Mattias sprider matglädje på alla skolor i kommunen

Mattias Buttler är en välkänd matprofil i Eslöv. Under hans ledning har skolrestaurangen på Carl Engströmgymnasiet fått fina utmärkelser. Nu ska Mattias Buttler jobba tillsammans med alla skolor i kommunen för att sprida ännu mer matglädje.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– Målet är att vi ska ha Skånes bästa skolmåltider 2025. Jag kan tycka att det är ett lågt ställt mål, säger han och skrattar.

Varför inte Sveriges bästa? Enligt Mattias Buttler är det en lågt hängande frukt att bli bäst i Skåne. Frågar man honom så är Eslöv redan där och nosar.

Mattias Buttler
Mattias Buttler jobbar numera halvtid som matinspiratör på kommunens alla skolor. Andra halvan är han på Calles bistro på Carl Engströmgymnasiet.

Matinspiratör på alla skolor

Mattias Buttler jobbar mycket med att ta tillvara på alla råvaror och minska svinnet så mycket som möjligt.

– Vi har inte jättestora marginaler och vi behöver jobba smart för att göra bra mat som eleverna vill äta.

Den nya rollen som matinspiratör är en spännande utmaning. Mattias Buttler ska inspirera köken till att ta vara på all mat som köps in och att skapa kvalitet med ganska små medel.

– Vi jobbar som team på alla skolor jag besöker. Jag har väldigt engagerade kollegor och vi hjälper varandra.

Har jobbat i kök hela livet

Mattias Buttler började som diskare som tolvåring och har sedan dess spenderat en stor del av sitt liv i olika kök. Han har tidigare jobbat inom den privata restaurangbranschen.

För honom är det inte särskilt stor skillnad mellan en flott restaurang och ett skolkök – i båda fall handlar det om att göra gästen nöjd. Och mätt.

– Det är viktigt att väcka nyfikenheten hos våra gäster och ha en dialog. Då kan vi förklara vad det är vi serverar och få dem att åtminstone smaka.

Har hunnit med Norrevångsskolan

Nu jobbar han halvtid i Calles bistro, alltså skolrestaurangen på Carl Engströmgymnasiet, och halvtid som inspiratör på kommunens övriga skolor. Än så länge har han hunnit med att vara på Norrevångsskolan.

– Jag började på Norrevång i oktober–november och det var som en pilotskola. Då tog vi fram konceptet för hur vi ska jobba i det här projektet.

Hans delade tjänst är en del i ett projekt som rullar fram till juni. Mattias Buttler är väl medveten om att han inte kommer att hinna vara på alla skolor. Men han tror och hoppas att projektet ska bli permanent.

En uttalad tävlingsmänniska

Mattias Buttler och kollegorna från Carl Engströmgymnasiet har vunnit Arlas Guldko som bästa matglädjeskola 2021.

Tillsammans med andra skolor i kommunen har man även varit i final i White Guide Junior som utser de bästa skolrestaurangerna i landet. Men det har ännu inte blivit någon vinst i den tävlingen.

– Det retar mig att vi inte vunnit. Jag är en riktig tävlingsmänniska. Men vi ska vinna, det vet jag. Vi ska bli bäst i Sverige.

Vill testa nya koncept

Ett koncept som ska införas på alla skolor är det som kallas för ”bygg din egen”. Eleverna kan då få komponera sin egen bowl, wrap eller pastasallad.

– Vi märker att barn inte vill ha blandad mat. De vill kunna välja själva och det här konceptet har visat sig funka väldigt bra, säger Mattias Buttler.

Följ gärna Calles bistro på instagram, @callesbistro.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window