Tävling minskade matsvinnet i skolorna

Eslövs skolor tävlade tillsammans med skolor i hela landet om att kasta minst skolmat under Klimatveckan i oktober. Ett par Eslövsskolor blandade sig i tätstriden men allra bäst var Tjörnarps skola i Höör. Målet med tävlingen var att få skolor över hela landet att uppmärksamma matsvinnet.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Under Klimatveckan i oktober riktades uppmärksamheten inte bara på klimatsmarta maträtter, utan också på att skolmat som kastas är en stor miljöbov. Eleverna blev därför utmanade att kasta minsta möjliga mat under en vecka.

Ungefär hälften av de 165 deltagande skolorna i Klimatveckan var med och tävlade om en tacolunch. När resultatet från hela landets skolor räknats samman stod Tjörnarps skola som överlägsna vinnare. Totalt sex gram hade lämnats kvar på barnens tallrikar under veckan.

Martina Rosslin och Åsa Nilsson på Tjörnarps skola i Höör är stolta över vinsten i Klimatveckans matsvinnstävling.
Martina Rosslin och Åsa Nilsson på Tjörnarps skola i Höör är stolta över vinsten i Klimatveckans matsvinnstävling.

– Jag fick ringa upp dem och kontrollera att de inte räknat fel, berättar Charlotte Holm Brodersen, måltidsutvecklare i Eslövs och Höörs kommuner, som arrangerade Klimatveckan i samarbete med Helsingborgs stad och Orkla Foods.

– Nu är vi naturligtvis väldigt stolta över att Tjörnarp har fått det här fantastiska resultatet.

Harlösa och Stehag i toppen

Bland Eslövs skolor tog sig Harlösa och Stehag upp i tätstriden och hamnade på delad femte respektive nionde plats. Även Dannemannens förskola fick ett bra resultat, dock utan att placera sig eftersom bidraget skickades in sent.

På andra och tredje plats i tävlingen kom Hammarkulleskolan i Göteborg respektive Byskolan i Lund. På båda skolorna kastades drygt ett gram mat per portion.

Klimatsmarta rätter

I genomsnitt kastade de deltagande skolorna minst mat under måndagen, då köttbullar stod på menyn. Bullarna var klimatsmarta med hälften kött och hälften grönsaker och serverades tillsammans med klassiska tillbehör.

Betyder det att köttbullarna var Klimatveckans populäraste rätt?

– Vi ser generellt en koppling mellan att kända rätter ger mindre tallrikssvinn än nya rätter. Kanske för att man inte vet hur de nya rätterna smakar och hur mätt man blir, säger Charlotte Holm Brodersen.

Enligt Orklas beräkningar sparade skolorna i de 23 kommunerna drygt 230 ton koldioxidutsläpp genom att servera en mer hållbar meny än normalt under Klimatveckan.

Ett viktigt arbete i kommunerna

– Klimatveckan har varit ett stort projekt som vi har arbetat med tillsammans i tre kommuner. Att ett samtal mellan fyra matglada måltidsutvecklare kunde växa till detta har vi fortfarande svårt att greppa. Vi vill fortsätta att arbeta kommunövergripande kring de utmaningar vi alla arbetar med, säger Michael Hallström, måltidsutvecklare i Eslövs och Höörs kommuner.

Varför ville ni låta skolorna tävla om matsvinnet?

– Tanken med Klimatveckan var att ta ett helhetsgrepp på hållbar mat. Matsvinn är något vi alla berörs av och som har stor påverkan på klimatet. Inte minst i skolorna, säger Charlotte Holm Brodersen.

Eslövs kök kastar mindre mat

I Eslöv har de kommunala köken minskat sitt matsvinn från 41 gram per portion år 2018 till 28 gram per portion i år.

– Det som vi mäter är serveringssvinnet, det som vi i köket kan göra något åt själva. Minskningen motsvarar en besparing på över 500 000 kronor.

Vad har ni för tips till andra kommuner för hur man kan minska matsvinnet i köket?

– När vi började mäta 2018 upptäckte vi att en stor del av serveringssvinnet uppstod i mottagningsköken. Därför startade vi ett projekt för att förbättra kommunikationen mellan tillagning och mottagning, berättar Charlotte Holm Brodersen.

– Idag har vi ofta matsvinn på agendan under våra köksledarmöten och nästa år börjar vi arbeta på allvar för att minska tallrikssvinnet.

Eslövs resultat i matsvinnstävlingen

SkolaMatsvinn (g/portion)Placering
Harlösa skola3Plats 5 (delad)
Dannemannens förskola3Utom tävlan på grund av sent resultat
Stehagskolan6Plats 9 (delad)
Flyingeskolan7Plats 12 (delad)
Kunskapshusets förskola13Plats 32 (delad)
Ekenässkolan15Plats 35 (delad)
Ölyckeskolan17Plats 41 (delad)
Norrevångsskolan18Plats 45 (delad)
Skogsgläntans förskola18Plats 45 (delad)
Marieskolan20Plats 54 (delad)
Bredablick grundsärskola28Plats 67 (delad)
Bergabo förskola29Plats 69 (delad)
Stadshusrestaurangen Majkens32Plats 72
Carl Engström-gymnasiet36Plats 75
Östra Strö skola46Plats 79
Lönnebo förskola72Utom tävlan på grund av sent inskickat svar

Klimatveckan bjuder elever i hela landet på hållbara favoriter

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window