Elda rätt och glöm inte att släcka efter dig

Räddningstjänsten har fått rycka ut flera gånger under senaste veckan på grund av rökutveckling i fastigheter. Levande ljus och elda i kamin och öppen spis är mysigt och skapar stämning. Men det kan också orsaka bränder i våra hem. December och januari är den tid på året då vi har störst problem med bränder orsakade av levande ljus och felaktigt eldande i kamin och spis.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Goda råd om levande ljus och elektriska ljus

  • Lämna aldrig levande ljus obevakade.
  • Använd ljusstakar av material som inte kan börja brinna, till exempel smide, keramik, sten eller liknande.
  • Levande ljus ska stå fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken.
  • Ställ aldrig flera värmeljus intill varandra.
  • Byt mossan i ljusstaken mot dekorationer som inte kan börja brinna, till exempel sand, sten, glas eller snäckor
  • Släck elljusstaken och julgransbelysningen med strömbrytare eller genom att dra sladden ur vägguttaget. En timer är ett bra alternativ. En lampa som bara delvis skruvas ur kan orsaka kortslutning.
  • Tänk på att använda ljusslingor som är till för utomhusbruk när du dekorerar ute.
  • Ha fungerande brandvarnare i alla rum utom kök och badrum. Komplettera med brandsläckare och brandfilt.
  • Sätt upp en lapp på insidan av din ytterdörr om att släcka ljusen. Eller gör en återkommande påminnelse i din mobil.

Elda rätt i kamin och spis

  • Det är viktigt att du eldar på rätt sätt och med rätt bränsle. Ett felaktigt eldande kan leda till att eldstaden eller rökkanalen blir för varm. Detta kan i sin tur orsaka en brand. Även eldning med felaktigt bränsle ger på sikt en ökad risk för brand.
  • Det är inte bara mängden bränsle som spelar roll. Du behöver också veta hur du ska få till en bra förbränning genom att justera drag och spjäll på ett riktigt sätt. Vid all förbränning med luft förbrukas syre. Förhållandet mellan bränslet och tillsatt luft är avgörande för att lyckas med förbränningen och olika bränslen kräver olika mycket luft. Ved och andra biobränslen avger vid upphettning stora mängder brännbara gaser.
  • Använd alltid lagom torr ved. Försök att ha veden lagrad kapad och klar under tak i ca ett år. Sedan är det tillräckligt att förvara den någon vecka inomhus innan den används. Tänk på att veden inte hinner bli torr om du hugger vinterns behov under sommaren. Lagom torr ved har en fukthalt på 16–20 procent.
  • Tänd torra stickor, papper eller liknande och låt elden ta sig i finhuggen ved innan du fyller på vedmagasinet. Följ de eldnings- och skötselinstruktioner som finns för just din anläggning! Har du en äldre eldstad, så är en tumregel att inte elda mer än tre kilo ved per timme och inte längre än tre till fyra timmar med hänsyn till risken för brand.
  • När du ska fylla på ved, tänk på att raka ihop glödbädden. Stapla veden så att ett litet mellanrum finns mellan vedträna för att få ordentlig luftinblandning.
    Se alltid till att det finns tillräckligt med luft till förbränningen. Håll tilluftsspjäll och rökgasspjäll tillräckligt öppna, hellre för mycket luft än för lite.
  • Askan från all typ av ved- och pelletseldning ska vara ljusgrå och ”flyktig” när du eldat med bra resultat!
  • Ett enkelt sätt att kontrollera om du har en god förbränning är att gå ut och titta på röken. Vid ofullständig sotande förbränning får du svart eller mörkgrå rök med kraftig lukt. Är röken gulaktig betyder det att den innehåller mycket tjära. Eftersom du alltid har en viss mängd vatten i veden kommer röken ofta att vara vit av kondenserad vattenånga, vilket är extra tydligt kalla vinterdagar.

Här kan du läsa om fler råd för säker eldning i kamin, vedpanna och liknande. 

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window