Mölleriket
Runt Stockamöllan ligger Mölleriket. Här har ett flertal vattenkvarnar varit i drift under flera århundraden, från 1385 fram till 1996 då Rönnemöllas drift läggs ner. Däremellan var flera andra möllor aktiva.
Bålamöllan
Bålamöllan är en av Skånes största vattenkvarnar. De fem stenparen har drivits av tre stora vattenhjul. Driften lades ner i början av 1900-talet. År 2003 blev Bålamöllan byggnadsminnesförklarad.
Sågmöllan
Sågmöllan är en ramsåg med trästativ. Här har stora mängder virke sågats upp, bland annat till varv i Danmark. Sågen lades ner 1917. 1969 renoverades Sågmöllan. Stengrunden kilades och förstärktes. Taket förstärktes och täcktes med vass, vilket blev gjort igen 2001.
Rönnemölla
Rönnemölla är en vattenkvarn som var i bruk ända fram till 1996. Möllan är öppen för visning på Möllans dag i juli. Det finns ett rikt fågelliv kring mölledammen med bland annat häger, strömstare, forsärla och kungsfiskare.
Stockamöllans kvarn
Kvarnen har legat här sedan medeltiden. Nuvarande byggnad är från 1851. Man malde säd och stampade vadmal. Turbinerna försörjde även industrin och delar av samhället med elektricitet.
Stenbocksstenen
Här vadade Magnus Stenbock och hans armé över Rönneå på väg till slaget vid Helsingborg 1710.
Hasslebroeken
Hasslebroeken är ett storkronigt träd med en stamomkrets i brösthöjd på 5.7 meter. Eken fridlystes 1939 och är det äldsta naturminnet i Mellanskåne.
Promenadvägar
Med start vid bron vid Industrimuseet börjar fem olika promenadslingor:
- Gul markering: Bögerupsrundan, 5 kilometer
- Svart markering: Uggleskrikrundan, 4 kilometer
- Röd markering: Wittserödsrunda, 6 kilometer
- Grön markering: Stenbocksstenen, 1 kilometer
- Blå markering: Skogskyrkan, 2 kilometer
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.