För första gången får Eslöv utmärkelsen Guldkommun för vårt arbete med att förebygga ohälsa hos äldre. 90 procent av alla brukare på våra vård- och omsorgsboenden ingår i kvalitetsarbetet Senior alert. Det är ett verktyg för att förebygga fallolyckor, trycksår, undernäring, dålig tandhälsa och problem med inkontinens.
Grattis till alla våra medarbetare inom kommunens äldreomsorg! De gör ett strålande arbete. Det är utmärkelsen Guldkommun 2024 ett bevis för, säger kommunens MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Pia Arndorff.
Att arbeta förebyggande i det nationella kvalitetsregistret Senior alert innebär att skador i vården kan undvikas och att alla ska garanteras en säker och rättvis vård.
Alla kommunens vård- och omsorgsboenden arbetar förebyggande genom Senior alert-metoden. Kvalitetssäkringen håller även på att införas för brukare som bor hemma med hjälp av hemtjänsten och planeras för äldre personer inom funktionsnedsättning.
Varje brukare får personlig hjälp
Vård- och omsorgsboendet Gjutaregården i centrala Eslöv har arbetat enligt Senior alert i flera år och har nått mycket goda resultat.
– Det är väldigt stor skillnad på hur vi jobbar idag jämfört med för bara ett par år sedan. Varje brukare som kommer till oss går tillsammans med vår personal igenom ett frågeformulär med massor av frågor. Svaren utvärderas enligt ett poängsystem och vi kan genast upptäcka om en brukare redan lider av någon av de fem främsta orsakerna till ohälsa bland äldre, eller om de riskerar att hamna där, säger Annika Larsson, enhetschef på Gjutaregården.
Utifrån svaren kan åtgärder sättas in för att rätta till problem eller se till att de inte uppstår.
– Allting hänger ihop. Om någon har problem med dåliga tänder så äter de sämre vilket påverkar hela allmäntillståndet, säger Katarina Zetterberg, sjuksköterska på Gjutaregården.
Rätt åtgärd sätts in direkt
Varje brukare följs upp så att eventuella åtgärder får önskad effekt.
Vi jobbar nära varandra och har täta möten där vi säkerställer att var och en av våra brukare får den hjälp som behövs. Vi träffas tillsammans regelbundet sjuksköterskor, rehabpersonal, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, undersköterskor och enhetschefen, berättar Sanny Jakobsson, kvalitetshandledare och undersköterska.
På Gjutaregården finns 38 lägenheter och personalen består av cirka 40 personer.
– Vi har möjlighet att jobba nära varandra och ha samma syn på vårt arbete. Vi känner var och en av våra brukar väldigt väl och med det här arbetssättet är risken liten att något faller mellan stolarna. Vi har helt enkelt en mycket bra överblick, säger Annika Larsson.
Alla kan känna sig stolta
De flesta av Sveriges kommuner är anslutna till Senior alert.
– Nu när vi uppnått kvalitetsstämpeln Guldkommun 2024 är det naturligtvis en morot för all vår vård- och omsorgspersonal. Det är ett stort jobb att få alla att jobba med samma instrument och det måste få ta lite tid. Nu när vi lyckats så väl gäller det att vi håller i och blir en guldkommun även 2025. Detta är en utmärkelse som all vår personal kan känna sig stolt över, säger Pia Arndorff.