OS-fest med medaljchanser för Eslöv

Under de olympiska spelen i Paris blir det lite extra OS-feber i Eslöv. Chansen är stor att vi till och med får jubla över medaljer. Bara att minst nio deltagare har anknytning till vår kommun är sensationellt.

Några av Eslövs medaljhopp: Ludvig Åberg, golf, Lukas Sandell, handboll, Truls Möregårdh, Matilda Hansson och Filippa Bergstrand bordtennis.

Två som absolut tänker bänka sig framför OS-sändningarna är kultur- och fritidsnämndens ordförande Christine Melinder och kultur- och fritidschef Marcus Kulle.

– Det ska bli så roligt och spännande. Tänk om någon av våra OS-deltagare faktiskt lycktas bärga en medalj. Det vore helt fantastiskt!

Båda uttrycker stor glädje och stolthet över att Eslövs kommun, med knappt 35 000 invånare, har så många aktiva bland de 128 som tagits ut till de olympiska spelen.

– Och det är verkligen inte orealistiskt att tro på medalj för Eslöv. Mitt personliga tips är att Ludvig Åberg i golf lyckats bärga en medalj. Lukas Sandell i handbollslandslaget kan mycket väl vara med och slåss om pallplatserna. Världspingisen är tuff, men Truls Möregårdh har lyckats med häpnadsväckande prestationer förr, säger Marcus Kulle.

Ännu fler medaljhopp

Förutom de tre världsstjärnorna med anknytning till Eslöv, är Filippa Bergstrand uttagen i pingislandslaget och Matilda Hansson är reserv.

Hästsport är av tradition en stark sport i Eslövs kommun med Flyinge i fokus. Juliette Ramel är född i Gårdstånga och gör sitt andra OS. Hon tävlar i dressyr på hästen Buriel K.H.

I hopplandslaget finns ännu fler medaljhopp med anknytning till framför allt Flyinge. Henrik von Eckermann är den stora stjärnan som ståtar med tidigare guld på både OS och VM. Även Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson har tävlat för Flyinge HSK.

Christine Melinder (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande, och Marcus Kulle, kultur- och fritidschef, gör tummen upp för OS-staden Eslöv.

De bästa väljer Eslöv

– Att vi har så många OS-deltagare säger mycket om Eslöv som föreningsort. Vi på Eslövs kommun kan ställa upp med anläggningar och på olika sätt stötta föreningslivet, men det stora jobbet görs av föreningarna, säger Marcus Kulle.

Ett exempel är pingisverksamheten i Eslövs AI BTK som lockar talanger och stjärnor från både Sverige och utlandet att slå sig ner i Eslöv. En av dem är medaljhoppet Truls Möregårdh. Han har Eslöv som bas sedan han var tolv år gammal då familjen valde att flytta hit för att ge sonen de bästa förutsättningarna.

– I Eslöv ges möjlighet att träna och tävla i pingis under bästa möjliga förhållanden. Klubben lyckas erbjuda sammanhållning och familjär stämning i kombination med träningsmöjligheter i en egen hall. Lägg till det en oerhört lyckad elitsatsning. Det är främst den engagerade familjen Andersson som utgör grunden i klubben och lägger ner ett otroligt arbete som nu ger resultat, säger Marcus Kulle.

Bland annat bärgade Eslövs AI BTK i år återigen SM-titlarna på både dam- och herrsidan.

– De flesta ungdomar som vill lyckas inom pingis väljer faktiskt Eslöv. Här kan de utvecklas och samtidigt gå bordtennisgymnasiet på Carl Engström-skolan, säger Christine Melinder.

Ludvig-effekt på golfbanorna

Ett annat exempel är golfen. Världsstjärnan Ludvig Åberg, med sanslösa framgångar de senaste åren, vittnar ofta och gärna om vad Eslövs Golfklubb betytt för honom. När han har möjlighet kommer han hem till familjen i Eslöv och passar gärna på att spela några rundor på sin gamla hemmabana, och inspirera de många unga talanger som söker sig till sporten.

Eslövs Golfklubb kan glädjas åt det enorma uppsving för sporten som Ludvig-effekten ger.

Vill erbjuda alla barn en aktiv fritid

I Eslövs kommun finns många idrotter representerade. Här finns såväl bredd som topp.

– Framgång föder framgång. Talanger och stjärnor väljer Eslöv då de ser att här finns möjlighet att lyckas. Vi erbjuder bra anläggningar, bra träningsmöjligheter och fina föreningar som står för en bra miljö. Dessutom kan de få sin utbildning på samma ort. Det är viktiga framgångsfaktorer, tror Marcus Kulle.

Eslövs kommun stöttar föreningslivet främst genom att erbjuda bra anläggningar och försöker hålla nere kostnaderna för föreningarna.

– Generellt har vi bra föreningsstöd och låga avgifter för lokalhyra. Det gäller även avgifterna till Kulturskolan där vi i Eslöv ligger lägre än många andra kommuner, säger Christine Melinder.

Förhoppningen är att ännu fler barn och ungdomar ska kunna erbjudas en aktiv fritid.

– Tyvärr har inte alla samman förutsättningar. Att utöva idrott kostar pengar och det är inte alla familjer som har möjlighet att låta sina barn delta. Drömmen vore att ge alla barn och ungdomar den möjligheten och vi gör en hel del satsningar för att det ska bli verklighet, säger Christine Melinder.

Bland annat erbjuds barn i grundskolan att prova på olika sporter i direkt anslutning till skoldagen.

– Där har alla möjlighet att vara med. Det kostar ingenting och barnen på låg- och mellanstadiet leds av ungdomar i högstadieåldern. Det betyder att vi samtidigt fostrar framtida ledare inom föreningslivet, säger Marcus Kulle.

Idrottsfest oavsett medaljer

OS-festen i Paris pågår mellan den 26 juli och 11 augusti, även om vissa kvaltävlingar tjuvstartar några dagar tidigare. Vi är många som håller tummarna för våra atleter från Eslöv.

– Vi unnar dem all framgång och lycka. Det här är även ett toppbetyg till våra engagerade föreningar. De förtjänar verkligen att hyllas för framgångarna. Oavsett om vi får jubla åt medaljer, så får vi njuta av några riktigt spännande och roliga tävlingsdagar med världens främsta på plats. Heja Eslöv! framhåller Christine Melinder och Marcus Kulle.

Här hittar du hela OS-programmet dag för dag

Läs mer om Ludvig Åberg på Wikipedia

Läs mer om Truls Möregårdh på Wikipedia

Läs mer om Lukas Sandell på Wikipedia

Läs mer på Svenska Bordtennisförbundets webbsida

Läs mer om OS-ryttarna på Svensk Ridsports webbsida

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window