Tidigare års pristagare och stipendiater
Här kan du se vilka som har fått kultur- och fritidsnämndens priser och stipendier tidigare år.
Här kan du se vilka som har fått kultur- och fritidsnämndens priser och stipendier tidigare år.
Framgångarna i pingis går att rada upp för 19-årige Truls Möregårdh. Han har tagit hem två kadettsilver, två silver i junior-VM, guld i junior-EM, och som yngst genom tiderna vunnit SM-guld för seniorer. Den allra största bedriften är dock att, som rankad 77 i världen, spela hem ett VM-silver. Truls, som tillhör Eslövs AI BTK, har framtiden för sig och siktar högt.
Med många olika aktiviteter verkar Billinge byalag för att skapa gemenskap i byn. Föreningen är engagerad i hela bygden, bjuder in alla och lyssnar till medlemmarnas önskemål. De lockar folk till allt från julmarknad och loppmarknad, till konserter och barnaktiviteter. En samlande kraft!
Föreningen arrangerar Stehagsdagen, där de uppmärksammar såväl det lokala kulturlivet som näringsidkare och föreningar i trakten, med fokus på det lokala och närproducerade. Årets satsning på extra mycket kultur, och för alla åldrar, samlade mycket folk i en härlig byfest.
Dalia är en ambitiös och ödmjuk tjej som är mycket engagerad i sin sång – just nu mycket pop, soul och R&B. Med musikalisk utstrålning och en vacker röst har hon sjungit på kulturskolan och gjort uppträdanden i Eslövs kyrkor, skolor, medborgarhus och bowlinghall. Med utrustning och coachning har hon en ambition att utveckla sin sång och ta sitt intresse vidare.
Alvin är en lovande hinderbanelöpare som satsar mot eliten inom sin gren OCR (Obstacle Course Racing). Han har tagit medaljer i både riksmästerskap och EM pojkar 12-15 år. Han är en kämpe som inte ger upp trots ett medfött hjärtfel. 2022 kommer Alvin att tävla för Eslövs idrottsförening.
Annette lägger ner sin själ i arbetet och eleverna i sin dansstudio Attitude 69, och efter 30 år brinner hon fortfarande lika mycket. Hon lyckas skapa en känsla av frizon, där alla har rätt att vara den de vill, och där alla behandlas lika. Kärlek, glädje och gemenskap är nyckelord i hennes arbete.
Magnus är en driven och engagerad ledare som utvecklar talanger i Eslövs BK:s framgångsrika U19-lag, och stöttar i träningen av 05:laget. Han är värderingsstyrd och jobbar för allas lika värde. Ödmjuk, professionell och respektfull mot spelare, domare och motståndare.
Rädda Barnen driver Pippi-projektet i Eslöv med syfte att hitta vägar till fritidsaktiviteter för flickor med utländsk bakgrund, en grupp som är starkt underrepresenterad i fritidslivet. Gymnasietjejer har utbildats till att vara ledare och hålla aktiviteter för de yngre tjejerna, som bland annat har fått prova på basket, inlines, dans och besökt olika föreningar. En både uppskattad och viktig insats!
Fredrik Larsson, konst- och hoppminister i Ladonien, är en orädd och nyfiken kulturprofil, som på ett spännande sätt, har utforskat och gestaltat Eslövs historia – den historia han genom konstnärliga uttryck påvisat. Han har också, mycket generöst, delat med sig av sina konstkunskaper i samarbeten med kulturskolans elever, Eslövs stadsmuseum och dessutom tagit initiativ till ett arbete med en Biennal i staden.
Niklas Sturk har i flera år gjort musik under namnet Serious N, och finns att lyssna på både på Spotify och YouTube. Han har uppträtt på Medborgarhuset, Malmöfestivalen och inför världskända hiphopartister som Hopsin. Niklas har en ambition att jobba med musik till 100 % och att utveckla sin konst med bättre utrustning och andra musiker att kollaborera med. Han bor kvar i Eslöv och ”reppar postkoden med stolthet!”
Tim Hansson är en driven fotbollstränare som byggt upp verksamheten ”fotbollscampen”, där lokala klubbar kan ha träningsläger och aktiviteter för ungdomar och barn. Han är en tränare med fokus på glädje, och arbetar aktivt för att alla barn ska ha roligt, och stanna kvar inom fotbollen upp i åldern.
Maya Andersson är själv bara ungdom, men leder ett lag med 7-8-åringar i Löberöds IF med stort engagemang. Hon peppar och inspirerar barnen, och ser varje individ för den hen är. Maya gör ett fantastiskt jobb, och lägger ner mycket av sin fritid för att kunna medverka på träningar och matcher.
