EU-valet den 9 juni 2024

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Medborgarna röstar då fram Sveriges representanter till Europarlamentet för de kommande fem åren. Valet äger rum mellan den 6 och 9 juni . Valdag för Sverige är söndagen den 9 juni.

I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

Vad är Europaparlamentet?

Det är medborgarna i de 27 EU-länderna som i allmänna val har röstar fram de 705 ledamöterna i Europaparlamentet. Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen.

21 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

Mer information om röstning

Vem får rösta

För att ha rösträtt i valet måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige eller är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.

Alla som får rösta i EU-valet i Sverige och är upptagna i röstlängden får ett röstkort hemskickat med posten. På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör. Där står även adress och öppettid till vallokalen.

Frågor om röstning i Eslövs kommun kan du ställa till kommunens valkansli genom att ringa 070-233 83 45

Om uppgifterna på röstkortet inte stämmer ska du kontakta Länsstyrelsen Skåne, telefon 010-224 10 00.

Röstkort

Röstkort skickas ut till samtliga röstberättigade i Sverige. Du ska ha fått ditt röstkort tills förtidsröstningen börjar den 22 maj. Uppgifterna om namn och adress som finns på röstkortet hämtas från folkbokföringen 30 dagar före valdagen. Det är Valmyndigheten som skickar ut röstkorten.

Röstkortet innehåller information om vilket valdistrikt du som väljare tillhör, i vilken vallokal du ska rösta och öppethållande för vallokalen.

Väljer du att rösta i en förtidsröstningslokal måste du ha med ditt röstkort!

Om du har förlorat ditt röstkort

Om du inte har fått ett röstkort under perioden då dessa skickas ut eller om du blir av med ditt röstkort finns möjlighet att få ett dubblettröstkort. Du får detta genom att kontakta Valmyndigheten, Länsstyrelsen i Skåne, en utlandsmyndighet eller din kommun. I Eslövs kommun kan du begära ut ett nytt röstkort via:

Kontaktcenter

Adress: Stadshuset, Gröna torg 2,

Tfn 0413 620 00

Öppettider: vardagar kl. 8.00–16.30

eller genom att ringa valkansliet genom kommunens växel:

Tfn 070-233 83 45

Förtidsröstning

Från den 22 maj går det att förtidsrösta. För att förtidsrösta måste man ha med sig både id-handling och röstkort. Den som inte har någon id-handling kan låta någon annan person intyga väljarens identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.

I Eslövs kommun kommer det att finnas ett antal röstningslokaler där du kan rösta. I Eslövs kommun kan du förtidsrösta i följande lokaler:

 • Stadshuset: Måndag till fredag kl. 9–13. Stängt torsdagen den 6 juni.
 • Stadsbiblioteket i Eslöv: Måndag till torsdag kl. 10–18, fredagar kl. 10–17, lördagar kl. 10–12. Stängt torsdagen den 6 juni. Dessutom öppet på valdagen söndagen den 9 juni kl. 8–21.
 • Karlsrobadet: Tisdagar kl. 16–19, onsdagar kl. 16-19, fredagar kl. 12–18, lördagar kl. 10–15, söndagar kl. 10–14.
 • Områdeskontoret Sallerup (Snäckan): Måndagar kl. 15–19, torsdagar kl. 15–19, torsdagen den 6 juni öppet kl. 11–14.
 • Rönningen på Rönneberga: Tisdagar kl. 15–19, torsdagar kl. 15–19. Torsdagen den 6 juni öppet kl. 11–14.
 • Flyinge församlingshemmet: Onsdagar kl. 15–19, fredagar kl. 15–18.
 • Harlösa byahus: Tisdagar kl. 15–19, torsdagar kl. 15–19. Stängt torsdagen den 6 juni.
 • Löberöd Hantverksgården: Måndagar kl. 15–19, onsdagar kl. 15–19, fredagar kl. 15–18
 • Marieholms filialbibliotek: Måndagar kl. 15–19, torsdagar kl. 15–18.30, fredagar kl. 10–13. Stängt torsdagen den 6 juni.
 • Stehags filialbibliotek: Måndagar kl. 15–19, torsdagar kl. 15–19. Stängt torsdagen den 6 juni.

