Uppdrag: planera för översvämningar, skyfall och värmeböljor

Vi behöver förbereda oss för framtida klimathändelser som översvämningar, skyfall, värmeböljor och torka. Därför har kommunstyrelsen beslutat att Eslövs kommun ska ta fram en klimatanpassningsplan.

Ida Linné är nyanställd utvecklingsstrateg.

– Vi behöver rusta vårt samhälle och kommunens verksamheter så att vi är mindre sårbara vid extrema väderhändelser i framtiden, säger Ida Linné, nyanställd utvecklingsstrateg med ansvar för att ta fram klimatanpassningsplanen.

I uppdraget ingår att ta fram förslag till konkreta åtgärder som behöver bli verklighet mer eller mindre omgående, men även att planera för framtiden.

– Det är ett spännande och viktigt uppdrag som jag ser fram emot. Det är få kommuner som faktiskt har en samordnare som får möjlighet att jobba fokuserat med de här nödvändiga frågorna, säger Ida Linné.

Ständigt levande arbete

Att förutse vad som kommer att hända så långt som hundra år fram i tiden är en utmaning.

– Det är naturligtvis inte möjligt. En klimatanpassningsplan måste vara ett ständigt levande dokument som uppdateras regelbundet. Mycket sker på forskningsområdet. Det är ett faktum att havsnivån kommer att stiga i takt med att glaciärerna smälter, men hur mycket är svårt att förutse. Det är stor skillnad på vilka åtgärder som krävs om havsnivån stiger med två meter jämfört med 26, säger Ida Linné.

Planerar för extrema väder

En del av hennes arbete går ut på att inventera och tillsammans med kommunens verksamheter ha planer för hur man ska hantera extrema väder. Hur ska till exempel barn och äldre få hjälp att klara en värmebölja likt den som vi upplevde sommaren 2018?

– Vi kan förbereda oss genom att ha checklistor och olika typer av lösningar färdiga. Om det redan finns fläktar och möjlighet till kyla på skolor och boenden för de äldre, så behöver man inte tas på sängen och börja från noll varje gång.

Långsiktigt kan det till exempel handla om att se till att det finns grönska i stadsmiljön. Träd och grönområden ger skugga och håller nere temperaturerna.

– Ett grönområde i en stad kan ta ner temperaturen lokalt flera grader. Det är stor skillnad på 28 eller 33 grader. Grönska har också många andra värden som att skydda mot buller, motverka luftföroreningar och suga upp vatten vid regn och skyfall, säger Ida Linné.

Skyfallen kommer allt oftare

Forskningen talar för att skyfallen kommer allt oftare framöver. Förmodligen med kraftigare regn än dagvattendammar och ledningar är dimensionerade för. Då behöver det finns färdiga planer för hur effekterna av översvämningar kan lindras.

Ida Linné ingår även i det kunskapsråd kring sjö- och vattenfrågor som kommunstyrelsen tillsatte efter vinterns översvämning runt Ringsjön och Kävlingeån.

– Det arbetet får inte stanna av i väntan på klimatanpassningsplanen, utan det sker parallellt. I kunskapsrådet ingår experter på området, och förslag till konkreta åtgärder ska presenteras för kommunstyrelsen i höst, säger Ida Linné.

Bland annat utreds förslag om att bygga vallar och möjligheten att ha mer beredskapsmaterial som sandsäckar och liknande på lager.

Att utveckla informationsflödet mellan olika organisationer och myndigheter är en annan del av arbetet.

– Mitt jobb är lite att förutse framtiden och hjälpa till att bygga upp en sorts skydd och robusthet.

Driver själv ett lantbruk

Ida Linné är anställd i Eslövs kommun sedan i somras och kommer närmast från en tjänst som miljöstrateg i Hörby kommun. Hon är utbildad civilingenjör inom ekosystemteknik vid LTH i Lund.

Dessutom driver hon och maken ett lantbruk där de föder upp får och nordsvenska hästar, och även har höns och katt.

– Jag tycker det är skönt att ha med mig lantbrukarperspektivet när jag jobbar med klimatanpassning i en kommun där livsmedelsindustrin är så viktig som här i Eslöv. Jag har stor förståelse för den panik som lantbrukare kan känna om det till exempel inte regnar, säger Ida Linné.

Den 29 oktober förväntas projektplanen antas i kommunstyrelsen. Klimatanpassningsplanen planeras att tas politiskt nästa höst.

Expertrådet för vatten har haft sitt första möte

Eslövs kommun startar kunskapsråd för vattenfrågor 

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window