Premiär för digitalt fullmäktigemöte

Kommunfullmäktige i Eslöv går över till digitala sammanträden från och med mötet på måndag den 14 december. – Coronapandemin gör det nödvändigt att även vi anpassar oss och så långt möjligt hindrar att smitta sprids. Det ställer speciella krav både på ledamöterna och på tekniska lösningar, säger fullmäktiges ordförande Lena Emilsson (S).

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Den vanligtvis fulla salen i Medborgarhuset kommer att se väldigt annorlunda ut när fullmäktige sammanträder på måndag.

Redan till mötet på måndag är tanken att huvuddelen av de 51 ordinarie ledamöterna och 31 ersättarna ska vara med på distans och koppla upp sig via en dator.

På plats i Medborgarhuset är i stort sett bara presidiet, det vill säga ordföranden och de två vice ordförandena.

De kommer att se och höra samtliga ordinarie deltagare på en stor tv-skärm. Ytterligare en skärm är riktad mot dem som eventuellt följer mötet i salen.

Alla måste synas och höras

Även tjänstemän som administrerar mötet och teamet bakom webbsändningen som ska se till att tekniken fungerar, måste så klart vara på plats.

– Det blir väldigt annorlunda och vi måste anpassa mötet så att det uppfyller alla formella krav samtidigt som ledamöterna måste känna sig delaktiga. Det kanske tar några sammanträden innan vi vänjer oss och hittar de former som fungerar bäst efter de nya förutsättningarna, säger Lena Emilsson.

Ett formellt krav är att alla mötesdeltagare hela tiden måste kunna se och höra varandra i realtid. Det måste också finnas en teknisk lösning för eventuella omröstningar.

Följ mötet via vår webbsändning

– Det blir en spännande premiär på måndag. Hoppas verkligen att tekniken är med oss och att allt fungerar som det ska, säger Lena Emilsson.

Alla fullmäktiges möten sänds direkt via kommunens webbplats eslov.se där de även ligger kvar för den som vill titta i efterhand. Allmänhet som vill följa mötet uppmanas att första hand göra det via webbsändningen.

Här kan du följa sammanträdet i direktsändning måndagen den 14 december med start kl. 16.00 

Läs mer om kommunfullmäktige

Anette Persson, Lena Emilsson, Bo Broman,  Patrik Linder och Mikael Wehtje testar tekniken inför fullmäktiges digitala premiär.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window