Det går bra att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i landet.

Förtidsröstning hemifrån

Har du inte möjlighet att ta dig till en röstningslokal (på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder), kan Eslövs kommun ordna ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagarna kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst.

För ambulerande röstmottagare kontakta Valkansliet i Eslövs kommun på telefon 070-233 83 45

En anhörig eller din lantbrevbärare kan också rösta för dig genom budröstning. Särskilt material behövs för att rösta via bud. Budröstningsmaterialet finns att hämta vid samtliga röstningslokaler. Det går också att beställa hos Valmyndigheten, telefon 010-57 57 000.

Om budet är lantbrevbärare anställd av Postnord AB, har budet med sig det särskilda budröstmaterialet. För information om budröstning, vänd dig till Eslövs kommun eller din lantbrevbärare.

För mer information kontakta Valkansliet, telefon 070-233 83 45.

Rösta från utlandet

Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta från utlandet. Du kan antingen brevrösta eller rösta på många ambassader eller konsulat.

Läs mer på valmyndighetens hemsida: www.val.se

Ångerrösta

Om du har förtidsröstat men ångrar dig kan du ångerrösta. Det gör du genom att lägga en ny röst i din vallokal på valdagen.

Du kan bara ångerrösta om du har valt att förtidsrösta. Du kan alltså inte ångerrösta om du redan har röstat i din vallokal på valdagen.

Du behöver inget röstkort för att rösta i din vallokal på valdagen.

Vallokaler

I Eslövs kommun kommer det under valdagen att finnas 19 vallokaler tillgängliga. Samtliga vallokaler har öppet mellan kl. 8 och 21 på valdagen.

På ditt röstkort kommer det att finnas information om vilket valdistrikt du tillhör och därmed också i vilken vallokal i ditt distrikt du är välkommen att rösta.

I Eslövs kommun kommer följande vallokaler att finnas under valdagen, söndag den 9 juni 2024:

 • Centrum Sydost: Medborgarhusets A-sal
 • Centrum Väster: Medborgarhusets B-sal
 • Karlsro: Kärråkra Vårdcentral
 • Rönneberga: Eslövshallen
 • Solkullen: Fridasroskolan
 • Väster: Ekenässkolans matsal
 • Sallerup: Sallerupskolans idrottshall
 • Berga: Vasavångsskolan
 • Billinge: Billinge skolas gymnastiksal
 • Stehag: Stehagskolan
 • Marieholm: Marieskolan
 • Västra Strö: Kyrkstugan Västra Strö
 • Örtofta: Örtofta församlingsgård
 • Skarhult: Hurva församlingshem
 • Flyinge: Flyingeskolan
 • Löberöd: Ölyckeskolan
 • Harlösa: Harlösa skola
 • Centrum: Carl Engströmgymnasiet Hus A
 • Norr: Bredablickskolan

Ta med din id-handling!

Som väljare måste du kunna identifiera dig med hjälp av en giltig id-handling. Som id-handling räknas id-kort, körkort och pass. Det går också att få sin identitet styrkt av någon annan. Då måste den som går i god visa sin id-handling.

Hitta till vallokalerna

I kartan hittar du valdistrikt, vallokaler och förtidsröstningslokaler i hela Eslövs kommun. Klicka på en färgad punkt i kartan så ser du mer information om vallokalerna. Du kan söka efter en adress, hitta bokmärken eller se teckenförklaringen uppe till vänster i kartan.

Visa större karta

Information till partier som vill lämna in valsedlar

De partier som vill få sina valsedlar utlagda i röstnings- och vallokaler av Valkansliet ska lämna in dessa till Eslövs kommuns stadshus senast den 10 maj 2024. Adressen om man vill skicka per post är Valnämnden, Eslövs kommun, 241 80 Eslöv.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window