Inrikesministern och utbildningsministern besökte Källebergsskolan

Intresset från media och allmänhet har varit oerhört stort i samband med den allvarliga händelsen på Källebergsskolan i Eslöv i den 19 augusti. På måndagen kom både inrikesminister Mikael Damberg (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) till Eslöv för att träffa elever, lärare och kommunledningen.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Utbildningsminister Anna Ekström pratar med elever på Källebergsskolan.

– Hoppas ni känner att hela utbildningssverige står bakom er. Varenda lärare, elev och förälder har tänkt på er i Eslöv. Vi är väldigt många som imponerats av hur ni har hanterat den här tragedin som verkligen skakat om och berört oss alla, sa utbildningsminister Anna Ekström.

I Eslöv träffade hon först kommunledningen och representanter för skolan. Inrikesminister Mikael Damberg hade först möte med den lokala polisen innan de båda ministrarna tillsammans besökte Källebergsskolan där de pratade med elever och  skolpersonal. De visades runt av rektorn Annelie Arvidsson som berättade om händelsen och hur skolan hanterat det som skett.

– Vi är tacksamma att ni tar er tid att träffa oss. När sådant här händer vill vi så klart störa så lite som möjligt. Samtidigt är det viktigt att snabbt få en bild av vad som hänt och ta vara på era erfarenheter, förklarade ministrarna.

Utbildningsminister Anna Ekström och inrikesminister Mikael Damberg träffade mediauppbådet som på måndagen ännu en gång samlats i Eslöv.

Ministrarna djupt imponerade

Utbildningsministern sa att hon är djup imponerad över hur händelsen hanterats i Eslövs kommun. Både i det akuta skedet i torsdags, då en elev på skolan skadade en lärare med ett tillhygge, men också över hur skolan hanterat och tagit hand om både personal och elever och över den samverkan som finns mellan skola och polis i Eslöv.

– Jag blev alldeles varm i hjärtat när polisen hyllade era insatser på skolan på presskonferensen i torsdags. Det känns bra för alla runt omkring att ni hanterade situationen så proffsigt, inte minst för alla vårdnadshavare och elever, sa Anna Ekström.

Kommunalråd Catharina Malmborg, Mikael Damberg, rektor Annelie Arvidsson, Anna Ekström och kommunalråd Johan Andersson besökte Källebergsskolan tillsammans.

”Tack till personalen på skolan”

De båda representanterna för regeringen skickade också hälsningar och uttryckte sin medkänsla med den skadade läraren, hans anhöriga och alla andra som drabbats på olika sätt.

– Detta är naturligtvis inte ett sammanhang som vi önskar, men vi uppskattar att regeringen visar intresse och vill ta vara på våra erfarenheter, säger Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Eslöv.

– Från politiken i Eslöv är vi stolta över att ha en så professionell organisation som hanterat denna krissituation så väl. Vi vill framföra vårt varma tack till personalen på Källebergsskolan, säger Johan Andersson.

Måndagen var en vanlig skoldag på Källebergsskolan, men ändå inte. Elevhälsan var på plats i alla klassrum och polisen har personal på skolan hela veckan.
Polisen är på plats på Källebergsskolan hela veckan.

Lugn dag på Källebergsskolan

Inga lektioner på Källebergsskolan fredag

Allvarlig händelse på skola – alla elever är välbehållna och misstänkt gärningsman är gripen

Både riksmedia och lokala medier samlades återigen i Eslöv på måndagen.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window