Måltiderna på våra vård- och omsorgsboenden

Mat ska vara en källa till lust och glädje, en sinnlig njutning som ökar lusten till livet. Den ska förmedla dofter och smaker som väcker slumrande sinnen och minnen.

I vårt måltidsabonnemang för äldre ingår frukost, lunch, kvällsmat, flera olika mellanmål fördelade över dygnet, måltidstillbehör och dryck. Varje dag erbjuder vi tre olika lunchalternativ och tre olika kvällsmatsalternativ.

Meny för vård- och omsorgsboende

Lunch vecka 21, 20 maj – 26 maj

Måndag 20 maj

  • Dagens Lunch: Bruna bönor med stekt falukorv, kokt potatis serveras med gröna grönsaker
  • Dessert: Fruktgelé med vaniljkräm

Tisdag 21 maj

  • Dagens Lunch: Stekt sill serveras med potatismos, skirat smör, broccoli & lingonsylt
  • Dessert: Päronhalvor serveras med vispad chokladgrädde

Onsdag 22 maj

  • Dagens Lunch: Krämig kycklingrisotto med sparris & rostade rotfrukter
  • Dessert: Husets dessertpaj med visptopp

Torsdag 23 maj

  • Dagens Lunch: Hemgjord färsbiff serveras med kall dragonsås & kokt potatis, haricot verts
  • Dessert: Dessertsoppa med smak av mango

Fredag 24 maj

  • Dagens Lunch: Porterstek med gräddsås, kokt potatis, grönsaker, ättiksgurka & gelé
  • Dessert: Fruktig risgrynskaka med bärsås

Lördag 25 maj

  • Dagens Lunch: Baconlindad köttfärslimpa med gräddsås, kokt potatis & grönsaker
  • Dessert: Äppelkräm serveras med kanelgrädde

Söndag 26 maj, Mors dag

  • Dagens Lunch: Lax serveras med varm örtagårdssås, kokt potatis & vårens primörer
  • Dessert: Jordgubbstårta

Lunch vecka 22, 27 maj – 2 juni

Måndag 27 maj

  • Dagens Lunch: Korvgryta serveras med svenskt havreris & grönsaker
  • Dessert: Blåbärssoppa med lösvispad grädde

Tisdag 28 maj

  • Dagens Lunch: Stekt fläsk serveras med löksås, kokt potatis & morötter
  • Dessert: Fruktkräm med gräddmjölk

Onsdag 29 maj

  • Dagens Lunch: Kycklingfärsbiff med rotsellerimos, bakade rödbetor & örtvänd potatis
  • Dessert: Mannagrynspudding med sylt

Torsdag 30 maj

  • Dagens Lunch: Skaldjursdoftande fiskgratäng serveras med kokt potatis & gröna grönsaker
  • Dessert: Apelsinsoppa med kanelgrädde

Fredag 31 maj

  • Dagens Lunch: Oxjärpar med champinjonsås, grönsaker & kokt potatis
  • Dessert: Chokladmousse med marinerad citrusfrukt

Lördag 1 juni

  • Dagens Lunch: Stekt fågel serveras med äppel- &cidersås, rostad potatis & rotfrukter
  • Dessert: Rabarberpaj med vispad grädde

Söndag 2 juni

  • Dagens Lunch: Pocherad sejfilé med ägg- & persiljesås, dillinkokta morötter & potatis
  • Dessert: Brödpudding med smak av kardemumma, lösvispad grädde

Lunch vecka 19, 6 maj – 12 maj

Måndag 6 maj

  • Dagens Lunch: Blodkorv med bacon, lingonsylt, stekt potatis & kokta grönsaker
  • Dessert: Fruktkräm med gräddmjölk

Tisdag 7 maj

  • Dagens: Köttbullar serveras med stuvade makaroner & kokta smörvända betor
  • Dessert: Ananasgelé med vaniljkräm

Onsdag 8 maj

  • Dagens Lunch: Fiskgratäng i morotssås serveras med kokt potatis & brytbönor
  • Dessert: Drottningsoppa med en kula glass

