
Aniara
Rymdskeppet Aniara landar på Sallerupskolans gård är en skulptur av Edvin Öhrström. Den invigdes 1984.
Placering: Sallerupskolan, Eslöv
Edvin Öhrström (1906–1994) föddes i Burlöv, och arbetade som skulptör, tecknare, glaskonstnär och grafiker. Han är en av våra mest kända skulptörer, även internationellt. I Sverige är han kanske mest känd för att ha präglat flera av våra dagars mynt, bland annat Gustaf VI Adolfs silvermynt. Han har även utformat den 130 ton tunga glasobelisken som står på Sergels torg i Stockholm.
1936–1937 var Edvin Öhrström knuten till Orrefors glasbruk. På 1900-talet arbetade han främst med porträtt, kvinnofigurer och djurstudier i sitt skapande. Under 1960-talet började han göra fria skulpturer i glas. Edvin Öhrströms andra skulptur i Eslöv, ”Vägskälet”, finns utanför det som tidigare var Tingshuset, som numera är bostadshus.

Begynnelse
Begynnelse av Alexius Huber, är en sex meter hög skulptur som är tillverkad i syrafast rostfritt stål. Skulpturen är en kultursponsring av Sparbanken Öresund i Eslöv, och invigdes 1996.
Placering: Edelbergsparken
Alexius Huber föddes 1939 i Tyskland, och utbildade sig också där. Han kom till Sverige 1964 och har sin ateljé i Ljunghusen, Höllviken där han visat sin konst sedan 1965. Han väckte tidigt uppmärksamhet genom sin konsekventa formgivning i hårda material. Han blev en konstnär i rymdåldern och har funnit sin plats i det svenska konstlivet.
Huber beskriver sitt arbete såhär: ”Under 60-talet har jag utvecklat en teknik där formerna förändrar sig genom vår rörelse och ljusets påverkan, och där de plana ytorna upplevs som tredimensionella”.

Granitblomman
Granitblomman av Christian Berg, köptes 1982 av Stadshusets konstinköpskommitté och placerades mittemot Stadshusets huvudentré. Skulpturen har tidigare haft sin plats på Nybroplan i Stockholm.
Placering: Gröna Torg, mittemot Stadshusets huvudentré
Christian Berg (1893–1976) är född i Förslöv, Kristianstad län. Han var skulptör, medaljgravör och bildkonstnär. Christian Berg började sin konstnärsbana som bildkonstnär. 1925 kom han i kontakt med Halmstadgruppen, vilket påverkade honom mycket. 1927 började han skulptera och det är också som skulptör han blivit mest känd.

Leda och svanen
Leda och svanen av Helge Högbom, är gjuten i brons och anses vara ett av Högboms bästa verk. Konstverket placerades vid Trekanten 1951.
Placering: Trekanten
Skulpturen väckte stor debatt på sin tid, kanske på grund av förebildens omoraliska leverne. ”Leda och svanen” är ett motiv från antikens Grekland. Leda var gift med en hellensk konung, men samtidigt älskarinna till guden Zeus, som besökte Leda i en svans skepnad. Motivet har under århundraden varit omtyckt av konstnärer, såväl målare som skulptörer. Denna fontänskulptur var Eslövs konstråds första inköp.
Helge Högbom (1910–1966) föddes i Malmö, och studerade vid W. Zadigs skulpturskola i samma stad. Han har haft många utställningar i Skåne, och har utfört en rad porträttskulpturer. Hans barnhuvud-skulpturer i marmor har fått stor uppskattning.

Modus Vivendi
Modus Vivendi är ett konstverk av Stefan Lundgren (1968-). Han är konstnär och gallerist, uppvuxen i Eslöv, men bor numera i Palma de Mallorca.
Placering: Norrevångsskolan
Modus Vivendi betyder något som möts eller två själar som möts. Skulpturen är 1,8 meter hög, 2,8 meter bred och väger 1 200 kg. ”Modus Vivendi” kommer även att tillverkas i ytterligare cirka 50 exemplar.

