Biosfärområde Storkriket
Eslöv, Lund och Sjöbos kommuner har tillsammans beslutat att ansöka om att få bilda biosfärområde. Biosfärområdet heter Storkriket och omfattar hela Lunds och Sjöbos kommun och södra delen av Eslövs kommun.
Under 2017-2019 genomfördes en förstudie kring att bilda ett Unesco biosfärområde som ett samarbete mellan Eslöv, Lund och Sjöbos kommuner. Under hösten 2020 meddelade Nationella Biosfärkommittén att man beviljar Eslöv, Sjöbo och Lunds kommuners ansökan om att få inleda en kandidatur till att bli ett Unesco biosfärområde. Det tar vanligtvis två till tre år att förbereda en ansökan till Unesco och tidigast 2023 kan ett beslut fattas.
Det unika med Storkriket
Området som kommer att utgöra Storkriket har unika naturvärden. Det är ett av landets artrikaste områden och här lever över 700 sårbara och hotade arter. Det pågår sedan många år olika forskningsprojekt inom området och här finns också en unik miljö för konstprojekt inom kultur och hållbarhet. Området försörjer också flera närliggande städer med livsmedel och vatten. Storkriket har stora utvecklingsmöjligheter inom betesmarker, våtmarker och sjöar, jordbruk, biologisk mångfald, förbättrade förutsättningar för pendling, turism och näringsliv, friluftsliv och naturupplevelser i stort.
Vad är ett biosfärområde?
Biosfärområden är modellområden där man visar på praktiska exempel på hur man kan jobba med hållbar utveckling, inte bara ekologiskt utan även socialt och ekonomiskt. Det är FN-organet UNESCO som bestämmer om vilka områden som har möjlighet att bli biosfärområde. Det krävs också att den svenska regeringen tycker att området är lämpligt. Ansökan sker i två steg, först genom en ansökan till Nationella kommittén för biosfärprogrammet och därefter genom en 3-år lång kandidatur till att bli ett av UNESCO godkänt område. Här kan du se en film som förklarar biosfärområde.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.