Rutiner vid läs- och skrivsvårigheter

Det ingår i skolans uppdrag att kartlägga olika typer av inlärningssvårigheter och erbjuda anpassningar och stöd utifrån elevernas behov.

Om det framkommer att en elev riskerar att inte utvecklas i riktning mot kunskapsmålen ger skolan stöd i form av extra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen.

Om eleven inte når målen trots anpassningar

Då ska rektor se till att elevens behov av särskilt stöd utreds. En pedagogisk utredning består vanligen av en kartläggning och en pedagogisk bedömning och är i de allra flesta fall tillräcklig för att skolan ska kunna erbjuda rätt stöd till eleven. Om elevens svårigheter är mer komplexa kan skolan behöva göra en mer grundlig utredning med hjälp av elevhälsans olika kompetenser.

Grundlig utredning

Det kan exempelvis handla om syn- och hörselkontroll hos skolsköterskan eller en utredning av kognitiva funktioner hos skolpsykologen. I särskilt komplexa fall kan skolan anse att en logopedutredning behövs som ett led i att hitta rätt stöd i undervisningen. Skolan kontaktar i dessa fall vårdnadshavare för att informera om behovet och inhämta samtycke till att skicka remiss till logopedmottagning.

Elevens rätt till extra anpassningar

En diagnos får aldrig vara ett villkor för att en elev ska få stöd i skolan. Omvänt innebär en funktionsnedsättning inte att eleven per automatik är i behov av extra anpassningar eller särskilt stöd. Det som avgör om en elev har rätt till extra anpassningar eller särskilt stöd är om det kan befaras att eleven inte kommer att uppfylla de betygskriterier eller kriterier för bedömning av kunskaper som minst ska uppfyllas. Elevens rätt till extra anpassningar eller särskilt stöd påverkas alltså inte av en eventuell diagnos.

För att skolan ska skicka remiss till logopedmottagning för vidare utredning behöver elevens svårigheter vara omfattande och påverka måluppfyllelsen. En annan förutsättning är att skolan bedömer att en logopedutredning behövs för att skolan ska kunna erbjuda rätt stöd till eleven.

Länk till Skolverkets hemsida: Rätt att få hjälp i skolan – Skolverket

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window