Harriet Johnsdotter är en stark kraft i Eslövs föreningsliv, och har under många år varit engagerad i Naturskyddsföreningen och Eslöfs museiförening, både som styrelsemedlem och som aktiv medlem. Harriet är mycket kunnig och hon är intresserad av människor och av sin omvärld. Harriet är vänlig och tydlig, och ser vilka möjligheter hon som människa har att påverka sin omgivning.
Mats Thuresson har varit aktiv i Eslövs Scoutkår i nästan 50 år, först som scout, sedan som ledare för alla ådrar, styrelsemedlem och ordförande. Han har ett starkt driv som lyfter föreningen, och hans ledarstil inspirerar både ungdomar och ledare. Mats lyckas med att ge ungdomarna upplevelser utöver det vanliga, och får många ungdomar att stanna kvar i scoutrörelsen.
Studieförbunden ABF, Medborgarskolan och Sensus möjliggör en stor mängd arrangemang, studiecirklar och kurser i kommunen. De utgör också ett viktigt stöd för många föreningar. De tre studieförbunden har visat på både höga ambitioner inom jämställdhetsområdet, och viktiga insatser som genomförts i praktiken. Strategi och handling går hand i hand, och det arbete de utför i Eslöv är otroligt viktigt för alla människor, kvinnor såväl som män, och i flera fall ofta också med ett integrationsfokus på kvinnor som nyligen kommit till Sverige.
Oline Stig tilldelas kulturpriset för sitt bidrag till den svenska novellkonsten. Hon har sedan 1999 gett ut flera novellsamlingar, en roman och dramatik. Hon är flerfaldigt tilldelad prestigefyllda litteraturpriser. Hon har gjort författarbesök i Eslöv och är ordförande i den regionalt viktiga litterära mötesplatsen Litteraturhus Lund. Oline Stig är alltid tillmötesgående, och generös med sin kunskap, erfarenhet och skarpa blick för samhället, människorna och kulturen som samhällspelare.
Ludvig Åberg tilldelas idrottspriset för sina stora framgångar inom golfen i både Europa och världen. Han var med och tog guld i lag-EM, vilket var det första svenska herrguldet på 58 år. Detta i konkurrens med flera av golfens stora nationer. Ludvig är bästa svenska amatörspelare för herrar – 41:a plats på världsrankingen – och har tagit fina placeringar i världens två största amatörtävlingar.
Sven-Otto Jönsson tilldelas ungdomsledarpriset för sitt stora ideella arbete med barn och unga inom orienteringssporten i Eslövs Friluftsklubb. Sven-Otto har starkt bidragit till att ungdomsverksamheten i föreningen fördubblats de senaste åren. Utöver detta har han genomfört skolorienteringar med runt 800 starter varje år, vilket inte bara varit ett viktigt bidrag till skolidrotten, utan också ökat intresset för sporten på ett bredare plan.
Emma Nilsson tilldelas priset Årets eldsjäl för sitt brinnande engagemang i Harlösa IF. Trots sin unga ålder har hon redan hunnit spela en viktig roll i föreningen, där hon bland annat varit ungdomstränare, ungdomsdomare, spelare i damlaget, representant för föreningens damsektion i olika sammanhang och ansvarig för många kringaktiviteter. I en tid då ungas engagemang i föreningslivet minskar är Emma en sann förebild.
Therese Nilsson tilldelas ungdomspriset för att hon både i och utanför Eslöv sprider sitt stora engagemang för allas lika rätt i samhället. Trots att hon bara är 24 år har hon hunnit vara ordförande i handikappföreningen FUB Mellanskåne i två år, och är också invald i FUB Riks styrelse. Therese kämpar för att personer med någon form av intellektuell funktionsnedsättning ska ha samma rättigheter som andra. Hon är en verklig ambassadör för Eslöv.
Mia Nilsson tilldelas kulturstipendiet för sin potential och ambition inom guldsmedsyrket. Med sina 27 år är hon kommunens yngsta guldsmed med avlagt gesällbrev. Hon har samordnat och genomfört utställningar med andra konstnärer, och förbereder nu sitt deltagande i nästa års konstrunda. Mia har höga ambitioner om att utveckla sitt hantverk och företagande, genom att sälja sina handgjorda smycken både i sin Eslövsverkstad och i en webbshop.
