Örtofta/Väggarp
Örtofta ligger vid Brå- och Kävlingeån utmed Södra stambanan och är känt sedan 1000-talet. Orten har station för Pågatågen.
Det omgivande landskapet är naturskönt med fina promenadstråk. Fiskemöjligheter finns i åarna. Här finns också ett rikt fågelliv.
Örtofta/Väggarp har cirka 570 invånare (årsskiftet 2021/2022).Till orten räknas också Toftaholm.
Bo i Örtofta/Väggarp
I Örtofta finns Sockertoppens förskola med tre avdelningar. Mitt i byn finns en pizzeria.
Örtofta IS är en aktiv fotbollsklubb för både vuxna och barn med anor ända från 1922.
Orten präglas av Örtofta Sockerbruk, Sveriges enda och Nordens största sockerbruk. Det ägs numera av tyska Nordzucker, som är en av världens största sockerproducenter.
En annan stor arbetsgivare på orten är Kraftringen med sitt kraftvärmeverk.
Örtofta rekreationsområde är ett härligt naturområde som ligger i direkt anslutning till Kävlingeån. Området har ett gångstråk och två bryggor som är tillgängliga för personer med nedsatt rörelseförmåga. Det finns också en grillplats, ett utegym, en lekplats och en båtiläggningsplats med brygga.
Örtofta har en Pågatågsstation med direkttåg till Lund–Malmö respektive Eslöv–Hässleholm–Kristianstad. Sök din resa på Skånetrafikens hemsida.
Sevärdheter
Örtofta slott är en av Skånes äldsta medeltida borgar känd sedan 1000-talet. På slottet arrangeras bröllop, konferenser och andra event.
Örtofta kyrka i Väggarp uppfördes 1862 och ersatte en äldre kyrka från 1100-talet. Från den gamla kyrkan återstår nederdelen av tornet. Dopfunten av sandsten är huggen på 1100-talet. Det tillhörande dopfatet av mässing är från 1600-talet. Altartavlan är målad 1927 av Anders Valdur och är en kopia av Leonardo da Vincis Nattvarden.
Historia
Boplatser från stenåldern har hittats i området liksom gravhögar från bronsåldern. Namnet skrevs på mitten av 1100-talet Ertiftä och kommer från den forna kyrkbyn, nu Örtofta slott. Namnet innehåller ör, grusjord, och toft, tomt.
En gång i tiden var Örtofta en viktig knutpunkt i det skånska järnvägsnätet. Förutom södra stambanan fanns också privatbanan Kävlinge–Sjöbo Järnväg. Banvallen Örtofta–Kävlinge används idag som gång- och cykelväg.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.