Valfriheten snart tillbaka på menyn i Eslövs skolor

Flera nya rätter introduceras på skolmatsedeln när kommunen fortsätter att arbeta för hållbara måltider. Men policyn är inte uppskattad av alla.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Höstterminen har knappt börjat, men skolornas matsedlar har redan bjudit på flera nya rätter varav många vegetariska. I Eslöv arbetar man med klimatsmarta måltider enligt Livsmedelsverkets riktlinjer och Agenda 2030. Något som kännetecknar en klimatanpassad måltid är mindre kött och mer vegetariskt, liksom större andel ekologiska och närproducerade livsmedel.

Många förändringar på en gång

Måltidschef Marina Rahm säger att man kanske har gått lite för fort fram med förändringarna.

– Vi har fått många synpunkter och vi har lyssnat och tagit till oss av kritiken. Redan nästa vecka kommer några av barnens favoriter att dyka upp på menyerna.

Pandemin har påverkat utbudet

På grund av coronapandemin serverar skolorna vissa dagar endast en dagens rätt, till skillnad från tidigare då det alltid fanns ett alternativ. Salladsbuffén har också minskats från minst fem till två sallader.

– I våras tvingades vi att göra flera förändringar som minskade valfriheten för eleverna. Tidigare har eleverna själva kunnat välja om de ville prova den nya rätten, förklarar Marina Rahm.

Två dagens rätter snart tillbaka

Syftet med minskningen av måltidsutbudet har varit att motverka köbildning i matsalen. Idag har man på skolorna lärt sig att agera coronasäkert och beslutat att gå tillbaka till det ordinarie måltidsutbudet.

– Det kommer att erbjudas två dagens rätter så snart det går att göra på ett säkert sätt. Till början av oktober hoppas vi att salladsbuffén ska vara tillbaka. Vi vill också planera så att det alltid ska finnas ett välbekant alternativ när nya rätter introduceras. En del av vårt uppdrag är att utveckla barnens smaker, menar Marina Rahm.

Inför hösten har man infört en gemensam matsedel med Höörs kommun. Förra året tecknades ett samverkansavtal som innebär att kommunerna delar på kostnaderna för måltidsutveckling. På höstens meny finns därför några rätter som tidigare serverats i Höörs skolor men som är nya för Eslövs elever.

Eslövs kommuns måltidspolicy

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window