Pedagogerna på Sockertoppens förskola i Örtofta får utmärkelsen Årets arbetsgrupp i Eslövs kommun. Här får barnen lära sig om hållbar utveckling genom att odla grönsaker, återvinna och engagera sig för barn i andra länder. Arbetsgruppen är ett tajt team som jobbar som ett lag.
Nyheten är mer än 60 dagar gammal
Solen steker på förskolans gård när priskommittén anländer med kommundirektör Eva Hallberg i spetsen. Hela personalen är på plats. Att de är utsedda till Årets arbetsgrupp vet bara förskolechef Gull-Britt Swenson och förskolepedagog Therese Jungman, som har fått i uppdrag att hålla tacktal.
– Det är så häftigt här på Sockertoppen. Jag kommer från handbollsvärlden där man gör allting tillsammans, och så upplever jag att vi gör här också. Vi tar vara på varandras kompetens och jobbar som ett lag. Alla har dåliga dagar och bra dagar och då finns vi där för varandra, berättar Therese Jungman.
– Det här blir som en liten morot för oss och jag känner att vi är på gång nu, säger hon.
Lär barnen om hållbarhet
Sockertoppens förskola får utmärkelsen Årets arbetsgrupp för sin förmåga att ta ner hållbarhetsfrågorna på barnens nivå. De arbetar med både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet på olika sätt. Utmärkelsen delas ut till medarbetare som är ambassadörer för kommunens värderingar genom att visa engagemang, vara nyskapande och se allas lika värde.
– Vi jobbar väldigt aktivt med hållbar utveckling sedan många år. Vi får ofta höra från föräldrar att barnen berättar hemma om sådant vi arbetar med, berättar kollegorna i arbetsgruppen.
På Sockertoppens gård får barnen hjälpa till att odla allt från jordärtskockor och potatis till tomater, gurka och chili. För att få stöd i arbetet med att lära barnen värna om djur och natur är förskolan och alla pedagoger medlemmar i Friluftsfrämjandet.
Inne på förskolan står ett TaGe-skåp där vårdnadshavare kan lämna kläder för återbruk, och den som behöver kan ta med sig hem. Den sociala hållbarheten innebär bland annat att barnen får möjlighet att engagera sig för barn från andra länder och att de pratar om hur man är en bra kompis.
Kollegor som trivs på jobbet
På Sockertoppen är det alltid någonting på gång och det är tydligt att kollegorna i arbetsgruppen trivs med sitt arbete.
– Vi är ett väldigt bra arbetslag och har gemensamma mål som alla strävar mot, säger Eva Danell.
I dagarna tilldelades Sockertoppen även utmärkelsen Skola för hållbar utveckling av Skolverket. Det innebär att verksamheten följer huvudprinciperna för lärande för hållbar utveckling och kopplar processen till sina styrdokument.
Tidigare i somras vann förskolan en intern tävling i kommunen och belönades med en summa pengar som bland annat gick till att plantera fler blommor. Nu planeras det för fullt inför den årliga skördefesten.
– Det är inte en enda dag som det inte har varit roligt att komma hit, säger Elin Slagstedt.
De andra instämmer.
– Ingen av oss vill vara borta från jobbet, för då missar man för mycket.
Motivering till utmärkelsen Årets arbetsgrupp: Pedagogerna på Sockertoppens förskola
Årets arbetsgrupp utses av kommunens ledningsgrupp. Alla anställda kan nominera kandidater.
Hållbar utveckling är ett ledord för årets arbetsgrupp. Genom medvetna val i planering och aktivitet lär ni ut sociala, ekonomiska och ekologiska aspekter.
Här skapas förståelse för kretslopp, återvinning och återbruk. På ett exemplariskt sätt översätts miljömedvetenhet till rätt nivå. Att ta till vara saker, odla för eget bruk och värna om barn i andra länder är tre exempel.
Genom ert engagemang blir barnen medvetna om att värna om sig själva, andra, djur och natur. Det är med glädje och stolthet som kommunens ledningsgrupp utser Sockertoppens förskola till Årets arbetsgrupp 2020.
Sockertoppens förskola vann enkättävlingen
Årets medarbetare i Eslövs kommun har alltid barnen i fokus
Årets bemötare hjälper frånvarande elever att komma tillbaka till skolan