EU-valet 2024

Medborgarna röstar under 2024 fram Sveriges representanter till Europarlamentet för de kommande fem åren. Valet äger rum mellan den 6 och 9 juni och valdag för Sverige är söndagen den 9 juni.

Vad är Europaparlamentet?

I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren. Det är medborgarna i de 27 EU-länderna som i allmänna val har röstat fram de 705 ledamöterna i Europaparlamentet. Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen.

21 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

Vem får rösta?

För att ha rösträtt i valet måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige eller är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.

Alla som får rösta i EU-valet i Sverige och är upptagna i röstlängden får ett röstkort hemskickat med posten. På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör. Där står även adress och öppettid till vallokalen.

Frågor om röstning i Eslövs kommun kan du ställa till kommunens valkansli genom att kontakta kommunens Kontaktcenter, telefon 0413-620 00.

Om uppgifterna på röstkortet inte stämmer ska du kontakta Länsstyrelsen Skåne, telefon 010-224 10 00.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window