TV-dokumentär följer Eslövs kamp för unga hemmasittare

I SVT:s och Utbildningsradion UR:s dokumentärserie ”Vi obehöriga” får vi följa Emine Gonzalez, Emma Natt och Dag och Sandra Nylander i Eslöv. Genom projektet ”Ung kompetens Eslöv” kämpar de framgångsrikt för att få unga hemmasittare tillbaka in i samhället.

I dokumentärseriens fjärde avsnitt får vi följa Eslövs-teamet i dess arbete. De träffar ungdomar som ibland inte varit i skolan på flera år. Unga personer som känner sig misslyckade och där självkänslan är i botten.

I dokumentärserien ”Vi obehöriga” får vi följa Emine Gonzalez, Emma Natt och Dag och Sandra Nylander i Eslöv.
I dokumentärserien ”Vi obehöriga” får vi följa Sandra Nylander, Emine Gonzalez och Emma Natt och Dag i Eslöv. Projektet ”Ung kompetens Eslöv” vänder sig till unga i åldern 16–24 år som är i eller riskerar att hamna i utanförskap, och är i behov av långsiktigt och nära stöd.

Tillbaka till utbildning och arbete

Över hälften av ungdomarna i projektet ”Ung kompetens Eslöv” har tvingats uppleva våld i nära relationer. De flesta har någon form av diagnos och svaga nätverk av vuxna i sin omgivning. Alla berättar de om anpassningar eller resurser som inte fanns eller funkade i skolan.

Emine Gonzalez, Emma Natt och Dag och Sandra Nylander på Eslövs kommuns arbetsmarknadsenhet använder sig av alla medel för att nå de unga hemmasittarna och få dem tillbaka till utbildning, arbete och framtidstro.

150 000 unga lever i utanförskap

I Sverige lever omkring 150 000 unga mellan 16 och 29 år ett liv utanför samhället där de varken arbetar eller studerar. En stor majoritet av dem har varit utan arbete eller studier under flera år. Det är en grupp i samhället med hög grad av psykisk ohälsa, som ofta haft en svår barndom och som känner sig svikna av både vuxenvärlden och skolan.

”Vi obehöriga” synliggör ungdomarna. Dokumentärserien kan du se på UR Play och i sommar även på SVT Play.

Länk till avsnittet om ”Ung kompetens Eslöv”: Vi obehöriga: Vägen tillbaka | UR Play 28 minuter

Ung kompetens – stöd på väg mot arbete eller studier

Förlängning för projektet som tar tillvara ungas kompetens

Eslövs kommun får miljonbidrag för att hjälpa fler till arbete och studier

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window