Kvällsmat: Kallskuren pastrami serveras på bröd med remouladsås, sallad & rostad lök

Lördag 4 maj

  • Kvällsmat: Smörrebröd med rökt kalkon, äggstanning & gurkmajonnäs

Söndag 5 maj

  • Kvällsmat: Senapssill med kall kokt potatis, gräddfil & kokt ägg

Alternativrätter vecka 18, 29 april – 5 maj

Lunchalternativ 1: Gyllengul morotssoppa med örtklick, serveras med bröd, smör & pålägg
Lunchalternativ 2: Lasagne serveras med mustig tomatsås & bukettgrönsaker

Kvällsalternativ 1: Äggrulle med kycklingfyllning serveras med krämig grönkålssallad med äpple & apelsin
Kvällsalternativ 2: Skivad kassler med pepparrotskräm, kokt kall potatis

Mellanmål och sängfösare vecka 17 – 18, 22 april – 5 maj

Mellanmål 1: Chokladpannacotta med hallonspegel
Mellanmål 2: Bakad cheesecake med rabarber
Mellanmål 3: Citrusmarinerad fruktsallad med myntakräm
Mellanmål 4: Smoothie tranbär
Mellanmål 5: Ostpaj
Mellanmål 6: Brödbit med kalkon -och pepparrotsröra
Mellanmål 7: Gubbröra med en brödbit
Mellanmål 8: Prästost, rökt korv & salt kex

Sängfösare 1: Sängfösare päronsmak
Sängfösare 2: Sängfösare nyponsmak

Kvällsrätter vecka 11, 11 mars – 17 mars

Måndag 11 mars

  • Kvällsmat: Laxlåda med potatis serveras med smörsås, dill & citron

Tisdag 12 mars

  • Kvällsmat: Kall kycklingröra med stekt potatis, serveras med säsongens sallad

Onsdag 13 mars

  • Kvällsmat: Omelett serveras med grönsaksstuvning, bröd, smör & pålägg

Torsdag 14 mars

  • Kvällsmat: Stekt prinskorv serveras med potatismos, bostongurka, ketchup & senap

Fredag 15 mars

  • Kvällsmat: Silltallrik med 2 olika sill, kokt ägg, gräslöksdressing & potatis

Lördag 16 mars

  • Kvällsmat: Kallskuren fläskfilé, potatissallad med vårens primörer, kall äppelsås

Söndag 17 mars

  • Kvällsmat: Smörgås med skivad pannbiff & rödbetssallad

Alternativrätter vecka 11, 11 mars – 17 mars

Lunchalternativ 1: Rödbetssoppa med créme fraicheklick serveras med bröd & pålägg
Lunchalternativ 2: Makaronipudding med skinka, serveras med smörsås

Kvällsalternativ 1: Paj med rökt hönskött serveras med kall paprikasås
Kvällsalternativ 2: Matjessill med krämig ägg- och potatissallad

Kvällsrätter vecka 12, 18 mars – 24 mars

Måndag 18 mars

  • Kvällsmat: Stekt Bratwurst med dillstuvad potatis & rotfrukter och senap

Tisdag 19 mars

  • Kvällsmat: Kasslergratäng med ost- & ananassås, kokt potatis

Onsdag 20 mars

  • Kvällsmat: Köttfärspaj med kall sås & säsongens sallad

Torsdag 21 mars

  • Kvällsmat: Morotssoppa med en klick äggkräm, hemabakat bröd, smör & pålägg

Fredag 22 mars

  • Kvällsmat: Gubbröra på kavring serveras med dill & citron

Lördag 23 mars

  • Kvällsmat: Kallskuren örtmarinerad kyckling serveras med yoghurtsås & potatissallad

Söndag 24 mars

  • Kvällsmat: Smörrebröd med varmrökt makrill, äggstanning & citrussås

Alternativrätter vecka 12, 18 mars – 24 mars

Lunchalternativ 1: Grön sparrissoppa med en klick crème fraiche med räkor, dill & bröd
Lunchalternativ 2: Pasta med kyckling – och pestosås

Kvällsalternativ 1: Laxpaj med dill- & citrussås
Kvällsalternativ 2: Sylta med rödbetssallad, kokt kall potatis & gräddfil

Mellanmål och sängfösare vecka 11 – 12, 11 mars – 24 mars

Mellanmål 1: Pannacotta med kaffe och karamell
Mellanmål 2: Bananbröd med hallonvisp
Mellanmål 3: Äppelkompott med sötad vaniljkräm
Mellanmål 4: Lingon -och kanel smoothie
Mellanmål 5: Paj med sill och potatis
Mellanmål 6: Brödbit med pastrami -och örtkräm
Mellanmål 7: Snitt med rödbetsröra och kapris
Mellanmål 8: Kalkonröra på kex och ostkuber

Sängfösare 1: Sängfösare äpple & ärta
Sängfösare 2: Sängfösare mangosmak

Kvällsrätter vecka 13, 25 mars – 31 mars

Måndag 25 mars, Maria bebådelsedag – Våffeldagen

  • Kvällsmat: Minestronesoppa med rökt hönskött, creme fraicheklick & hembakat bröd

Tisdag 26 mars

  • Kvällsmat: Stekt korv med potatis- och palsternacksmos, skånsk senap

Onsdag 27 mars

  • Kvällsmat: Kassler med ädelostsås & kokt kall potatis

Torsdag 28 mars, Skärtorsdag

  • Kvällsmat: Jansons frestelse serveras med ägghalva, sås och grönsak

Fredag 29 mars, Långfredag

  • Kvällsmat: Omelett serveras med grönsaksstuvning, bröd, smör & pålägg

Lördag 30 mars, Påskafton

  • Kvällsmat: Kallskuren örtmarinerad kyckling serveras med kall sås, potatissallad och grönsaker

