Se utställningen från Eslövs andra konstnärsresidens

Eslövs andra konstnärsresidens har haft vernissage och du kan se utställningen på Eslövs stadsbibliotek under hela juni månad.

Den här gången är det textilkonstnär Pernilla Rozenberg som ansvarar för konstnärsresidenset där hon jobbat med personer med funktionsvariationer. De 19 deltagarna kommer från Eslövs kommuns daglig verksamhet och från en av Eslövs folkhögskolas linjer.

Deltagarna har framför allt jobbat i textil. Främst har de använt tyger från second hand och annat material som återbrukats. Temat för utställningen är Portaler.

Deltagarna har skapa collage i tyg.
Deltagarna har skapa collage i tyg.

Stolta konstnärer

Bilder visar hur utställningen kommit till.
Bilder visar hur utställningen kommit till.

Under tre månader har deltagarna en gång i veckan kommit till stadsbiblioteket och skapat sina alster tillsammans med Pernilla Rozenberg.

– Deltagarna blev mycket stolta när de såg sina verk utställda. Det finns en kraft i att hänga upp sina verk på en vägg där alla kan se dem. Man får en bekräftelse på att det man har gjort är värt att visa upp, säger Pernilla Rozenberg.

För att få inspiration och skapa förutsättningar för det fortsatta arbetet startade grupperna projektet med att göra collage i papper. De besökte också Medborgarhuset, framför allt för att studera det vackra draperiet vid scenen.

Sedan övergick grupperna till att jobba med textilier. Deltagarna började med att välja ut de tyger de tyckte om och fick sedan lägga ut dem i olika färger och mönster för att få en helhet.

Du kan se utställningen hela juni

Ett av konstnären Pernilla Rozenbergs egna verk.
Ett av konstnären Pernilla Rozenbergs egna verk.

Pernilla Rosenberg har även tidigare jobbat mycket med grupper inom LSS.

Under projektet i Eslöv har hon undvikit att lägga sig i deltagarnas skapandeprocess. De har själva fått forma och skapa collage utifrån lust, och de har inte haft några prestationskrav på sig.

– Vi har pratat en del om portaler, att man kan öppna portaler till något nytt genom konst. Vi har ju dessutom varit på stadsbiblioteket och böcker kan öppna portaler till många världar. Även draperiet på Medborgarhuset, som är fullt av symboler att tolka, är ett slags portal, förklarar Pernilla Rosenberg.

Förutom den öppna vernissagen på stadsbiblioteket har det hållits en vernissage för daglig verksamhets kulturgrupp och en för Eslövs folkhögskolas allmänna kurs med extra stöd.

Utställningen Portaler kan du se på stadsbibliotekets andra våning under hela juni månad.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S), konstnären Pernilla Rozenberg och biblioteksassistent Maja Bergström-Svahn på utställningens vernissage.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S), konstnären Pernilla Rozenberg och biblioteksassistent Maja Bergström-Svahn på utställningens vernissage.

Bibliotekets andra konstnär flyttar in

Konstnärer får chansen att tillfälligt flytta in på biblioteket

Designduon skapar med barn och unga på biblioteken i Eslöv

Konstnärer kan nu ansöka om det andra konstnärsresidenset på biblioteket

Vernissage för utställningen om Eslövs första konstnärsresidens

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window