Sveriges första rättighetsbaserade förskola finns i Eslöv

Kunskapshusets förskola, som ligger mitt i centrala Eslöv, är sedan fem år en så kallad rättighetsbaserad förskola och därmed först i landet att få kallas för just detta. Det betyder att barnkonventionen ska synas i allt, i såväl aktiviteter som bemötande.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Barn tittar i en bok tillsammans med pedagog.

UNICEF-konceptet, som har sin utgångspunkt i barnkonventionen, är från början tänkt att användas av skolor och modellen riktade sig främst till äldre barn. Men när Västra skolan fick en fråga om att gå med i ett pilotprojekt, såg förskolechefen på den förskola som låg i bottenplanet av byggnaden till, att även de fick ingå i projektet.

Framgångsrikt projekt

Pilotprojektet är över och modellen är nu på gång att spridas vidare till övriga förskolor i Eslövs kommun. Dessutom är barnkonventionen också numer ett av de prioriterade målen i kommunens kvalitetsmätningssystem för förskolor.

Artikel på förskolan.se

Projektets framgång uppmärksammas nu av Lärarförbundet i en artikel på deras webbplats, Förskolan. I artikeln intervjuas Karolina Åkesson, förskolechef för Kunskapshuset, samt Mia H Östlund, biträdande förskolechef, Birgitta Pettersson, förskollärare på Kunskapshuset och Agneta Nilsson, barnskötare på Kunskapshuset.

Läs hela artikeln på forskolan.se.

Läs mer om Kunskapshusets förskola.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window