Söndag 31 mars, Påskdagen

  • Kvällsmat: Smörgåstårta med ost & strimlad kyckling

Alternativrätter vecka 13, 25 mars – 31 mars

Lunchalternativ 1: Jordärtskockssoppa med äpple- & baconkräm, hembakat bröd
Lunchalternativ 2: Pasta med köttfärssås och kokta morötter

Kvällsalternativ 1: Kokt kall potatis med ägg- och skaldjursröra
Kvällsalternativ 2: Pastrami med krämig potatissallad & smakrik paprikasås

Kvällsrätter vecka 14, 1 april – 7 april

Måndag 1 april, Annandag påsk

  • Kvällsmat: Redd grönsakssoppa med frikadeller och hembakat bröd

Tisdag 2 april

  • Kvällsmat: Makaronipudding med smak av rökt lax serveras med smörsås

Onsdag 3 april

  • Kvällsmat: Ängasoppa med rökt hönskött serveras med hembakat bröd

Torsdag 4 april

  • Kvällsmat: Korv Stroganoff serveras med kokt ris

Fredag 5 april

  • Kvällsmat: Matjessilltårta med pepparrot och dillsås

Lördag 6 april

  • Kvällsmat: Ägg Royal med laxröra & dill, serveras med kavring

Söndag 7 april

  • Kvällsmat: Kallskuren fläskfilé med tomatsås & krämig potatissallad

Alternativrätter vecka 14, 1 april – 7 april

Lunchalternativ 1: Slät majssoppa med fetaostkräm & hembakat bröd
Lunchalternativ 2: Pasta med krämig laxsås

Kvällsalternativ 1: Rökt kalkon med ostpaj & rödlöksmarmelad
Kvällsalternativ 2: Kokt ägg, skärgårdssill & bröd

Mellanmål och sängfösare vecka 13 – 14, 25 mars – 7 april

Mellanmål 1: Citronfromage
Mellanmål 2: Chokladsockerkaka med vaniljkräm
Mellanmål 3: Katrinplommonkräm med vaniljklick
Mellanmål 4: Smoothie med smak av havtorn
Mellanmål 5: Ägghalva med räkröra
Mellanmål 6: Tonfisktriangel
Mellanmål 7: Viltpaté med cumberlandsås och bröd
Mellanmål 8: Färskostkräm med kummin, pastrami och fröknäcke

Sängfösare 1: Sängfösare körsbärssmak
Sängfösare 2: Sängfösare svartvinbärsmak

Vi reserverar oss för eventuella ändringar

Svenska råvaror och meny efter säsong

Vi lagar lunch, kvällsmat och mellanmål i våra tillagningskök, och samtliga måltider är näringsberikade. All mat lagas i största möjliga mån från grunden. Vi använder färska svenska råvaror som väljs efter säsong. Allt kött och kyckling som serveras är svenskt. Mat från havet som serveras har fiskats med omtanke om havsmiljön.

Några utvalda livsmedel är ekologiska. Brödet som serveras till de tillagade måltiderna är oftast hembakat.

Dina personliga behov och önskemål

Alla har olika behov och önskemål när det kommer till mat och måltider. Vi erbjuder anpassade måltider utifrån behov, som till exempel specialkost och konsistensanpassad kost. I din genomförandeplan kan du och din kontaktperson tillsammans göra en beskrivning av dina vanor och behov kring måltiderna. Även din levnadsberättelse kan vara till hjälp.

Matens konsistens

Maten ska inte bara ha ett väl avvägt näringsinnehåll, den ska också ha rätt konsistens. Det är viktigt för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Det är ansvarig sjuksköterska som beslutar om du ska få konsistensanpassad mat.

Högtider och event med måltidsfokus

Året innehåller flera högtider där maten är en central del. Vi firar de största högtiderna med särskilda högtidsmenyer. Förutom dessa skapar vi event med måltidsfokus där även menyerna är anpassade.

Omsorgsmåltider

Mat är en upplevelse för välbefinnandet och en lugn och rogivande måltidsmiljö bidrar till förstärkt samhörighetskänsla.
Vi erbjuder omsorgsmåltider. Det innebär att personal sitter med och äter under måltiden och fungerar som en ”spegel”. Detta kan vara till hjälp för dig som kanske behöver extra stöd i samband med måltiden utan att det leder till skam eller skuld.

Delaktighet i mat och måltider

För oss är det viktigt att du kan välja vilken mat du vill äta och vi tror att meningsfullhet skapas genom delaktighet. Därför är det viktigt att du som äter maten också får tycka till om måltiderna. Vi arbetar aktivt för att samla in alla synpunkter på maten och måltiderna.

Dagens lunch på Kärråkra och Ölycke seniorrestaurang

På två av våra vård- och omsorgsboenden, Kärråkra i Eslöv och Ölycke i Löberöd, erbjuder vi dagens lunch även för gäster som inte bor på boendet.

I priset för dagens lunch ingår salladsbuffé, bröd, smör, dryck och kaffe. När soppa serveras som lunch, ingår dessert. Övriga dagar är det möjligt att köpa till dessert. Betala med kort eller swish.

Pris 

  • Dagens lunch: 91 kr
  • Dessert: 23 kr

Kärråkras restaurang

  • Öppet alla vardagar kl. 12.00–13.30. Lördagar och söndagar är restaurangen stängd men du kan kan beställa lunch för avhämtning.
  • Ring 0413-626 25 för att boka tid för avhämtning av lunch lördagar och söndagar (gäller inte vardagar).

Restaurang Smaklöken på Ölycke servicehus

  • Restaurangen Smaklöken har öppet för lunch alla dagar kl. 12.00–13.00.
  • Kontakt till restaurangen 0413-641 82

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window