I Eslöv satsar vi stort på våra förskolor och den långsiktiga visionen är att erbjuda Sveriges bästa förskola. I linje med det bedriver vi en rad satsningar.
Nyheten är mer än 60 dagar gammal
Den senaste satsningen görs i samarbete med IFous – ett fristående forskningsinstitut som verkar för att skapa nytta för svensk skola och förskola – och forsknings- och utvecklingsprogrammet Flerstämmig undervisning i förskolan. Detta ska utveckla pedagogiken och öka förutsättningarna för barns lärande.
Eslövs vision är att till 2025 vara Skånes bästa kommun att bo och verka i. I visionen har de kommunala och fristående förskoleverksamheterna som samhällsinstitution en stor roll och den gemensamma målbilden är tydlig – Eslöv ska bli den bästa förskolekommunen i Sverige.
– Det är vår målbild och vi arbetar med en rad löpande insatser för att uppnå den, säger Lotta Månsson, förskolechef på Ekebackens förskola.
Ingår i nationellt forskningsprojekt
En av insatserna startade vårterminen 2018 med forsknings- och utvecklingsprogrammet Flerstämmig undervisning i förskolan, i samarbete med IFous. Programmet sker i nära samarbete med Malmö Universitet och tillsammans med åtta kommuner i Sverige. Under tre år kommer medverkande forskare att löpande presentera vetenskapligt grundade teorier som ska prövas och testas i den lokala förskoleverksamheten.
– Vårt mål med att medverka i programmet är att öka förskolans kvalitet och status genom att ge förskollärarna rätt verktyg för att bedriva undervisning, förklarar Lotta.
Kompetensutveckling – med läslyftet och ICDP
Förskolepersonal i Eslövs kommun erbjuds även kompetensutveckling via bland annat Läslyftet. Det innebär att förskollärare med kollegialt lärande som grund ska få en möjlighet att stimulera språk-, läs- och skrivutveckling i sina verksamheter. Även ICDP, vägledande samtal, är en metod som används för att kompetensutveckla medarbetarna.
– Med ICDP vill vi öka medvetenhet och kvalitet i bemötande och samspel hos pedagoger men även hos barn och dess föräldrar, förklarar Lotta och fortsätter:
– Några av förskolorna i Eslöv arbetar även utifrån Reggio Emilia-filosofin, bland annat på Ekebackens förskola där jag är verksam som förskolechef.
– Det handlar om att vi utgår från det kompetenta barnet och hela tiden vägleder, utmanar och följer barns intresse och nyfikenhet. Det grundar sig i målsättningen att uppmuntra förskolebarnens kontinuerliga kunskapsutveckling och skapa förutsättningar för framtidens förskola, avslutar hon.
Fakta: Eslövs satsningar i förskolan
- Rättighetsbaserad förskola – Eslöv är först i världen med en förskola som jobbar rättighetsbaserat med FN:s barnkonvention som grund.
- Forskningsprojekt med Ifous – Flerstämmig undervisning i förskolan. Åtta kommuner i Sverige är med och forskare från Malmö Universitet är knutna till kommunerna.
- Läslyftet
- Kapprumsbibliotek (Ett kapprumsbibliotek är ett bibliotek i ett kapprum. Biblioteket tillhandahåller böcker som är valda med hänsyn till ålder på barnen och speglar en mångfald av intressen etc.)
- Språk-, läs – och skrivutvecklare i förskolan
- Utbyte med Reggio Emilia i Italien (Reggio Emilias filosofi utgår från tanken att alla barn föds rika, nyfikna och kompetenta med en drivkraft att utforska sin omvärld tillsammans med medforskande pedagoger)
- ICDP – utbildning kring bemötande i förskolan
- Digitalisering – all tillsvidareanställd personal har en iPad
- Pedagogistatjänster (en pedagogista fungerar som en pedagog åt andra pedagoger)
- Ateljeristatjänster (en ateljerista skapar förutsättningar i miljö och material, ger konstnärliga redskap, inspirerar och utmanar nyfikenhet hos barnen)