Så ska effekterna lindras om vi får nya översvämningar

Förra vintern drabbades fastighetsägare i vår kommun – i Ringsjöbaden och längs Kävlingeån i Gårdstånga – av svåra översvämningar. En rad förebyggande åtgärder förbereds för att ha bättre beredskap nu i vinter.

Vi måste vara förberedda på att översvämningar och andra extrema väderhändelser kommer att drabba oss allt oftare till följd av klimatförändringarna. Vi kommer aldrig att kunna hindra översvämningar, men vi vill göra vad vi kan för att försöka lindra för fastighetsägarna om det händer igen, säger kommundirektör Eva Hallberg.

Översvämmat hus- och stugområde med vatten runt alla husen
Fastigheterna i Ringsjöbaden drabbades svårt av översvämningarna. Bild från januari 2024.

Eslövs kommun har bland annat tillsatt ett kunskapsråd för sjö- och vattendragsfrågor. Där ingår experter och forskare på vattenområdet från Lunds universitet, representanter för Sydvatten, VA SYD, kommunens fyra vattenråd och Eslövs kommun.

Det är fantastiskt att få ta del av så mycket kunskap och erfarenhet. Att jobba tillsammans med forskare och experter är ett arbetssätt som vi verkligen vill ta med oss i framtiden. Vi hoppas kunna behålla deras expertis i en referensgrupp även när kommunens klimatanpassningsplan tas fram, säger kommunens projektledare Kristina Prahl.

Gruppbild på expertrådets medlemmar framför Eslövs stadshus.
Kunskapsrådet för sjö- och vattendragsfrågor: Erik Nilsson, LTH, Annika Söderman, Eslövs kommun, Andreas Persson, Lunds universitet, Lars-Anders Hansson, Lunds universitet, Christian Alsterberg, Sydvatten, Therese Parodi, Kävlingeåns vattenråd, Kristina Prahl,Eslövs kommun, Patrik Nilsson, VA SYD, Sanna Perlborn, Eslövs kommun, Bo-Anders Hansson, Ringsjöbadens samfällighet, och Tim Delshammar, VA SYD.

Åtgärdsplan på gång

Kunskapsrådet har haft ett antal större möten och temamöten under hösten. I början av 2025 ska en åtgärdsplan presenteras för kommunstyrelsen.

Eslövs kommun jobbar också tillsammans med Länsstyrelsen, Sydvatten, VA SYD och grannkommuner för att utbyta erfarenheter och för att kunna samarbeta nära om nya översvämningar kommer.

– Vi har direktkontakt med representanter för fastighetsägare i Ringsjöbaden och längs Kävlingeån i Gårdstånga. Allt för att se till att ha bättre beredskap vid eventuella översvämningar nu i vinter, säger Kristina Prahl.

Drönarbild över den översvämmade Kävlingeån. Gårdstånga kyrka till vänster i bilden.
Drönarbild över den översvämmade Kävlingeån vid Gårsdstånga vintern 2024.

200 meter flyttbar skyddsbarriär

Mer konkreta åtgärder som Eslövs kommun arbetar med är bland annat att köpa in 200 meter skyddsbarriär i metall som är flyttbart.

– Det ska i första hand användas för att skydda samhällsviktiga verksamheter som förskolor, skolor och omsorgsboenden som riskerar att drabbas vid en översvämning. Skulle det visa sig att ingen samhällsviktig verksamhet är i farozonen men att skyddsbarriären kan göra nytta på annat håll, så ska vi titta på var den kan användas på bäst sätt, säger Sebastian Lamberth, beredskapssamordnare i kommunen.

Sandsäckar köps in

Eslövs kommun har även beslutat att köpa in ett antal sandsäckar som privatpersoner kan köpa till självkostnadspris och själva fylla med sand om deras fastighet hotas av översvämning.

Exakt hur många säckar och hur de vid behov kan distribueras, håller vi på att titta på just nu. Det skulle kunna bli så att kommunen ser till att det finns ett sandlager i ett hotat område och att fastighetsägarna får tillgång till det, säger Sebastian Lamberth.

Foto: Bengt Nihlgård
Ringsjöbaden vintern 2024. Foto: Bengt Nihlgård

Fasta skyddsvallar utreds

Kommunen har också anlitat företaget Ensucon AB för att utreda ett förslag från de boende om att bygga fasta skyddsvallar vid Ringsjöbaden och i Gårdstånga.

Utredningen tar upp om eventuella vallar skulle få önskad effekt, möjliga negativa konsekvenser och vad de skulle kosta att bygga.

Ett förslag från utredningen som kommunen nu går vidare med är att ta fram beredskapsplaner för eventuella framtida översvämningar i Gårdstånga respektive Ringsjöbaden.

En beredskapsplan förklarar hur man ska agera – vem som ska göra vad, när och hur – om ett liknande förlopp som i vintras hotar att inträffa igen.

Vi måste alla ta till oss kunskap

Att rusta för framtida extrema väderhändelser är komplicerat.

Tyvärr måste vi vara beredda på att extrema väderhändelser kommer att drabba oss oftare framöver. Vi tittar på både kortsiktiga och betydligt mer långsiktiga lösningar. När det gäller skyfall kan det handla om att förebygga svåra konsekvenser genom att använda mark på ett mer genomtänkt sätt. Hårdgjorda ytor släpper till exempel inte igenom regn, men någonstans måste vattnet ta vägen. Sådan kunskap behöver vi alla ta till oss, säger Kristina Prahl.

Här finns mer information:

Fastighetsägare har enligt lag stort eget ansvar för att skydda sin egendom. Det finns många råd och tips på vad fastighetsägare kan göra i förebyggande syfte.
Vem ansvarar för vad vid en översvämning? 

MSB:s faktablad med information till fastighetsägare

Uppdrag: Planera för översvämningar

Expertrådet för vatten har haft sitt första möte

Eslövs kommun startar kunskapsråd för vattenfrågor

Eslöv deltog i panelsamtal om klimatanpassning i Almedalen

Panelsamtalet i Almedalen 2024 där Eslövs kommun deltog: Hög tid rusta mot översvämningar

Utredning av skyddsvallar (PDF)

Översvämningarna i Eslövs kommun vintern 2024

Viktiga länkar till mer information:

Läs mer på krisinformation.se

Läs mer på Sydvattens webbplats

Läs mer på VA SYD:s webbplats

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window