Harlösa

Harlösa är beläget i en av Skånes allra vackraste nejder. I närheten finns fågelsjöarna Krankesjön och Vombsjön, som också har utmärkt fiske, och vackra bokskogar med mycket kron- och dovhjort.

I söder begränsas Harlösa av Kävlingeån och i norr av Hjularöds slott (känd som slottet Greveholm i adventskalendern Mysteriet på Greveholm).

Harlösa har knappt 900 invånare (årsskiftet 2021/2022).

Flygbild över Harlösa
Harlösa sett från ovan.

Bo i Harlösa

I Harlösa finns två förskolor: Birkebo förskola med två avdelningar och Gladbackens förskola med tre avdelningar. Harlösa skola F–6 har cirka 100 elever och ett fritidshem med två avdelningar. Harlösa har ett eget bibliotek och en idrottshall för olika idrotter.

Ortens livsmedelsbutik är även ombud för post, apotek, Systembolaget och Svenska Spel. I Harlösa finns även bilverkstad med bensinförsäljning, däckföretag, vitvarubutik, pizzeria och frisörer. Ett mycket aktivt byalag ordnar årligen ett stort antal arrangemang i byn där Harlösadagen på Nationaldagen toppar med ca 5 000 besökare varje år.

Harlösa har ett rikt föreningsliv. Här kan nämnas Harlösa IF med fotboll och badminton, mölleförening, försköningsförening, Rotaryklubb, scoutkår, sångkör, skytteförening och SPF Seniorer.

Harlösa trafikeras av regionbuss 155 som utgår från Lund Brunnshög V och kör till Harlösa busstation.

Historia

Då Skåne införlivades med Sverige var Harlösa den största byn i Frosta härad. Från början var byn belägen uppe på backen vid kyrkan. När Harlösa i början av 1900-talet utvecklades till en stor järnvägsknutpunkt, flyttade bebyggelsen ner till sin nuvarande plats.

Vy över delar av Harlösa från Harlösa kyrka
Vy över delar av Harlösa från Harlösa kyrka

Harlösa blev en stor järnvägsknut med fem spår i bredd och trafik mot Malmö, Landskrona och Simrishamn. Det sista tåget lämnade Harlösa station 1955.

Skånemejerier hade sin stora torrmjölksproduktion i Harlösa på 50- och 60-talet. Harlösa hade då även ett större spritbränneri, vars byggnader idag rymmer ett av byns traktormuséer.

Sevärdheter

Utöver naturen med vackra utsikter, dalgångar och skogar, finns en nostalgimack, två traktormuséer, ett mycket vackert bibliotek (ett före detta stationshus, som är det enda byggt i jugendstil i Sverige), och det välbesökta Donationshuset. Det byggdes 1823 som ålderdomshem till arbetare på Hjularöds och Harlösa säterier.

Harlösa Donationshus
Harlösa Donationshus
Harlösa bibliotek
Harlösa bibliotek

Utsiktsplatsen Bligehöj intill Harlösas kyrka är en välbesökt plats med vidunderlig utsikt över sjöarna och hedarna på pansarregementet P7 Revingehed.

Kyrkan är från 1100-talet och byggd av gråsten och sandsten. Flera tillbyggnader gjordes under 1700- och 1800-talen. Av inventarierna är dopfunten från 1100-talet äldst. Altaruppsatsen är från 1500-talet. Predikstolen är ett verk av den berömde träsnidaren Kremberg.

Fågellivet runt sjöarna är mycket aktivt och besöks årligen av fågelskådare från hela världen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window