Eslövs vatten – fem planer under ett paraply

Eslövs vatten är ett samverkansforum mellan Eslövs kommun och VA SYD som arbetar för ett gemensamt helhetsgrepp kring strategiska vattenfrågor i Eslövs kommun. Inom ramen för Eslövs vatten pågår även ett arbete med att ta fram en vattentjänstplan. Planen har varit ute på samråd mellan 30 oktober till 8 januari 2025 och nu bearbetas förslaget.

Vattentjänstplan som underlag för planering

Vattentjänstplanen ska tydliggöra va-försörjningen, verka som underlag för kommunens planering och inkluderar även en reviderad va-utbyggnadsplan.

Samråd

Vattentjänstplanen har varit ute på samråd under perioden 30 oktober till den 8 januari 2025. Under denna period har det funnits möjlighet att lämna synpunkter via e-tjänst och post. Under samrådet har berörda medborgare och aktörer fått möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.

Bearbetning av inkomna synpunkter

Inkomna synpunkter kommer nu att sammanställas i en samrådsredogörelse. Planen kommer sedan revideras och ställas ut för granskning där allmänheten återigen har möjlighet att lämna synpunkter.

Frågor och svar

Vad är en vattentjänstplan?

En vattentjänstplan ska enligt lagkrav redovisa kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster (dricksvatten, spillvatten, dagvatten) ska tillgodoses samt en bedömning av vilka åtgärder som behöver vidtas för att den allmänna VA-anläggningen ska fungera vid ett skyfall.

Vattentjänstplanen ska öka transparensen och ge fastighetsägare möjlighet att lämna synpunkter om sin va-situation samt ge myndigheter och allmänheten möjlighet att inkomma med synpunkter på kommunens VA-planering. Vattentjänstplanen antas av kommunfullmäktige i Eslövs kommun. Vattentjänstplanen är inte juridiskt bindande.

Vad är en VA-utbyggnadsplan?

En va-utbyggnadsplan redovisar vilka områden i kommunen som omfattas av 6 § i lagen om allmänna vattentjänster, vilket innebär att det finns en kommunal skyldighet att bygga ut allmänna vattentjänster (drick-, spill- eller dagvatten). Sedan 2007 finns en skyldighet för kommuner att bygga ut allmänna vattentjänster där det av hälso- eller miljöskäl finns behov av en lösning i ett större sammanhang.

Varför behövs en va-utbyggnadsplan?

En va-utbyggnadsplan fyller en viktig funktion i att tydliggöra för kommuninvånaren om kommunens ansvar att ordna allmänna vattentjänster enligt 6 § LAV och därmed också tydliggöra vilka områden där fastighetsägare fortsatt själv får ansvara för att ordna vattentjänsterna på ett sätt som uppfyller gällande reningskrav. Va-utbyggnadsplanen är därmed ett viktigt verktyg för att kartlägga var behov utifrån människors hälsa eller miljö finns för allmänt va. Enskilda spillvattenanläggningar med otillräcklig rening riskerar att förorena vårt dricksvatten samt bidra till övergödning i kommunens vattendrag och sjöar.

Vad innebär ett va-utbyggnadsområde, utredningsområde och uppföljningsområde?

  • Va-utbyggnadsområde: Va-utbyggnadsområde är de områden där kriterierna i 6 §LAV bedöms uppfyllas, där kommunal skyldighet att ordna en eller flera vattentjänster föreligger.
  • Utredningsområde: Om underlag saknas, är bristfälligt eller om det finns indikationer på problem med någon vattentjänst, behöver området utredas vidare för att kunna avgöra om kriterierna i 6 §LAV uppfylls eller inte.
  • Uppföljningsområde: Uppföljningsområden är de områden som inte bedöms uppfylla kraven i 6 § Områdena bevakas dock och om ny information tillkommer under samrådet eller om förutsättningarna ändrats vid en revidering av planen kan en ny bedömning komma att göras.

Vad är ett verksamhetsområde?

Verksamhetsområde är ett av kommunfullmäktige fastställt geografiskt definierat område, inom vilket kommunen är huvudman för vatten- och/eller avloppsförsörjning samt och/eller dagvatten. Inom verksamhetsområdet gäller kommunal va-taxa.

Vilka fastigheter kan komma att anslutas till allmänt VA?

De områden som är utpekade som utbyggnadsområde är bedömda ha ett behov av allmänt VA, vilket innebär att de kommer att anslutas till allmänt VA inom den vattentjänst som är som är aktuell för området. Avgränsningen för exakta gränser för vilka fastigheter som omfattas i ett område tas senare i processen när ett så kallat verksamhetsområde ska inrättas. Beslut om verksamhetsområde bereds av VA SYD men det är kommunfullmäktige som tar beslutet.