Torsdag 9 maj, Kristi himmelsfärdsdag

  • Dagens Lunch: Kyckling i dillsås serveras med potatis & vårens primörer
  • Dessert: Rabarberpaj med hemmagjord vaniljsås

Fredag 10 maj

  • Dagens Lunch: Kycklingsoppa med potatis och citron, hembakat bröd, smör & pålägg
  • Dessert: Bärkompott med gräddmjölk

Lördag 11 maj

  • Dagens Lunch: Kokt lax serveras med kall dillsås, kokt potatis, grönsaker & citron
  • Dessert: Mannagrynsflammeri med sylt

Söndag 12 maj

  • Dagens Lunch: Söndagsstek med gräddsås, potatis, gelé & bukettgrönsaker
  • Dessert: Änglamat – vispad grädde varvat med bärsylt och kaksmulor

Lunch vecka 20, 13 maj – 19 maj

Måndag 13 maj

  • Dagens Lunch: Stekt spätta med remouladsås & kokt potatis serveras med gröna ärtor
  • Dessert: Hallonsoppa

Tisdag 14 maj

  • Dagens Lunch: Kryddig köttfärssoppa serveras med créme fraiche & hembakat bröd
  • Dessert: Fruktomelett på aprikos med grädde & bärkompott

Onsdag 15 maj

  • Dagens Lunch: Kyckling i dillsås serveras med potatis & vårens primörer
  • Dessert: Katrinplommonkräm med grädde

Torsdag 16 maj

  • Dagens Lunch: Pocherad kolja med ägg- & persiljesås, potatismos & säsongens grönsaker
  • Dessert: Nyponsoppa med mandelbiskvi

Fredag 17 maj

  • Dagens Lunch: Kokt korv med varm senapssås, potatis & grönsaker
  • Dessert: Marängsviss med glass

Lördag 18 maj, Pingstafton

  • Dagens Lunch: Schnitzel med kryddsmör, skysås, kokt potatis, ärtor & citronklyfta
  • Dessert: Cremé Brylée med smak av lime och passionsfrukt

Söndag 19 maj

  • Dagens Lunch: Helstekt kotlettrad med brynt potatis, dijon- & dragonsås och dillslungade morötter
  • Dessert: Rulltårta med persika och grädde

Kvällsrätter vecka 21, 20 maj – 26 maj

Måndag 20 maj

  • Kvällsmat: Minestronesoppa med rökt hönskött, creme fraicheklick & hembakat bröd

Tisdag 21 maj

  • Kvällsmat: Stekt korv med potatis- och palsternacksmos, skånsk senap

Onsdag 22 maj

  • Kvällsmat: Kassler med ädelostsås & kokt kall potatis

Torsdag 23 maj

  • Kvällsmat: Ansjovislåda med potatis och dill

Fredag 24 maj

  • Kvällsmat: Omelett med stuvning på vårens primörer, serveras med bröd, smör & pålägg

Lördag 25 maj

  • Kvällsmat: Stekt inlagd sill, mörkt bröd med kokt ägg & remouladsås

Söndag 26 maj, Mors dag

  • Kvällsmat: Kallskuren örtmarinerad kyckling serveras med yoghurtsås & potatissallad

Alternativrätter vecka 21, 20 maj – 26 maj

Lunchalternativ 1: Jordärtskockssoppa med äpple- & baconkräm, hembakat bröd
Lunchalternativ 2: Pasta med köttfärssås och kokta morötter

Kvällsalternativ 1: Kokt kall potatis med ägg- och skaldjursröra
Kvällsalternativ 2: Pastrami med krämig potatissallad & smakrik paprikasås