Omväg
Liva Isakson Lundin (f. 1990) skapade skulpturen ”Omväg” specifikt för Stora torg i Eslöv. Hon vann 2019 en tävling om konstnärlig gestaltning för torget. Samtidigt byggdes torget om, och 2021 stod både torg och skulptur färdiga. Konstverket har donerats till Eslövs kommun av Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Finn.
Placering: Stora torg, Eslöv
Skulpturen ”Omvägs” form påminner om ett träds rotsystem och är även inspirerad av hur järnvägen går i snirkliga vågrörelser genom det skånska landskapet. Konstnären Liva Isakson Lundin beskriver sitt verk som ett rotsystem som sträcker sig ner i marken och förankrar verket i historien och som samtidigt fortsätter att växa.
Skulpturen är tolv meter lång och fem meter hög. Tänk på att konstverket är just ett konstverk och inte en klätterställning! Målsmän ansvarar för minderåriga barn.

Prima Vera
Prima Vera eller Tidig vår (översatt från latin), av Michele Paszyn, är en av våra förnämsta kvinnostatyetter. Den placerades 1956 i planteringen norr om Eslövs kyrka. Numera är statyn placerad framför den byggnad som tidigare var Rådhuset.
Placering: framför den byggnad som tidigare var Rådhuset
Ture Frick, medlem i dåvarande konstrådet, har berättat att skulpturen köptes in hos en ingenjör Lundberg som hade bosatt sig på Finnhults gård i Snogeröd efter många år i Italien. Med sig hem hade han en omfattande konstsamling. Eslövs konstråd fick erbjudande att köpa ur samlingen och man valde då Prima Vera.
Michele Paszyn (1903–1970) var en polsk konstnär som bodde och arbetade i Toscana, Italien.

Reflex
Magnus Wallin (f. 1965) skapade konstverket ”Reflex” specifikt för Carl Engström-skolan 2019.
Placering: Carl Engström-skolans skolgård, Östergatan 16, Eslöv
Konstverket vill reflektera kunskap och möjlighet för allt skapande, och kunskapen är mötet för alla. Verket består av metallstolpar, placerade i en kvadrat på en yta av vit marmorkross. Materialen är valda för att spegla arkitekturen, så att konstverket blir en del av byggnaden och platsen.

Snäckfågel
Skulpturen Snäckfågel, av Eric Grate, fick sin placering på Stora torg 1966. Dessförinnan hade den under en tid varit placerad på Joel Sallius plats framför Medborgarhuset för att Eslövsborna skulle få möjlighet att tycka till om placeringen. Det är få skulpturer som väckt sådan debatt hos Eslövsborna som just Snäckfågel, och bättre betyg kan väl ett konstverk inte få.
Placering: Stora torg, Eslöv
Eric Grate (1896–1983), född i Stockholm, var skulptör och tecknare. Grate är för övrigt en av få upphovsmän till Eslövs skulpturer som föddes utanför Skåne.
1941–1951 var Eric Grate professor i skulptur vid Konsthögskolan. Han har spelat en stor roll i framför allt Stockholms konstnärsliv.
Förutom skulpturer har Eric Grate utfört ett stort antal dekorativa utsmyckningar i olika arkitektoniska sammanhang. Hans verk har fått stor uppskattning både nationellt och internationellt. Ett av hans mest kända verk är den stora reliefen i marmor i Maraboufabriken i Sundbyberg.
Läs mer om om Eric Grate på www.grate.se/eric

Splash splash
Splash splash av Stefan Lundgren, består av 47 stycken tjocka glasskivor i olika storlekar som löper längs den 10 meter långa tegelmuren i entrén till Karlsrobadet.
Varje glasskiva har ett fotografi applicerat. Det föreställer olika situationer och människor inom badhusets väggar – som ett stort irrationellt porträttgalleri i gränslandet mellan dokumentären och frusna rörliga bilder.
Stefan Lundgren är konstnär och gallerist. Han är uppväxt i Eslöv, men bor numera i Palma de Mallorca.