De områden som är utpekade som uppföljningsområden bedöms inte ha något behov av allmänt VA i nuläget och omfattas därmed inte av en utbyggnad. Beroende på inkomna synpunkter under samrådstiden kan bedömningen dock komma att revideras.

Hur är områdena prioriterade för utbyggnad?

Till samrådshandlingen har bara behovet av allmänt va bedömts. Nästa steg, till granskningshandlingen, är att bedöma när utbyggnad kan ske. Takten och ordningen för utbyggnad kommer ske dels utifrån vilket område som har störst behov utifrån skyddet av människors hälsa och miljö men också i på politiska beslut, tekniska utredningar och kommande prioriteringar av i vilken ordning områden kan byggas ut.

Vad gör jag med mina anläggningar i väntan på utbyggnad?

Även om din fastighet ingår i ett va-utbyggnadsområde kan det komma att ställas krav på att du ska åtgärda ditt enskilda avlopp. Om du har en bristfällig avloppsanläggning och det återstår många år innan va-utbyggnad kommer ske i ditt område så kan det leda till att en inspektör bokar in ett tillsynsbesök för att kontrollera anläggningen. Om bristen är allvarlig kan tillsynsmyndigheten fatta beslut om förbud att släppa ut otillräckligt renat avloppsvatten från anläggningen.

Varför gör kommunen tillsyn på enskilt avlopp i ett va-utbyggnadsområde?

En avloppsanläggning som har brister uppnår inte gällande krav på hantering av avloppsvatten. Dessa avlopp riskerar att förorena grundvattentäkter samt att de bidrar till övergödning av våra vattendrag, sjöar och hav. Det är inte lämpligt att orenat utsläpp fortgår fram tills det är dags för en anslutning till det kommunala va-nätet.

Går det att få ersättning för en enskild avloppsanläggning i samband med anslutning till det kommunala VA-nätet?

För fastighetsägare som har en nyare avloppsanläggning kan det bli aktuellt med en ersättning för onyttigbliven enskild anläggning. Det är en bedömning från fall till fall men slutna tankar som är max tio år gamla ersätts enligt praxis. Är det en anläggning som är yngre än 10 år och den är godkänd så kan fastighetsägaren ansöka om ersättning mot uppvisade av kvitto. Ersättningen beräknas med 10 års rak avskrivningstid på anläggningens ursprungliga anskaffningsvärde. Ersättningen får ej överstiga anläggningsavgiften. förhållande till andra avgörande åtgärder kopplat till va-anläggningarna som påverkar möjligheten av utbyggnad och anslutning. De enskilda va-anläggningarnas status och skick kan också komma att påverka prioriteringen av utbyggnad. Till granskningshandlingen av vattentjänstplanen kommer en uppskattning i tidsperspektiv för utbyggnad av de olika områdena att finnas med.

Några fördelar med allmänt VA

  • Långsiktig investering och höjer oftast värdet på fastigheten
  • Minskad miljöpåverkan eftersom reningen blir bättre
  • Säkerställs att dricksvattnet håller en hög kvalitet
  • Inga underhållningskostnader på egna anläggningar

Jag har en godkänd avloppsanläggning och bra vattenkvalitet från egen dricksvattentäkt men min fastighet ingår i ett utbyggnadsområde – varför påverkas jag?

Skyldigheten att bygga ut till allmänt va beror inte på nuvarande status på de enskilda va-anläggningarnam utan syftar till att området på lång sikt ska uppnå en hållbar va-försörjning där skyddet för människors hälsa och miljö är säkerställs. Ett områdes enskilda anläggningar kan ha varierad ålder samt skick och det finns aldrig något tillfälle där områdets samtliga va-anläggningar blir i dåligt skick samtidigt.

Bedömningen av utbyggnadsområden görs utifrån det underlag som kommunen har tillgängligt. Har du som fastighetsägare ytterligare information är det viktigt att du skickar in det som synpunkt på vattentjänstplanen under samrådet, eftersom det kan komma att påverka bedömningen.

Måste jag anslutna mig?

Om en fastighet hamnar inom verksamhetsområde så kommer VA SYD att debitera anläggningsavgift för fastigheten. Kommunen kan enligt miljöbalken få fastighetsägaren att ansluta fastigheten till den allmänna spillvattenanläggningen.

Vad kostar anslutningen?

Hur mycket du behöver betala när du ansluts beror på flera saker. För det första när anslutningen sker. Va-taxan justeras i princip varje år och avgift tas ut när det finns en anslutning. Avgiften beror dessutom på hur många vattentjänster som fastigheten har tillgång till, vilken typ av bebyggelse som finns på fastigheten och hur stor fastigheten är. När VA SYD bygger ut allmänt VA och ett verksamhetsområde upprättas betalar fastighetsägaren:

  • Ledningsdragningen på sin egen tomt
  • Anläggningsavgift som är en engångskostnad
  • Brukningsavgift löpande till VA SYD enligt gällande va-taxa

På va syds hemsida (https://www.vasyd.se/Artiklar/Regler-och-riktlinjer-VA/Taxor-och-avgifter-VA) finns information om vad det kan kosta för en normalvilla att anslutas till alla vattentjänster i Eslövs kommun. Där finns också generell information om va-taxan.

