Populära mellanmål skapar matglädje

Näringsberikade mål utspridda över dagen ska göra de äldre friskare. Boende på Gjutaregården är med i ett projekt med fokus på mat och hälsa.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Vid halv elva-fikat står valet mellan äppelkompott med vaniljkvarg, saffranspannacotta eller julsmoothie. Det är de boende själva som får bestämma vad som kan smaka just då.

Sanny Jakobsson, undersköterska på Gjutaregården, går runt till var och en runt bordet och låter dem välja. Till mellanmålet serveras kaffe och stämningen är uppsluppen.

Saffranspannacotta serverades som ett mellanmål på Gjutaregården.
Saffranspannacotta var ett av mellanmålsalternativen på Gjutaregården.

Måltiden ska vara en trevlig stund

– Vi brukar snacka lite skit när vi fikar, säger Henry Jönsson med ett skratt.

Han har valt en julsmoothie och ger den mer än godkänt i betyg. Satsningen på bland annat näringsberikade mellanmål är en del av ett projekt med fokus på att minska undernäringen bland äldre. Tanken är även att göra måltiderna till en ännu trevligare stund.

Många små mål under dagen

– I projektet står måltidsavdelningen för alla måltider utom frukost. Tidigare gjorde boendena själva mellanmålen, säger Pernilla Sjöberg, måltidsutvecklare i kommunen.

Plan två på Gjutaregården var pilotavdelning från början, men nu omfattar projektet hela boendet. I korthet kan man säga att de äldre får flera mindre och näringsberikade måltider utspridda över dagen. Både anställda och boende är nöjda med konceptet.

­De äldre är nöjdare med maten

– Jag upplever att det är väldigt positivt och har ökat engagemang hos medarbetarna att se till helheten vad gäller måltiderna, säger Annika Larsson, enhetschef på Gjutaregården, som även berättar att de äldre är nöjdare med både mat och måltidsmiljö.

Gurli Falk äter mellanmål på Gjutaregården.
Gurli Falk äter mellanmål på Gjutaregården.

Ska införas på alla boenden

Projektet är i slutskedet och kommer under vintern att införas på alla vård- och omsorgsboenden i kommunen.

Gurli Falk som bor på Gjutaregården tuggar i sig av äppelkompotten, men säger att hon gick upp först vid klockan tio och har precis ätit frukost. Hon berättar att hon tycker att det är kul att få vara med på bild.

– Det är fler år sedan jag blev fotograferad. Man skulle ju fixat sig lite, säger hon.

Olika alternativ till varje måltid

De som inte vill sitta med runt bordet blir serverade mellanmålen i sina lägenheter. Måltidsavdelningen förbereder ett utbud av olika mellanmål och de enskilda boendena får välja vilka de vill beställa.

För det mesta finns det tre till fyra olika alternativ för de äldre och de skiftar dagligen. Dessutom finns det alltid tre alternativ för både lunch och middag.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window