Översiktsplan
Översiktsplanen är kommunens övergripande styrdokument för hur den fysiska planeringen ska se ut. Den är strategiskt viktig och ett långsiktigt styrande dokument.
En översiktsplan kan ses både som ett visionsdokument och ett regeldokument.
En översiktsplan uttrycker kommunens framtida målbild och dess långsiktiga vilja för hur mark, vatten och befintlig bebyggelse ska utvecklas hållbart. Den ska fungera som vägvisare och ge stöd i kommunala beslut och prioriteringar.
Därmed är översiktsplanen också ett viktigt dokument i arbetet mot kommunens vision.
Översiktsplan Eslöv 2035
Kommunfullmäktige antog Översiktsplan Eslöv 2035 den 28 maj 2018. Beslutet vann laga kraft den 18 juni och därmed upphörde Översiktsplan 2001 och samtliga fördjupade översiktsplaner att gälla.
Översiktplan Eslöv 2035 tar sikte på planeringen och utvecklingen av kommunen fram till år 2035.
Ta del av översiktsplanen
Översiktsplan Eslöv 2035 finns att ta del av som interaktiv karta. Du kan tända och släcka lager för olika hänsyn (som till exempel strandskydd, riksintressen, arkeologi) och även se markanvändningen för hela kommunytan i detalj. Översiktsplan Eslöv 2035 som interaktiv karta.
Om du hellre vill läsa översiktsplanen som pdf-dokument finns den också att ladda ner Översiktsplan Eslöv 2035. Innehållet är det samma, bortsett från den digitala kartans möjligheter att till exempel se vilka förutsättningar som finns för en specifik plats.
Länsstyrelsens synpunkter
När du läser översiktsplanen är det viktigt att också läsa de hänvisningar som finns i Länsstyrelsens granskningsyttrande. Länsstyrelsen granskar alltid kommunens förslag till översiktsplan innan den antas och kan ha synpunkter eller avvikande uppfattningar om kommunens ställningstaganden.
Länsstyrelsens, allmänhetens och övriga myndigheters och organisationers synpunkter hittar du i granskningsutlåtandet.
Lagkrav på innehåll
Det är lagstadgat för kommuner att ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunens yta. Däremot är en översiktsplan inte juridiskt bindande. Översiktsplanen ska både redovisa allmänna intressen och så kallade riksintressen inom kommunen. Därutöver ska den även ta hänsyn till olika miljö- och riskfaktorer. De avvägningar och prioriteringar som görs i översiktsplanen ska grundas på hushållningsprinciperna som finns angivna i plan- och bygglagen och i miljöbalken.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.