Jag är redan ansluten via avtal – vad behöver jag göra?

Om ingen ombyggnad behövs så ändras bara ditt avtal till ett abonnemang när verksamhetsområde bestäms. Du kommer att behöva göra en abonnemangsansökan för att VA SYD ska få rätt uppgifter för ditt abonnemang. 

  

Om det behövs någon ombyggnad utanför din fastighet, till exempel flytt av servis så kan det innebära en kostnad. Vem som betalar beror på varför ombyggnaden behövs. Kostnader som uppstår på grund av ombyggnader inne på din fastighet betalar du som är fastighetsägaren.

Hur finansieras va-utbyggnadsplanens genomförande?

VA-utbyggnaden finansieras genom va-taxan, det vill säga de avgifter som alla VA SYD:s kunder betalar. VA SYD:s förbundsfullmäktige tar årligen beslut om taxenivående. Aktuell taxa redovisas kommunvis på VA SYD:s hemsida.

När blir jag ansluten?

Efter samrådet kommer kommunen och VA SYD att titta på när de olika områdena kan byggas ut. I den planeringen kommer en första översyn av vad de olika utbyggnadsprojekten kommer att behöva ta hänsyn till. Både dragningar av ledningar och tidplaner påverkas av hur svårt det blir att få tillstånd av markägare att lägga ledningar på deras mark, naturvärden som behöver tas hänsyn till, arkeologi, markförhållanden och liknande. Det kan också vara så att utbyggnaden är beroende av andra projekt, till exempel om befintliga ledningar eller reningsverk behöver åtgärdas innan utbyggnad till ett område kan ske. När utbyggnadsordningen ska bestämmas kommer även status på de enskilda vatten- och spillvattenanläggningarna i området vägas in. Om det är många gamla anläggningar som fungerar dåligt så kan området få en högre prioritet än ett område som har många nyare och bättre fungerande anläggningar. Granskningshandlingen kommer därmed kompletteras med en prioriteringsordning för utbyggnadsområdena.

Hur tar vattentjänstplanen höjd för centralisering av vattentjänster kopplat till kris och beredskap?

Att områden ska ha kommunalt VA regleras i Lagen om allmänna vattentjänster. Där står att om bebyggelse har ett behov ska allmänt VA byggas ut skyndsamt. Kommunen och VA SYD är skyldiga att följa denna lagstiftning. VA SYD har ingen generell policy att allt VA ska centraliseras utan det görs en bedömning från fall till fall. Inom Eslövs kommun finns till exempel många små kommunala avloppsreningsverk eftersom det har bedömts vara det bästa just i den här kommunen.

Läs mer om vattentjänstplanen i sin helhet:

Vatten till alla

I Eslövs kommun är VA SYD va-huvudman. VA SYD och Eslövs kommun samverkar kring va-frågor, som omfattar både dricksvatten, spillvatten och dagvatten. Det handlar om allt från att våra sjöar och vattendrag ska må bra, till att kommunens invånare ska ha tillgång till rent dricksvatten och att det finns förutsättningar för hantering av regnvatten. Eslövs vatten är en viktig länk mellan Eslövs kommun och VA SYD när det kommer till strategiska va-frågor.

Det strategiska arbetet med vattenfrågor inkluderar även att säkerställa att va-system i förhållande till exempelvis klimatförändringar, skyfall och befolkningstillväxt håller en god beredskap.

Fem strategiska planer

Eslövs vatten har sedan tidigare identifierat ett behov att ta fram fem strategiska planer för att tydliggöra och skapa bättre förutsättningar för va-planeringen och förbereder sig även för att bättre kunna hantera skyfall och förebygga översvämningar i Eslöv. Planer som redan tagits fram: dagvattens- och översvämningsplan, nödvattenplan och va-utbyggnadsplan.

De strategiska planerna omfattar:

Sjö- och vattendragsplan

I samband med att Eslövs kommun tagit fram en miljöstrategi, togs beslutet att delar av sjö- och vattendragsplanen omarbetas till ett kunskapsunderlag och bilaga till miljöstrategin, Vattenmiljö i Eslövs kommun – kunskapsunderlag.

Vattenförsörjningsplan

Eslövs vatten har inte tagit fram någon vattenförsörjningsplan. Kommande vattentjänstplan omfattar de delar av en vattenförsörjningsplan som beskriver dricksvattenförsörjning inom befintligt verksamhetsområde.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window