Klimatveckan bjuder elever i hela landet på hållbara favoriter

Tusentals elever kommer att serveras hållbar skolmat när klimatveckan drar igång i skolorna den 19 oktober. Initiativet kommer från Eslövs och Höörs kommuner som har tagit fram klimatsmarta versioner av elevernas favoriträtter.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Charlotte Holm Brodersen och Michael Hallström har tagit initiativ till klimatveckan och jobbar som måltidsutvecklare i Eslövs och Höörs kommuner.

Under klimatveckan serverar skolorna uppskattade rätter som köttbullar med potatismos, chicken tikka och tacos – men i en ny, hållbar tappning. Ett av målen är att få eleverna och deras föräldrar att upptäcka att små förändringar kan göra stor skillnad för klimatet.

– Många tror att klimatsmart betyder helt vegetariskt, men det finns mycket annat som både är gott, hållbart och innehåller den näring som barnen behöver, berättar måltidsutvecklare Michael Hallström.

Verkar för hållbar mat

Tillsammans med kollegan Charlotte Holm Brodersen arbetar han för att servera mer hållbar mat i Eslövs och Höörs kommuner. Nu har deras engagemang lett till en klimatvecka som involverar skolor och förskolor i över 20 kommuner.

– Vi kallar det för ”fast fusion climate week”. Det är välkända rätter med en liten twist som man enkelt kan laga själv hemma. Vår förhoppning är att eleverna ska ta med sig recepten hem och sätta upp dem på kylen så att de kan bli en ny fredagsfavorit, säger Michael Hallström.

Vill minska matsvinnet

Alla deltagande skolor kommer att mäta sitt matsvinn under klimatveckan. Det blir ett enkelt sätt att ta reda på om eleverna uppskattar maten som serveras. Svinnet räknas sedan om till motsvarande utsläpp av koldioxid, ett mått som gör det tydligt hur mycket som slösas bort när maten slängs.

För att få eleverna att äta upp och slänga minimalt gäller inte bara pekpinnar. Landets bästa skola vinner ett besök av Santa Marias foodtruck inklusive lunchservering för samtliga elever.

Vi kan göra verklig skillnad

– Matsvinn är ett stort klimatproblem och inte minst i skolorna. Om vi kan få ner svinnet sparar vi stora resurser och kan göra verklig skillnad, säger Charlotte Holm Brodersen.

”Fast fusion climate week” är ett samarbete mellan Eslövs och Höörs kommuner, Helsingborgs stad och Eslövsföretaget Orkla.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window