Årets nyskapare har fyrbent hjälp i jobbet

Anna Svendsen får utmärkelsen Årets nyskapare i Eslövs kommun för sitt arbete med pedagoghund i daglig verksamhet. Hunden Berit är både ett pedagogiskt verktyg och ett stöd för oroliga brukare.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Anna Svendsen är Årets nyskapare i Eslövs kommun
Anna Svendsen är Årets nyskapare i Eslövs kommun

Utmärkelsen Årets nyskapare i Eslövs kommun tilldelas en medarbetare som har bidragit till ett förändrat arbetssätt och förverkligat Eslövs kommuns vision. Anna Svendsen får priset för sitt arbete med pedagoghund i daglig verksamhet.

– Vi är ett team och utan mina kollegor hade det aldrig flutit på så bra som det har gjort. Vi har jobbat hårt allihop för att alla brukare ska acceptera Berit och att det ska gå bra, säger Anna Svendsen, grupphandledare på Ystadsvägen i Eslöv.

Hon får ta emot blommor, diplom och en kompetensutvecklingscheck som delas med kollegorna Jenny Olsson, Camilla Persson och Therese Jakobsson. Hunden Berit får godis.

Hunden går till jobbet

Sedan ett år tillbaka tar Anna Svendsen med sig hunden till jobbet. Det låter enkelt, men mycket arbete ligger bakom. De har båda utbildats av Svenska Pedagoghundinstitutet och verksamheten har gjort noggranna förberedelser.

Flera veckor innan hunden skulle komma började personalen prata om den med brukarna på Ystadsvägen. Det var viktigt att alla skulle känna sig trygga och att ingen behövde vara nära hunden som inte ville det.

– Vi tog hit en hundbur, satte upp en grind och förberedde ett rum där hunden kunde vara när den inte jobbade. Förklarade för dem att den inte kommer in på ditt rum om du inte vill. Utan att de kunde titta på hunden på avstånd, säger Anna Svendsen.

När Berit har västen på betyder det jobb för både henne och matte Anna Svendsen
När Berit har västen på betyder det jobb för både henne och matte Anna Svendsen.

Från hundrädsla till kramar

Några av brukarna var rädda eller kände avsky mot hundar och det tog ett par månader tills det fungerade för alla. Idag får personalen istället stoppa dem som försöker krama Berit för hårt.

– Vissa av dem går direkt och kollar om hon ligger i sin korg när de kommer på morgonen, säger Therese Jakobsson.

Staffordshire bullterriern Berit är ett charmigt inslag i vardagen för både medarbetare och brukare, men viktigast är den insats hon gör som pedagogiskt verktyg.

– Det är inte längre vi som sitter med när brukarna övar högläsning, utan de har högläsning för Berit, säger enhetschef Petra Kvist-Zaar.

– Jag kan platsa henne på skrivbordet för att brukaren inte ska tappa sitt fokus från aktiviteten, som kan vara att lägga pussel. Då lägger hen pusslet och tittar lite på hunden. Tidigare kanske brukaren reste sig och sprang ut ur rummet för att hen inte kunde koncentrera sig, berättar Anna Svendsen.

Känner hur man mår

När någon är ledsen eller upprörd händer det att Berit spontant kommer och tröstar. Hon trycker sig intill, lägger upp tassen och vill bli kliad. Det gör ofta att ångesten släpper.

– Man kan använda henne när man ser att en brukare börjar må dåligt eller är upprörd. Då kan vi säga ”vi sätter oss på golvet istället och kelar med hunden”, säger Anna Svendsen.

– Vi har brukare som är utagerande och som har lugnat sig jättemycket, berättar Therese Jakobsson.

En extra bonus är att hunden Berit lockar till utevistelse. Tidigare var det ett problem att få med sig vissa brukare på promenad. Nu händer det att alla åtta följer med för att rasta Berit.

– Vi har faktiskt kommit så långt att vi turas om att ta upp hundbajset, säger Anna Svendsen.

Motivering till utmärkelsen Årets nyskapare: Anna Svendsen

Årets nyskapare utses av kommunens ledningsgrupp. Alla anställda kan nominera kandidater. I år delas priset ut av kommundirektör Eva Hallberg på vinnarens arbetsplats i närvaro av medarbetare och chefer.

Årets nyskapare är ett exempel på att utveckla verksamheten genom att ta till vara personliga erfarenheter och intressen.
Gentemot våra brukare arbetar ni för att bygga självförtroende, uppmuntra till aktivitet samt minska stress och oro.
Du och dina fyrbenta vänner arbetar i team för att våra brukare ska må bättre. En stöttande relation som varken ställer krav på ord eller handling.
Det är med glädje och stolthet som kommunens ledningsgrupp utser Anna Svendsen till Årets nyskapare 2020.

Årets ledare utvecklar sina medarbetare för patienternas bästa

Årets arbetsgrupp ser odling som en barnlek

Årets medarbetare i Eslövs kommun har alltid barnen i fokus

Årets bemötare hjälper frånvarande elever att komma tillbaka till skolan

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window