Julia Wilhelmsson tilldelas idrottsstipendiet för sitt målinriktade arbete och stora framgångar inom bågskytte. Under kort tid har hon tagit många mästerskapsmedaljer, både svenska och nordiska, och hon satsar på att delta i ännu större sammanhang framöver. Trots ett fokus på att utveckla sin egen talang är hon också en förebild för yngre skyttar och en positiv kraft som sprider glädje och entusiasm till både medtävlande och klubbkamrater inom Stockamöllans IF.
Eslövsmusiken tilldelas Jämställdhetspriset för att de, genom ett öppet och inkluderande arbetssätt och bemötande, lyckats få en musikkår med en nästan jämn könsfördelning. Detta inom ett område med en stark historisk tradition av manlig överrepresentation. I ett område med få kvinnliga kompositörer arbetar Eslövsmusiken också aktivt för att öka andelen kvinnliga upphovspersoner i sin repertoar, och letar ständigt efter både ny och gammal musik gjord av kvinnor.
Truls Möregårdh och Filippa Bergand tilldelas Hederspriset för sina fantastiska insatser och framgångar inom bordtennisen. Både Truls och Filippa blev i år svenska mästare. De har etablerat sig i det svenska landslaget och har varit tongivande i elitseriespelet. De är en stolthet för sin klubb EAI Bordtennis och för hela Eslöv.
Eslövs Golfklubbs Herrlag
Linnea Svensson
Karl-Erik Malmgren
Johanna Rasmussen
Victoria Lövgren Kulturstipendium
Andreas Pettersson
Billinge föreläsningsförening, Eslövs föreläsningsförening, Gårdstånga-Holmbys föreläsningsförening, Löberöds föreläsningsförening
Pia Tapper
(Eslövs kommuns kulturstiftelse, f.d. Joel Sallius donationsfond)
1982 Inger Sjöstedt-Welin och George Welin
”Som ett erkännande för deras mångåriga insatser såväl rörande Gamlegård i Billinge som hembygdsrörelsen i Onsjö härad i vidare mening.”
1983 Christer Narling
”Med hänsyn till hans allmänt kända livgivande och stimulerande insatser för kommunens musikliv.”
1984 Lillemor Rudolf-Hall och Lennart Hall
”För deras konstnärskap och känsla för hembygden genom återställande av gården Bögerup.”
1985 Jan Erik Wideberg
”För hans insatser för insamling, bearbetning och spridande av kunskap om folkdans och folkmusik i text och ton liksom för hans fruktbärande cirkelledarverksamhet och instrumentbyggeri.”
1986 Stig Ekander
”För hans insatser för att rädda och bevara värdefulla samlingar av äldre eslövsbilder och för hans medverkan till att sprida kännedom om detta unika material.”
1987 Karl Erik Olsson
”För sitt underfundiga konstnärskap med bilder av hunden som människa och människa som hund, men också för sin mångåriga folkbildargärning, som bl a innefattar uppskattade och engagerande föredrag om konst och kultur.”
1988 Percy Palm
”Han är en engagerad och engagerande person, som genom sitt idoga arbete har fått eslövsborna att mer aktivt deltaga i musiklivet. Eslövs kulturliv behöver sådana eldsjälar som arrangörer och pådrivare.”
1989 Börje Gustavsson
”För hans mångåriga dokumentation kring ortens och bygdens liv och historia, en dokumentation, som han entusiasmerande och framgångsrikt delat med sig av framför allt i föredragsform vid föreningssammankomster och liknande.”
1990 Stig Isaksson
”Han får kulturstipendiet för sitt engagemang och ideella föreningsarbete i vilket han har berikat stadens musik- och kulturliv. Han är en äkta musikant med många strängar på sin lyra, såsom orkesterledare, körledare, pianist, flöjtist, kompositör och sångare.”
1991 Saga-Teatern
”Sagateatern har i sina helhjärtade teaterföreställningar för mängder av barn spridit glädje, uppmuntrat fantasi, förmedlat gemytlig pedagogik och i nära kontakt med sin aktiva publik okonstlat visat teatern som en umgängesform för alla, barn och vuxna.”
1992 Algot Nordbeck och Eve Olsson
”Algot Nordbeck har under decennier engagerat sig djupt i idrottsrörelsen och en lång rad publika arrangemang, som samlat många deltagare från hela samhället.
Eve Olsson har främst bedrivit en gedigen och vaksam kulturjournalistik och bl a medverkat i ovärderlig samhällsdokumentation som kan exemplifieras med boken Eslöv i Focus.
Båda har var och en på sitt område yrkesmässigt och ideellt verkat för Eslöv och bygden inte bara genom artiklar och skrifter, utan också genom föreningsengagemang och personliga kontakter.”
