Löberöd

Löberöd är en kommungränsöverskridande tätort. Den största delen tillhör Eslövs kommun, men det finns också en mindre del som ligger i Höörs kommun.

I Löberöd finns god och allsidig service som också nyttjas av många på den kringliggande landsbygden.

Löberöd har drygt 1 200 invånare (årsskiftet 2020/2021).

Löberöds torg
Löberöds torg

Bo i Löberöd

För de minsta finns två förskolor, Aspebo med fyra avdelningar och Lönnebo med lärmiljöer istället för avdelningar. För de äldre barnen finns Ölyckeskolan för årskurs F–9 och fritidshem med fyra avdelningar.

Löberöds folk- och skolbibliotek finns på skolans område.

På orten finns vård- omsorgsboendet Ölycke.

Brahehälsan driver vårdcentral i Löberöd och apoteket Fasanen finns i samma byggnad. Det finns också livsmedelsaffär, bensinstation, restauranger, bygghandel, snickerier, veterinärklinik, fastighetsmäklare, redovisningsbyrå, bygg och städfirmor.

I byn finns också en av Merabs återvinningscentraler och Räddningstjänsten Syd har en brandstation som täcker Löberöd, Revinge och Södra Sandby.

Löberöds idrottsförening, LIF, har många fotbollslag för både barn och vuxna. Föreningen erbjuder också kickbox och barngympa. Löberöds skytteförening bedriver verksamhet både utomhus under sommaren och inomhus under vintern i sin lokal. Bouleklubben Rövarekulan har utomhusbanor i byns södra del. Ytterligare föreningar är Stensäters Ryttarförening och föreläsningsföreningen, en av de äldsta i Skåne och fortfarande väldigt aktiv.

Löberöds Hembygdsförening administrerar Hantverksgården som kan bokas för fester och dylikt. Föreningen ordnar också valborgs- och midsommarfirande.

Med busslinje 436 tar du dig till Eslöv, varifrån tågen går till andra delar av Skåne. Med buss 436 finns det också möjlighet att byta till SkåneExpressen 2 i Hurva. Sök din resa på Skånetrafikens hemsida.

Sevärdheter

Runt Löberöd finns fina strövområden, Braheskogen och dalgången Rövarekulan som är ett av Löberödsbornas populäraste rekreationsområden.

Historia

Innan Ystad–Eslövs järnväg tillkom 1866 bestod platsen av ren landsbygd. På platsen fanns en bondgård – Ölyckegården – som har gett namn åt både Löberöds skola och vård- och omsorgsboendet på orten.

På ett par årtionden växte samhället och blev ett stort industri- och handelssamhälle med järnvägshotell, flera affärer, hotell, bank, mejeri med mera. Mycket av den ursprungliga bebyggelsen är välbevarad.

I centrum strålade också vägnätet samman med vägar mot Hörby, Västerstad och Rolsberga.

Många undrar varför det inte finns en kyrka i Löberöd. Anledningen är att Högseröds by, där sockenkyrkan ligger, förr var den viktigaste orten. När järnvägen byggdes, lades stationen på Ölyckegårdens mark. Löberöds slotts greve bestämde att stationen skulle heta Löberöd. Järnvägstrafiken upphörde1981.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window