I SVT:s och Utbildningsradion UR:s dokumentärserie ”Vi obehöriga” får vi följa Emine Gonzalez, Emma Natt och Dag och Sandra Nylander i Eslöv. Genom projektet ”Ung kompetens Eslöv” kämpar de framgångsrikt för att få unga hemmasittare tillbaka in i samhället.
Nyheten är mer än 60 dagar gammal
I dokumentärseriens fjärde avsnitt får vi följa Eslövs-teamet i dess arbete. De träffar ungdomar som ibland inte varit i skolan på flera år. Unga personer som känner sig misslyckade och där självkänslan är i botten.
Tillbaka till utbildning och arbete
Över hälften av ungdomarna i projektet ”Ung kompetens Eslöv” har tvingats uppleva våld i nära relationer. De flesta har någon form av diagnos och svaga nätverk av vuxna i sin omgivning. Alla berättar de om anpassningar eller resurser som inte fanns eller funkade i skolan.
Emine Gonzalez, Emma Natt och Dag och Sandra Nylander på Eslövs kommuns arbetsmarknadsenhet använder sig av alla medel för att nå de unga hemmasittarna och få dem tillbaka till utbildning, arbete och framtidstro.
150 000 unga lever i utanförskap
I Sverige lever omkring 150 000 unga mellan 16 och 29 år ett liv utanför samhället där de varken arbetar eller studerar. En stor majoritet av dem har varit utan arbete eller studier under flera år. Det är en grupp i samhället med hög grad av psykisk ohälsa, som ofta haft en svår barndom och som känner sig svikna av både vuxenvärlden och skolan.
”Vi obehöriga” synliggör ungdomarna. Dokumentärserien kan du se på UR Play och i sommar även på SVT Play.
Länk till avsnittet om ”Ung kompetens Eslöv”: Vi obehöriga: Vägen tillbaka | UR Play 28 minuter
Ung kompetens – stöd på väg mot arbete eller studier
Förlängning för projektet som tar tillvara ungas kompetens
Eslövs kommun får miljonbidrag för att hjälpa fler till arbete och studier