Sto med föl
Sto med föl av Åke Jönsson, skänktes 1971 av häradsdomare Walter Nilsson till staden.
Placering: Karlsrobadet, Eslöv
Åke Jönsson (1921–1992) föddes i Osby och började skulptera omkring 1940. Under tidigare år var han jordbruksarbetare. 1944–1949 studerade han vid Konsthögskolan, med Eric Grate som lärare. 1953–1961 var han själv lärare vid Valands konstskola.
Hans konst kännetecknas av en förenklad, behärskad realism. Han har gjort många offentliga skulpturer. Bland hans större arbeten kan nämnas ”Flicka med slöja”, Landskrona teater, och relieferna i Oxelösunds kyrka.

Sub Luna
Sub Luna är en skulptur av Annika Svenbro som hänger i taket på stadsbiblioteket i Eslöv.
Placering: Eslövs stadsbibliotek
Skulpturen består av en naken pojkgestalt med ett blankpolerat klot som huvud. I klotet speglas omgivningen, som verkar sväva fritt i luften. Därav namnet ”Sub Luna” – Under månen.
Den svävande pojken väcker nyfikenhet, och för tankarna till drömmar och tankar som tillåts flyga iväg på biblioteket. Konstverket är synligt från många platser i biblioteket.
Annika Svenbro (1946-), föddes i Landskrona och är konstvetare och psykolog. Hon är utbildad på Grafikskolan Forum i Malmö.

Trollsländan
Trollsländan av Stig K Ryberg, skänktes till staden av ”måndagsklubben”. Klubben bestod av socialt intresserade kvinnor, vilka hade sina sammanträden på måndagarna. Förutom ”Trollsländan” har ”måndagsklubben” också skänkt silver till ålderdomshemmet Trollsjögården och en brudkrona till Eslövs kyrka.
Placering: Trollsjögården i Eslöv
”Trollsländan” placerades i springvattenfontänen vid Trollsjögården 1971. Efter vandalisering reparerades den 2015 och hänger nu på Trollsjögården.
Stig K Ryberg (1917–1989) från Eslöv var målare, skulptör, tecknare och grafiker. Han studerade bland annat vid Isaac Grünewalds målarskola i Stockholm, vid danska konstakademien i Köpenhamn och vid Académi de la Grande Chaumière i Paris.
Som skulptör utförde Ryberg bland annat en porträttbyst i brons av professor Otto Rydbeck, som finns på Historiska museet i Lund. I Eslövs tingshus uppförde han en utsmyckning med mosaik, dopfuntar för flera skånska kyrkor och ett Series Pastorum-arbete i Bosarps kyrka och i Västra Sallerups kyrka.

Äventyret
Äventyret är en fontänskulptur av Ivar Johnsson. Skulpturen donerades 1945 av medicine Dr Bo Sahlin.
Placering: Vid dåvarande Sahlins konfektionsfabrik på Malmgatan i Eslöv
Ivar Johnsson (1885–1970) föddes i Vittskövle. Han var skulptör, medaljgravör, formgivare och professor. Ivar Johnsson var den främste representanten för 1920-talets svenska klassicism, vilket märks i hans harmoniskt formsköna skulpturer. Med åren blev hans stil kraftfullt monumental med sparsamma detaljer, som i Tycho Brahe-statyn.
Ivar Johnssons Ateljé
Ivar Johnssons Ateljé uppfördes omkring 1910 vid konstnärens föräldrahem i Segesholm. Den flyttades till Hembygdsparken i Degeberga 1992 och restaurerades till ursprungligt skick. Ateljén innehåller en betydande samling av modeller och skisser till konstverk som Ivar Johnsson skapat under sina sextio yrkesverksamma år. Här finns även hans verktyg och andra föremål som tillhört honom.
Ivar Johnsson-museet
Ivar Johnsson-museet finns i Hembygdsparken i Degeberga och invigdes i september 2001. Museet innehåller främst modeller och färdiga konstverk av större format och fotografiska bilder av konstverken i sin slutliga miljö.

