I år börjar miljöavdelningen att göra tillsynsbesök på hästgårdar i Eslöv. Anledningen är att se hur gårdarna hanterar hästgödsel. Gödsel är en viktig resurs i växtodling, men kan också bidra till övergödning om den hanteras på fel sätt.
Nyheten är mer än 60 dagar gammal
– Vi ska se så att hästgödseln hanteras så att näringsämnena inte läcker ut och hamnar i sjöar och vattendrag där det kan leda till övergödning och algblomning, säger Lena Eriksson, miljöinspektör på Eslövs kommun.
Uppdrag från Vattenmyndigheten
Det är Vattenmyndigheten som gett alla kommuner i Sverige i uppdrag att göra tillsynsbesök hos hästgårdar. Hela Eslövs kommun är så kallat nitratkänsligt område, vilket innebär att utsläpp av kväve och fosfor kan ställa till stora problem här.
– Hästgödsel kan vara en jättebra resurs i växtodling, om den används på rätt sätt. Många av dem som har hästar känner till det och sköter sig väldigt bra. Vid tillsynsbesöken kommer vi även ge mycket information så att alla kan göra rätt, säger Lena Eriksson.
Besöker gårdar med minst två hästar
Besöken sker hos hästgårdar som har mellan två och 100 hästar och inleds under våren. Miljöinspektörerna kommer inte hinna besöka alla hästgårdar i år utan tillsynen fortsätter de kommande åren.
Syftet med tillsynsbesöken är att titta på hur hästgårdarna:
- lagrar, hanterar och sprider gödsel
- sköter rast- och beteshagar
- hanterar upptrampning av hagar och utfodringsplatser.
Timtaxa för tillsynsbesök
De som får besök måste betala en tillsynsavgift som är baserad på den tid besöket tar. För närvarande ligger timavgiften på 1 190 kronor.