1993 Ursula Gram
”För hennes stora musikalitet, kunnighet och förmåga att hantera konsertorgel. Många eslövsbor har kunnat avnjuta hennes konserter i kommunens kyrkor, men hennes skicklighet har även fört henne till konserter långt utanför Eslövs gränser.”
1994 Eslövs Dragspelsklubb
”Har under drygt 10 år på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att sprida musikens, sångens och visans budskap. Den glädje som finns i musiken och sången har man på ett utomordentligt sätt förmedlat vidare till en bred publik.
Eslövs Dragspelsklubb har därför genom sina insatser inom musikens och sångens område i högsta grad berikat och breddat kulturutbudet i hela Eslövs kommun och samtidigt bevarat en svensk vistradition.”
1995 Lars-Erik Svensson
”Han har under lång tid, på ett engagerat och kunnigt sätt, lagt ner ett mycket stort arbete för att skapa intresse för konst. Han har aldrig framhävt vare sig själv eller sina egna insatser utan arbetat idogt i det tysta för att förmedla god konst och låta andra få intryck av konst på många olika sätt. Lars-Erik har genom konstföreningen EKO aktivt verkat för att låta konsten komma i fokus.”
1996 Eslövs Musiksällskap, EMUS
”För sitt stora och mångåriga engagemang bland barn och ungdomar. Dessa har genom sång, musik, dans och revyer fått en meningsfull fritidssysselsättning samtidigt som aktiviteterna har gett Eslövs kulturliv ovärderliga bidrag.”
1997 Gunnar Johanson-Thor
”För sitt breda kulturengagemang i konstens och böckernas värld.”
1998 Margareta Andersson
”För sitt eget keramiska konstnärskap med Trollenäs smedja som centralpunkt och för hennes galleriverksamhet i Borgstugan med brett utbud av konst och konsthantverk, ofta med lokal förankring.”
1999 Stefan Jönsson
”Stefan Jönsson har fått skåningar och Ulf Lundell att vallfärda till Eslöv gång på gång. Han har modet att ta risker i sitt outtröttliga arbete att ge kommunens invånare kultur på både stora och små scener med stora och små artister. Hans insatser har stor betydelse för invånarna och kommunen.”
2000 Helga och Sture Olsson
”För sitt mångåriga engagemang att sprida kultur och folkbildning till många människor och för sitt oförtrutna arbete att föra vårt kulturarv vidare till nya generationer.”
2001 Ringsjögillet
”För sitt engagemang med att föra folkdansens kulturarv vidare och för sin förmåga att sprida dansens glädje över generationsgränserna såväl lokalt, regionalt som internationellt”
2002 Nils Noven
”För hans skapande kunnighet och förmåga att uttrycka sig i vackra silverarbeten. Hans kyrksilver kan vi alla njuta av men hans skicklighet har även fört hans silverkonst långt utanför Eslövs gränser. Som ung spelade Nils Noven teater i en lokal teatergrupp. Han berikade staden i många år med internationell hårkonst. Konstnärsådran går som en röd tråd i hans liv och blommar ut i stilrent och vackert silver”.
2003 Ove Nordfeldt
”Ove Nordfeldt får 2003 års kulturpris för sitt stora engagemang att bevara Borlunda kyrka åt eftervärlden”.
2004 Eslöfs Museiförening
”Eslöfs Museiförening har med stort engagemang och mycket ideellt arbete gett kommunens invånare en berikande inblick i vår historia. Museiföreningens arbete är ett ovärderligt kulturellt tillskott åt oss alla”.
2005 Hemvärnets Musikkår i Eslöv
”Hemvärnets Musikkår har med mångsidighet och stor musikalitet berikat och roat eslövsborna under en lång följd av år”
2006 Brutus Östling
”2006 års kulturpris tilldelas Brutus Östling för hans enastående förmåga att fånga ögonblicket med sin kamera. Han driver dessutom sedan många år ett förlag med bokutgivning av högsta kvalitet. Årets kulturpris ges till en framstående förläggare och fotograf i världsklass, bosatt i vår kommun”.
2007 Gunhild Carling
”För nytänkande och musikalisk mångsidighet som satt Eslövs kommun med Stockamöllan i spetsen på den nationella swingkartan”.
2008 Ann-Margreth Nyberg
”Med smittande entusiasm, glädje och stort kunnande som organist, körledare och soloartist har hon berikat Eslövs kulturliv och rönt stor uppskattning både i och utanför kommunen”.
Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!
You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.