Kvällsrätter vecka 22, 27 maj – 2 juni

Måndag 27 maj

  • Kvällsmat: Frikadeller med grönsaksstuvning & kokt potatis

Tisdag 28 maj

  • Kvällsmat: Makaronipudding med smak av rökt lax serveras med smörsås

Onsdag 29 maj

  • Kvällsmat: Ängasoppa med rökt hönskött serveras med hembakat bröd

Torsdag 30 maj

  • Kvällsmat: Korv Stroganoff serveras med kokt ris

Fredag 31 maj

  • Kvällsmat: Matjessilltårta med pepparrot och dillsås

Lördag 1 juni

  • Kvällsmat: Ägg Royal med laxröra & dill, serveras med kavring

Söndag 2 juni

  • Kvällsmat: Kallskuren fläskfilé med tomatsås & krämig potatissallad

Alternativrätter vecka 22, 27 maj – 2 juni

Lunchalternativ 1: Slät majssoppa med fetaostkräm & hembakat bröd
Lunchalternativ 2: Pasta med krämig laxsås

Kvällsalternativ 1: Rökt kalkon med ostpaj & rödlöksmarmelad
Kvällsalternativ 2: Kokt ägg, skärgårdssill & bröd

Mellanmål och sängfösare vecka 21 – 22, 20 maj – 2 juni

Mellanmål 1: Citronfromage
Mellanmål 2: Chokladsockerkaka med vaniljkräm
Mellanmål 3: Katrinplommonkräm med vaniljklick
Mellanmål 4: Smoothie med smak av havtorn
Mellanmål 5: Ägghalva med räkröra
Mellanmål 6: Tonfisktriangel
Mellanmål 7: Viltpaté med cumberlandsås och bröd
Mellanmål 8: Färskostkräm med kummin, pastrami och fröknäcke

Sängfösare 1: Sängfösare körsbärssmak
Sängfösare 2: Sängfösare svartvinbärsmak

Kvällsrätter vecka 19, 6 maj – 12 maj

Måndag 6 maj

  • Kvällsmat: Kall kycklingröra med stekt potatis, serveras med säsongens sallad

Tisdag 7 maj

  • Kvällsmat: Stekt prinskorv serveras med potatismos, bostongurka, ketchup & senap

Onsdag 8 maj

  • Kvällsmat: Omelett serveras med grönsaksstuvning, bröd, smör & pålägg

Torsdag 9 maj; Kristi himmelsfärdsdag

  • Kvällsmat: Jansons frestelse serveras med ägghalva, sås och grönsak

Fredag 10 maj

  • Kvällsmat: Silltallrik med 2 olika sill, kokt ägg, gräslöksdressing & potatis

Lördag 11 maj

  • Kvällsmat: Kallskuren fläskfilé, potatissallad med vårens primörer, kall äppelsås

Söndag 12 maj

  • Kvällsmat: Smörgås med skivad pannbiff & rödbetssallad

Alternativrätter vecka 19, 6 maj – 12 maj

Lunchalternativ 1: Rödbetssoppa med créme fraicheklick serveras med bröd & pålägg
Lunchalternativ 2: Makaronipudding med skinka, serveras med smörsås

Kvällsalternativ 1: Paj med rökt hönskött serveras med kall paprikasås
Kvällsalternativ 2: Matjessill med krämig ägg- och potatissallad

Kvällsrätter vecka 20, 13 maj – 19 maj

Måndag 13 maj

  • Kvällsmat: Stekt Bratwurst med dillstuvad potatis & rotfrukter och senap

Tisdag 14 maj

  • Kvällsmat: Kasslergratäng med ost- & ananassås, kokt potatis

Onsdag 15 maj

  • Kvällsmat: Köttfärspaj med kall sås & säsongens sallad

Torsdag 16 maj

  • Kvällsmat: Morotssoppa med en klick äggkräm, hemabakat bröd, smör & pålägg

Fredag 17 maj

  • Kvällsmat: Gubbröra på kavring serveras med dill & citron

Lördag a8 maj Pingsafton

  • Kvällsmat: Krämig kycklingröra på ljust bröd serveras med säsongens salld

Söndag 19 maj

  • Kvällsmat: Silltallrik med potatis, ägghalva, sill, gräddfil, bröd, smör & ost

Alternativrätter vecka 20, 13 maj – 19 maj

Lunchalternativ 1: Grön sparrissoppa med en klick crème fraiche med räkor, dill & bröd
Lunchalternativ 2: Pasta med kyckling – och pestosås

