Vill du också engagera dig som volontär?

Vill du göra vardagen lite roligare för den som kanske är ensam eller behöver lite extra stöd för att bli mer aktiv? Nu finns en e-tjänst för dig som vill anmäla intresse för att bli volontär – till exempel som promenadinspiratör eller kanske vara med och arrangera allsång.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– Att vara volontär är att göra något både för andra och för sig själv. Att engagera sig och komma ut kan hjälpa mot exempelvis ofrivillig ensamhet eller stillasittande, säger Lis Engfalk Jönsson, samordnare på Vård och Omsorg.

Lättare att få kontakt

Satsningen för att få fler volontärer är ett samarbete mellan förvaltningarna Kultur och Fritid och Vård och Omsorg. Redan idag har kommunen flera aktiva volontärer som bland annat fungerar som promenadinspiratörer eller läser sagor för barn.

Lis Engfalk-Jönsson, Mohamed Abo-Shark,
Therese Ingby uppmanar fler att engagera
sig som volontärer.

Med en e-tjänst för att göra det lättare för blivande volontärer att få kontakt med verksamheterna hoppas man kunna locka fler att engagera sig.

Ersätter inte personalen

– En volontär ska aldrig ersätta en anställd eller utföra arbetsuppgifter som anställda gör. Det innebär till exempel att man inte är hemma hos någon eller promenerar på tu man hand, utan man gör det med en grupp, säger Lis Engfalk Jönsson.

För att få fler att vilja engagera sig är det även möjligt att vara i grupp, alltså att det är flera volontärer på samma aktivitet. Det gör uppdraget mer flexibelt.

På kommunens webbplats hittar du exempel på aktiviteter som man kan anmäla intresse för.

Det går även bra att komma med egna förslag på aktiviteter som kan passa.

Ger mycket tillbaka

Birgitta Mårtensson är en av kommunens volontärer. Hon var tidigare anställd inom äldreomsorgen men tvingades sluta på grund av sjukdom. Nu ställer hon upp som volontär och håller bland annat i sy-lan – en grupp som handarbetar tillsammans – och allsång på Karidal.

– Jag tycker att om man kan ställa upp så ska man göra det. Det ger så mycket tillbaka, man träffar vänner och får ett trevligt sammanhang.
Hon menar att volontärarbetet inte bara handlar om att glädja andra utan också om att hålla igång och vara aktiv för egen del.

Alla är välkomna

– Vi har så himla roligt och skrattar hela tiden när vi ses. De aktiviteter som jag är engagerad i är sådana som jag klarar av att göra. Alla deltar efter egen förmåga och under exempelvis stickkaféerna så måste man inte vara jätteaktiv med just stickningen.

Birgitta Mårtensson understryker även att aktiviteterna på mötesplats Karidal inte bara är för äldre utan alla är välkomna.

Anmäl intresse för att bli volontär

Bli volontär i Eslövs kommun

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window