Ulla
Ulla kom till Eslöv redan på 1920-talet. Skulpturen är huggen i granit och föreställer ett funderande barnansikte. Den donerades av stadsfogden Ch. W Sandgren till minne av fru Ulla Sandgren, därav skulpturens namn. Skulpturen var utställd på Baltiska utställningen i Malmö 1914.
Placering: Stadsparken i Eslöv
Anders Olsson (1880–1955), född i Rinkaby i Skåne, var skulptör och konstnär. Han utbildade sig i Belgien 1903–1909. 1914 deltog han i Baltiska utställningen i Malmö, där han visade en skulpturkollektion med övervägande djurmotiv.
Anders Olsson arbetade i trä, marmor, kalksten, brons och granit. 1913 gjordes barnhuvudet ”Ulla”, ett av hans första arbeten i granit. Till Eslöv kom skulpturen på 1920-talet, med det är osäkert om den restes i Stadsparken före 1930. ”Ulla” är en variant av hans mera kända barnhuvud ”Blond”.
I sina bättre verk framstår Anders Olsson som en personligt kännande, mycket kunnig och samvetsgrann konstnär. Han var en god psykolog, vilket framgår av flera porträttskulpturer, som till exempel bronshuvudet av teaterchefen Oscar Winge (1944) i Malmö Stadsteaters foajé.

Urbino och Vildhästarna
De två bronsskulpturerna Urbino och Vildhästarna har båda haft sin plats utanför Flyinge skola. Efter att den ena av Vildhästarna blev stulen 2006 har man nu flyttat in Urbino i skolan. Konstverken invigdes den 8 juni 1989.

Placering: inne i Flyinge skola
Åke Thornblad (1929–2015), född i Höganäs, var skulptör, tecknare, grafiker och keramiker. Han arbetade i en summerande realism. Bland hans offentliga verk kan nämnas reliefen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och brunnskaret i stadshusgården i Borås.
Urbino var en av de mer kända avelshingstarna på Flyinge stuteri, föddes 1962 och blev nästan 30 år gammal.
Urbino
Thornblad skapade även ”Skånevår”, en trärelief som är placerad i Flyinge skolas matsal.
Skånevår

Bollspelande pojkar
Bollspelande pojkar, av Ivar Åhlenius-Björk, är en barnskulptur som är gjuten i brons. Den donerades till staden till dess 50-årsjubileum 1961. Donatorn var disponent Gösta Kock, chef för Korkfabriken. Skulpturen restes 1963.
Placering: Kockska parken vid Vångavägen
Ivar Åhlenius-Björk (1905–1978) var skulptör och formgivare. Han hade gedigen kunskap om och känsla för olika material. Han ägnade sig åt figurskulpturer av kvinnor och barn, och i viss utsträckning även porträtt. Barnskulpturer tillhörde hans specialitet. Till hans större verk räknas ett krucifix till S:t Lars kyrkosal i Lund (1941), och ett monument över krigsförlista sjömän, placerat vid Posthuset i Malmö.

Bronsblomman
Bronsblomman av Folke Truedsson invigdes hösten 1989 i Stehag.
Placering: utanför Stehags skola
Folke Truedsson (1913–1989) var skulptör, född i Kristianstad. Han arbetade först som slöjdlärare. 1939 började han studera vid Konsthögskolan. Han debuterade som skulptör 1957, då han var 44 år. Folke Truedsson har utfört många monumentala arbeten i offentlig miljö. Ett av hans mest kända är den stora väggreliefen av betong i Radiohuset i Stockholm.

Flicka med snäcka
Flicka med snäcka är en bronsskulptur av Edvard Trulsson. Den är ett av stadens äldsta konstverk. Skulpturen tillkom 1927, och stod tidigare uppställd i konstnärens trädgård. Konstnärens dotter var modell för skulpturen. I Stadsparken i Eslöv restes den 1934. ”Flicka med snäcka” var en gåva från Eslövs Försköningsförening i samband med att föreningen löstes upp.
Placering: Stadsparken
Edvard Trulsson (1881–1969) är född i Malmö. Han är skulptör, och har främst utfört skulpturer för offentlig miljö i hemstaden och i näraliggande orter. Hans mest kända verk är bronsstatyn över Frans Suell, placerad vid Norra Vallgatan i Malmö. Frans Suell var grundläggaren av Malmös äldsta hamn. Edvard Trulsson deltog vid Baltiska utställningen 1914. Till hans produktion hör också gravvårdar.