Kvällsalternativ 1: Laxpaj med dill- & citrussås
Kvällsalternativ 2: Sylta med rödbetssallad, kokt kall potatis & gräddfil

Mellanmål och sängfösare vecka 19 – 20, 6 maj – 19 maj

Mellanmål 1: Pannacotta med kaffe och karamell
Mellanmål 2: Bananbröd med hallonvisp
Mellanmål 3: Äppelkompott med sötad vaniljkräm
Mellanmål 4: Lingon -och kanel smoothie
Mellanmål 5: Paj med sill och potatis
Mellanmål 6: Brödbit med pastrami -och örtkräm
Mellanmål 7: Snitt med rödbetsröra och kapris
Mellanmål 8: Kalkonröra på kex och ostkuber

Sängfösare 1: Sängfösare äpple & ärta
Sängfösare 2: Sängfösare mangosmak

Vi reserverar oss för eventuella ändringar

Svenska råvaror och meny efter säsong

Vi lagar lunch, kvällsmat och mellanmål i våra tillagningskök, och samtliga måltider är näringsberikade. All mat lagas i största möjliga mån från grunden. Vi använder färska svenska råvaror som väljs efter säsong. Allt kött och kyckling som serveras är svenskt. Mat från havet som serveras har fiskats med omtanke om havsmiljön.

Några utvalda livsmedel är ekologiska. Brödet som serveras till de tillagade måltiderna är oftast hembakat.

Dina personliga behov och önskemål

Alla har olika behov och önskemål när det kommer till mat och måltider. Vi erbjuder anpassade måltider utifrån behov, som till exempel specialkost och konsistensanpassad kost. I din genomförandeplan kan du och din kontaktperson tillsammans göra en beskrivning av dina vanor och behov kring måltiderna. Även din levnadsberättelse kan vara till hjälp.

Matens konsistens

Maten ska inte bara ha ett väl avvägt näringsinnehåll, den ska också ha rätt konsistens. Det är viktigt för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Det är ansvarig sjuksköterska som beslutar om du ska få konsistensanpassad mat.

Högtider och event med måltidsfokus

Året innehåller flera högtider där maten är en central del. Vi firar de största högtiderna med särskilda högtidsmenyer. Förutom dessa skapar vi event med måltidsfokus där även menyerna är anpassade.

Omsorgsmåltider

Mat är en upplevelse för välbefinnandet och en lugn och rogivande måltidsmiljö bidrar till förstärkt samhörighetskänsla.
Vi erbjuder omsorgsmåltider. Det innebär att personal sitter med och äter under måltiden och fungerar som en ”spegel”. Detta kan vara till hjälp för dig som kanske behöver extra stöd i samband med måltiden utan att det leder till skam eller skuld.

Delaktighet i mat och måltider

För oss är det viktigt att du kan välja vilken mat du vill äta och vi tror att meningsfullhet skapas genom delaktighet. Därför är det viktigt att du som äter maten också får tycka till om måltiderna. Vi arbetar aktivt för att samla in alla synpunkter på maten och måltiderna.

Dagens lunch på Kärråkra och Ölycke seniorrestaurang

På två av våra vård- och omsorgsboenden, Kärråkra i Eslöv och Ölycke i Löberöd, erbjuder vi dagens lunch även för gäster som inte bor på boendet.

I priset för dagens lunch ingår salladsbuffé, bröd, smör, dryck och kaffe. När soppa serveras som lunch, ingår dessert. Övriga dagar är det möjligt att köpa till dessert. Betala med kort eller swish.

Pris 

  • Dagens lunch: 91 kr
  • Dessert: 23 kr

Kärråkras restaurang

  • Öppet alla vardagar kl. 12.00–13.30. Lördagar och söndagar är restaurangen stängd men du kan kan beställa lunch för avhämtning.
  • Ring 0413-626 25 för att boka tid för avhämtning av lunch lördagar och söndagar (gäller inte vardagar).

Restaurang Smaklöken på Ölycke servicehus

  • Restaurangen Smaklöken har öppet för lunch alla dagar kl. 12.00–13.00.
  • Kontakt till restaurangen 0413-641 82

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window