Trollsjöområdet

Trollsjöområdet är ett stort parkområde runt Trollsjön som för många är en oas i Eslöv. Här finns lekplats, grillplats, bänkar och bord för att fika, discgolfbana och café under sommarmånaderna.

I Trollsjöområdet arrangeras många event, studenten firas, du kan fika, leka, strosa, åka skridskor på vintern och spela discgolf. Trollsjöparken består av tre delar; Sahlins park i nordväst, Ekenäs i nordost och Skytteskogen i söder.

Trollsjöns lekplats

Trollsjön lekplats är utrustad med gungor, en studsmatta, en rutschkana. Utöver detta finns även ett torn utrustat med klätterväg, klätterramp och en till rutschkana. Det finns även ett aktivitetshus utrustat med konkava och konvexa speglar. Vid lekplatsen finns många sittplatser och bord.

Lekplatsen i Trollsjöområdet
Lekplatsen i Trollsjöområdet

Rullstolsgunga

Det finns även en rullstolsgunga, där man helt enkelt parkerar rullstolen och gungar. Gungan är låst, för att förhindra skador på andra som inte är rullstolsburna. Pinkod för att öppna låset till gungan kan du få genom vår e-tjänst:

Hämta låskod till rullstolsgungan

Lekplatsen ligger mellan Trollsjögatan och Skogsvägen inne i Skytteskogen i Trollsjön.

Motionsslingor

Det finns många slingor och stigar i Trollsjön. Slingan runt stora sjön är ca 650 meter lång. Runt båda sjöarna är sträckan ca 800 meter. Just nu är dock en bit av sträckan avspärrad på grund av att marken innehåller höga halter av bly och ska saneras.

Discgolf

I Trollsjön finns en 18-hålsbana för discgolf, även kallat frisbeesport. Banan utvecklas i samråd med frisbeesportföreningen i Eslöv.

Här hittar du karta över discgolfbanan.

Discgolfkorg i Trollsjöområdet

Skridskoåkning

När det är tillräckligt kallt en längre tid, så fryser Trollsjön till is. När den är 12 cm tjock, så plogar Eslövs kommun upp hockeybanor och leder där. Det är endast Trollsjön som Eslövs kommun mäter och plogar.

Kiosk och café

Café Våfflan ligger i Trollsjöområdet och här kan du köpa kaffe, te, glass, smörgåsar och självklart goda våfflor Café Våfflan har öppet under vår och sommar. Läs mer om Café Våfflan.

Historik

En gång i tiden gick det att bada i Trollsjön. Ännu längre tillbaka i tiden var sjön bara ett kärr där man tog torv till husbehov.

I slutet av 1800-talet köpte Eslövs bryggeri mossgraven för att ta is från. Bryggeriledningen lät också rensa upp samt förstora vattensamlingen.

1896-97 köpte lantbrukaren Nils Sjunnesson gården nr. 2. Gården var på drygt 100 tunnland och omfattade hela det stora området från Trollsjön till Stadsparken. Efterhand styckade han upp marken till villatomter och sålde.

1908 anordnade Eslövs köping den skånska lantbruksmässan. Marken till mässan köpte de av Sjunnesson och senare byggdes skolor, Ekenäs och Västra, samt anlade idrottsplatsen Ekevalla på utställningsområdet.

Resterande del av Trollsjöområdet såldes till Eslövs stad 1912. Försök till torvbrytning skedde så sent som 1915. På 1930-talet under den svåra arbetslösheten uppmuddrade beredskapsarbetare sjön.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window