Mindfulness
Mindfulness - för dig som är anhörig och vårdar eller hjälper en närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning.
Minska stress och hantera känslor
Mindfulness, eller medveten närvaro som det också kallas, kan vara en metod för att till exempel minska stress och hantera svåra känslor. När vi tränar mindfulness övar vi kort och gott på att rikta vår uppmärksamhet mot något och se vad vi kan lägga märke till, utan att göra några värderingar. På så sätt kan vi träna på att bli mer medvetna om våra tankar och reaktioner i olika situationer. Ofta tenderar vi att reagera automatiskt på saker och ting. Med hjälp av mindfulnessträning kan vi lära oss att istället stanna upp och på så sätt få möjlighet att fatta klokare beslut och hantera negativa tankar.
Mindfulness kan bidra till att vi blir bättre på att känna av och lyssna på kroppens signaler. En del upplever att mindfulness minskar känslor av oro och förbättrar sömnen.
Inga förkunskaper
Det behövs inga förkunskaper för att träna mindfulness. Du kan sitta eller ligga ner när du gör övningarna, eller till och med stå upp om du föredrar det. Ha gärna en filt om dig eller ett par varma strumpor om du känner dig frusen.
Var nyfiken
Se om du kan ta med dig lite nyfikenhet och ett öppet sinne in i din träning. Kanske känner du dig rastlös, orolig, sömnig, avslappnad eller på något helt annat sätt under övningarna. Oavsett vad du känner eller inte känner så är det helt ok, det ska inte vara på något särskilt sätt. Kanske lägger du märke till att tankarna far iväg fler gånger under träningen. Det är också helt ok, tankar gör så. Om det känns möjligt kan du prova att ta med dig lite extra vänlighet och medkänsla gentemot dig själv in i din träning.
Kom ihåg att du när som helst kan avbryta eller ta en paus om du känner att du behöver. Försök lyssna till din kropp så gott det går.
Lycka till med din träning!
Frågor?
Välkommen med frågor till Camilla Marcusson, samordnare stöd till anhöriga, telefon 0413-620 22, e-post mailto:camilla.marcusson@eslov.se.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.