Vård- och omsorgsprogrammet

Vill du lära dig hur kroppen är uppbyggd och hur sjukdomar kan förebyggas och behandlas? Vill du lära dig livsstilens betydelse för hälsan? Vill du gå ett omväxlande program med tre dagar på arbetsplatsen och två dagar i skolan? Då är detta rätt program för dig.

Social omsorg, anatomi, psykiatri, funktionsförmåga och funktionsnedsättning är några exempel på kurser som ingår i utbildningen. Inom vård och omsorg jobbar du med människors hälsa. Utbildningen har fokus på människors lika värde och livskvalitet.

Arbetsförlagt lärande (APL)

Vård- och omsorgsprogrammet är ett lärlingsprogram vilket innebär att halva din utbildning är förlagd till olika arbetsplatser där du får erfarenheter och färdigheter inom områden som ingår i din utbildning. Du har en handledare på arbetsplatsen som du följer i det dagliga arbetet. Det är denna person som lär dig yrket i samverkan med yrkesläraren från skolan. Handledarna är utbildade genom vård- och omsorgscollege.

Då halva din utbildningstid är APL är det viktigt att du vill gå en praktisk utbildning inom vård och omsorg. Utbildningen ger dig stora möjligheter till arbete direkt efter gymnasiet likaväl som en bra grund till vidare studier, till exempel till sjuksköterska, fysioterapeut, sociolog eller andra yrken inom vård och omsorg. Yrkesutgången är undersköterska.

Elevernas motivering till val av program

”Jag vill jobba som undersköterska ett tag och sedan läsa vidare till barnmorska.”
” Jag valde Vård- och omsorgsprogrammet för att tycker det är intressant med både det sociala och det medicinska, jag vill bli sjuksköterska.”
” Jag valde detta programmet för att jag vill bli kiropraktor, då är denna en bra grundutbildning som passar mig.”

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window