Utegym, discgolf och en badsjö när byborna själva får välja – nu dubblas budgeten

I fem år har Eslövs kommun jobbat med landsbygdsutveckling genom att låta dem som bor och verkar i våra byar själva bestämma vad som ska utvecklas. I år dubblas budgeten och Hurva, Kungshult och Löberöd får del av tre miljoner kronor till konkreta utvecklingsprojekt.

– Det har visat sig framgångsrikt att jobba direkt med dem på landsbygden som är berörda. Därför dubblar kommunen nu budgeten. I år får projekten i varje by kosta som mest en miljon kronor, tidigare var taket en halv miljon, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

Den konstgjorda sjön i Billinge är ett av de mer speciella projekt som genomförts.

Hundrastgård och utegym

Efter fem år har en lång rad projekt på landsbygden blivit verklighet och det är åter dags för de som var först ut 2020 att få del av landbygdsspengarna.

Då röstade Hurva och Kungshult igenom egna utegym i sina byar. De boende i Löberöd valde en hundrastgård. Dessutom gavs medel till projektet Andrum i Östra Strö där en damm utvecklades med vindskydd, grillplats och planteringar.

Multisportarena istället för promenadstråk

2021 byggdes en aktivitetsplats med utegym, lekplats och grillplatser i Flyinge. Gårdstånga röstade för ett motionsspår och Harlösa valde en multisportarena.

2022 hade turen kommit till Marieholm och Örtofta. Tre projekt utreddes vidare. Ett utegym i Marieholm, en cykelbana mellan Östra Karaby och Marieholm och ett promenadstråk i Örtofta. Efter dialoger med markägare har det dock visat sig att promenadstråket inte går att genomföra. Därför tittar man nu på möjligheten att istället bygga en multisportarena i Örtofta.

Billingesjön invigs egentligen i vår men byborna har redan premiärbadat.

Konstgjord sjö i Billinge

2023 var det Billinge, Stehag och Stockamöllans tur att få del av landsbygdspengarna.

– Då genomfördes ett av de mer spektakulära projekten under de här fem åren. Billinge valde att anlägga en konstgjord sjö som nu är en del i ett rekreationsstråk i byn, berättar kommunstyrelsens första vice ordförande Catharina Malmborg (M).

Den konstgjorda sjön är nu en badplats. Den ska även fungera som dagvattendamm för att minska översvämningar och bidra till den biologiska mångfalden i området. Nästa steg blir att sätta ut bänkar och en grillplats runt Billingesjön.

Byalaget ansvarar för att genomföra projektet med finansiering från kommunen och sparbanksstiftelserna.

I Stehag ska det bli en discgolfbana och i Stockamöllan ett utegym.

Många byar önskar sig utegym, hundrastplatser och andra aktivitetsplatser. I Marieholm finn numera ett utegym som ligger granne med skatebanan.

Dags igen för tre byar

När nu Hurva, Kungshult och Löberöd återigen får del av landsbygdspengarna ska det byggas en mulisportarena och en pumptrack-bana. Även möjligheten att anlägga promenadstråk runt Hurva ska utredas.

Pumptrack är en aktivitetsbana som kan användas bland annat till inlines, skateboard, cykel och kickbike.

Multisportarenan i Kungshult ska kunna användas för olika bollsporter. Exakt var den ska ligga är ännu inte klart.

Hund sittandes på stenar i en hundrastgård
En  hundrastgårdar har byggts i Löberöd  inom landsbygdsprojektet.

Vissa projekt svåra att genomföra

Promenadstråket i Hurva kan dock bli svårt att genomföra då kommunen inte äger marken. Tillstånd krävs från markägarna och det kan ta tid.

– I genomsnitt tar det ungefär två år från beslut till att ett projekt är klart. Det är en ganska lång process från att vi får in förslag från byborna som vi tittar på för att bedöma om de går att genomföra. Nästa steg är att de som verkar i byn får rösta på sina favoritförslag och sedan beslutar kommunstyrelsens arbetsutskott att avsätta medel för varje projekt, säger Måns Berger, kommunens projektledare.

Landsbygdsutveckling är bra för alla

Processen kring landsbygdprojekten är enkel. Medborgare lämnar in förslag för att sedan rösta fram de projekt som ska genomföras. Tanken är att de som får flest röster ska förverkligas.

– Det är roligt att titta på den långa lista med projekt som faktiskt har blivit verklighet under åren. Många handlar om att göra det möjligt för mer rekreation och fysiska aktiviteter. Det är bra för alla. Från politikens sida är detta också ett bra sätt att komma närmare och föra dialoger med våra medborgare på landsbygden, säger Johan Andersson och Catharina Malmborg.

Läs mer om landsbygdsutveckling i Eslövs kommun och alla de projekt som genomförts eller är på gång

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window