Stockamöllan
Stockamöllan ligger vid Rönne å, där vattenkraften under århundraden utnyttjats till kvarnar och industrier.
Stockamöllan har en mycket speciell miljö med vattenmöllor, gamla stenbrott, fornminnen och en ovanlig och rik flora och fauna.
Stockamöllan har drygt 300 invånare (årsskiftet 2021/2022).
Bo i Stockamöllan
Förskola och annan service finns i Billinge tre kilometer norrut. På orten finns heminredningsbutik och kanotcenter. Koncentrerat runt Stockamöllan ligger Mölleriket. Här har ett flertal vattenkvarnar varit i drift under flera århundraden. Möllerikeföreningen ordnar olika evenemang och aktiviteter. Stockamöllan IF har bågskytte för barn och vuxna.
Regionbuss 518 mellan Klippan och Stehag, där stationer finns för förbindelser med andra orter, stannar i Stockamöllan. Sök din resa på Skånetrafikens hemsida.
Sevärdheter
Stockamöllan med omnejd är idag ett omtyckt turist- och utflyktsmål. Här finns slott, gästgiverier, gott om naturreservat och strövområden. Skåneleden passerar strax norr om Stockamöllan.
Stockamöllans kvarn- och vattensystem är en unik kulturmiljö med mycket gamla anor. Anläggningen är en del av en gammal, väl bevarad kulturbygd med en rik och omväxlande natur.
I Stockamöllan finns ett industrimuseum som visar bygdens och Stockamöllan AB:s historia och utveckling.
Historia
Sedan medeltiden har det legat en kvarn på platsen och 1684 kallas den för första gången Stockamöllan. En kvarnbyggnad blev färdig 1852. Efter några år sattes en cirkelsåg upp och Stockamöllans Kvarn & Sågverk bildades.
1897 installerades vattenturbiner och elljuset kom till Stockamöllan. Runt år 1900 producerades bland annat plank och bräder, kuggar, parkettstav och rullebörar i fabriken. En smedja inrättades och 1906 bildades Stockamöllans AB. Smedjan byggdes senare ut till mekanisk verkstad, där även produkter i trä såsom däcksstolar, hyvelbänkar och trädgårdsmöbler tillverkades
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.