Olika sätt att rösta

Om du inte har möjlighet att rösta på valdagen den 9 juni i en vallokal kan du förtidsrösta i en röstningslokal var du vill i Sverige. Du kan också i vissa fall budrösta eller rösta från utlandet.

Rösta i vallokal på valdagen

Som väljare är du knuten till ett geografiskt område som kallas valdistrikt. Det är din folkbokföringsadress som styr vilket valdistrikt du tillhör. För varje valdistrikt finns en vallokal. Det är i den vallokalen du kan rösta på valdagen och det är där du blir avprickad i röstlängden och din röst läggs i valurnan. Det är i vallokalen som rösten blir räknad på valkvällen.

Rösta i förtid i röstningslokal

Om du inte kan rösta i vallokal på valdagen den 9 juni kan du förtidsrösta i en röstningslokal var du vill i Sverige. En röstningslokal kan exempelvis vara kommunhuset, ett bibliotek eller ett servicekontor. Du måste ta med dig röstkort och id-handling. Förtidsröstningen startar den 22 maj.

Rösta genom budröstning

Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte har möjlighet att ta dig till en val- eller röstningslokal kan du rösta genom budröstning eller ambulerande röstmottagare. Det finns särskilda regler för vem som får agera bud och det behövs särskilt material för budröstning.

De ambulerande röstmottagarna kommer, efter beställning, hem till dig och tar emot din röst i bostaden. De har med sig allt material som behövs för att du ska kunna rösta. Du måste då ha ditt röstkort och din legitimation tillgänglig.

Rösta från utlandet

Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta från utlandet. Mer information finns på Valmyndighetens hemsida. Du kan antingen brevrösta eller förtidsrösta på ambassader och konsulat.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window