Temperatur och drag

Din hälsa påverkas både av luftens temperatur och fuktighet och av luftdrag. Det är viktigt att ha en lagom temperatur i bostaden för att du ska må bra. Om du upplever problem med temperaturen i din bostad ska du i första hand prata med din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar 20-24 grader inomhus. Temperaturen bör inte vara under 18 grader i luften och under 16 grader på golvet. I en bra inomhusmiljö ska temperaturen inte heller varaktigt överstiga 24 grader. Under sommaren ska temperaturen inte varaktigt överstiga 26 grader.

Kontakta din hyresvärd

Om du upplever problem med temperaturen i din bostad ska du i första hand kontakta din hyresvärd. Om bor du i bostadsrätt pratar du med föreningens styrelse.

Ta ärendet vidare

Om problemet fortsätter och du efter några veckor inte har fått någon hjälp, kan du gå vidare med din anmälan till miljöavdelningen. Du gör din anmälan via kommunens olägenhetsblankett.

Det påverkar temperaturen i din bostad

Det finns flera saker som påverkar hur du upplever temperaturen, som fönstrens storlek, väggarnas isolering och var bostaden ligger. Om din bostad har flera ytterväggar eller väggar som angränsar till andra svala utrymmen som exempelvis garage, kan du också uppleva det som kallare än vad det är. För att vi ska må bra är det viktigt att våra bostäder är väl isolerade. Fönster och dörrar som är dåligt tätade kan orsaka drag. Du kan även uppleva en känsla av drag om väggarna och taket har lägre temperatur än luften.

Det kan du själv göra

Det är viktigt att inte ställa stora möbler eller hänga gardiner precis framför elementen. Då kan den varma luften inte cirkulera i bostaden, och det kan kännas kallt och dragigt. Om du tycker att inomhusluften är torr, räcker det ofta med att sänka temperaturen, eftersom varm luft kan kännas torr. Bostadsmiljöer med mycket damm kan också upplevas som torra.

Mer info om temperatur finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window