Lugn dag på Källebergsskolan

Dagen efter den tragiska händelsen på Källebergsskolan i Eslöv hölls inga lektioner, men skolan var öppen för eleverna och deras anhöriga.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Ulrika Narling berättar om läget på skolan för ett stort medieuppbåd under fredagens presskonferens i Eslöv.

– Många kommer hit med sina föräldrar eller tillsammans med sina vänner. Allt har gått lugnt och stilla till. Samtidigt är vi alla chockade och tagna av det som skett och har behov av att träffas och prata, berättar grundskolechef Ulrika Narling.

Många valde att komma till skolan för att hämta tillhörigheter som de tvingades lämna kvar i samband med utrymningen igår, då en lärare skadades av en elev med ett tillhygge.

– Vi är alla glada och lättade över att det trots allt har gått så pass bra. Läraren har varit i kontakt med skolan och mår efter omständigheterna väl, säger Ulrika Narling.

Samtal och stöd

Samtidigt är det många som drabbats och som har behov av samtal och stöd.

¬ På plats här på skolan idag har vi förutom all personal även haft kuratorer, psykologer och företagshälsovården. Polisen har också varit på skolan och många har velat prata med dem, säger Ulrika Narling.

Skolan öppnar igen på måndag

På måndag öppnar skolan som vanligt igen. Första timmen kommer eleverna att samlas klassvis. Tillsammans med lärare och personal från elevhälsan får alla möjlighet att prata om det som skett.

– Forskning visar att det bästa vi kan göra är att så snabbt som möjligt komma tillbaka till normala rutiner. Det mår alla bäst av. Krispersonal kommer att vara på plats under första skoldagen och resten av veckan om det skulle behövas, säger Kerstin Melén-Gyllensten, förvaltningschef för Barn och Utbildning.

Johan Andersson, kommunalråd, Ulrika Narling, grundskolechef, och kommunpolis Mats G Odestål på fredags presskonferens som återigen lockade media från hela landet.

Polisen på plats hela helgen

Polisen kommer den närmaste tiden att öka sin närvaro i centrala Eslöv.

– Under fredagen har vårt mobila poliskontor varit på plats på Källebergsskolan och i helgen kommer husbilen och uniformerade kollegor att finnas i Eslövs centrum. Där är vi tillgängliga för alla som vill prata med oss, säger kommunpolis Mats G Odestål.

Även fritidsledarna på Gasverket och fältarna kommer att röra sig ute i centrala Eslöv fredag kväll och under helgen för att vara ett stöd för de unga som behöver det.

Inga lektioner på Källebergsskolan fredag

Allvarlig händelse på skola – alla elever är välbehållna och misstänkt gärningsman är gripen

Mer information på Polisens webbplats

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window