Vattenlek
Vattenlek av Thure Thörn invigdes i Eslöv 1972.
Placering: Föreningstorget i Eslöv
Thure Thörn (1918–2005) föddes i Malmö. Han var skulptör, tecknare och målare. Thure Thörn började sin konstnärsbana som stuckatör i sin fars konstgjuteri i Malmö. 1944 började han utbilda sig till skulptör på Konstfackskolan i Stockholm. Som skulptör debuterade han med ett porträtthuvud vid Skånes Konstförenings utställning i Malmö 1944.
Utmärkande för hans konstnärskap är hans respekt för måleriet och det hantverksmässiga kunnandet. Bland hans monumentalverk kan nämnas ”Passionsblomman” på Fridhemstorget i Malmö. Han har också utfört fasadrelieferna på Malmö Rådhus tillbyggnad.

Vägskälet
Skulpturen Vägskälet av Edvin Öhrström placerades i Eslöv 1964. Vägskälet köptes in av den dåvarande tingshusbyggnadsskyldige. Den kostade totalt 65 000 kronor och blev på sin tid Eslövs i särklass dyraste skulptur.
Placering: Tingshuset i Eslöv
”Konstverket symboliserar människans olika avgöranden i livet och är utformad så att figurerna, en man, en kvinna, ett barn och en åldring smälter samman till en enhetlig dynamisk figur. Det har tagit konstnären tre och ett halvt år att fullborda verket…” (SDS 19.11.64).
Edvin Öhrström (1906–1994), föddes i Burlöv. Han var skulptör, tecknare, glaskonstnär och grafiker. Han är en av våra mest kända skulptörer, även internationellt. I Sverige är han mest känd för att ha präglat flera av våra dagars mynt och för att ha utformat glasobelisken på Sergels torg i Stockholm.
1936–1937 var Edvin Öhrström knuten till Orrefors glasbruk. På 1950-talet dominerades Edvin Öhrströms skulpturala produktion av porträtt, kvinnofigurer och djurstudier. Under 1960-talet började han göra fria skulpturer i glas. Edvin Öhrström har också gjort skulpturen ”Rymdskeppet Aniara landar på Sallerupskolans gård”.

Välkommen
Konstnären Nils Novén skänkte sitt verk Välkommen till Eslöv stads 100-årsjubileum år 2011.
Placering: Rondellen Östra vägen/väg 113, Eslöv
Nils Novén är hovfrisör, silversmed och skulptör. Han gör skulpturala former som fångar blicken, och förenar metallens tyngd med formens mjukhet och lekfullhet.
– Jag tänkte mig en välkomsthälsning som man gjorde förr. Där armen svänger över huvudet samtidigt som man bockar sig, berättar Nils Novén.

Morgon
Morgon av Nils Möllerberg är numera placerad på Medborgarhuset. Originalet finns på Moderna Muséet i Stockholm. Statyetten, som är gjuten i brons, kom till Medborgarhuset 1959. Den donerades då av Eslövs Sparbank.
Placering: Medborgarhuset
Nils Möllerberg (1892–1954) föddes i Österlöv i dåvarande Kristianstad län. Han var skulptör, tecknare och grafiker. Nils Möllerberg utbildade sig i Paris och tog intryck av bland annat Maillols klassiska realism, vilket framför allt märks i hans nakna flickgestalter. Porträttbyster och barnhuvuden är också återkommande motiv i hans skulpturkonst. Bland hans många offentliga verk kan nämnas fontänskulpturen ”Sigyn” placerad vid kemiska institutionen i Lund.
- Senast uppdaterad: