Carl Engström-skolan Eslövs nya utbildningscentrum

Med nya Carl Engström-skolan har Eslöv fått ett utbildningscentrum centralt placerat bara ett par minuters promenad från tågstationen. Här samsas nya gymnasieskolan med vuxenutbildningen och yrkeshögskolan.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Öppet hus på Carl Engström-skolan lockade 681 besökareNya Carl Engström-skolans fasad

Nya Carl Engström-skolan invigdes i augusti 2019.Både elever och personal strömmar hit. Bara de senaste åren har antalet sökande till gymnasieskolan i Eslöv ökat med nästan 100 procent.

Supermoderna lokaler

– Vi skapar en förstklassig arena för möten mellan utbildning, näringsliv och arbetsliv. För våra företag är det en stor fördel att ha kvalificerad utbildning på orten samtidigt som våra elever har nära till arbete och kreativa miljöer. Vi är öppna och positiva till diskussioner kring uppdragsutbildningar och lärlingsprogram där det finns efterfrågan och behov av arbetskraft, säger Johan Holmqvist, Eslövs kommuns chef för gymnasie- och vuxenutbildningen som lett projektet med den nya skolan.

700 gymnasieelever, vuxenstuderande och personal kan glädjas åt den nya Carl Engström-skolan som sticker ut, och inte minst upp, som ett nytt landmärke i östra Eslöv. Från takterrassen 14 meter upp är utsikten strålande över centrala Eslöv.

Det gamla Bergagymnasiet har flyttat in i den nya supermoderna byggnaden och har förutom nytt namn fått helt nya förutsättningar.

Erkänd och gedigen utbildningsort

Bergaskolan med gymnasium och vuxenutbildning förde en period en allt mer tynande tillvaro. Eleverna valde andra skolor och utbildningsorter.

– Bergaskolan invigdes 1971. På den tiden byggdes skolor på billigast möjliga industrimark, i utkanten av tätorten. Byggnaden var platt, mörk och vidsträckt med långa korridorer och små högt placerade fönster.

Som mest hade Bergaskolan nästan 1 800 elever från hela Mittskåne. När det fria gymnasievalet kom valde allt färre elever Bergagymnasiet. 2016 var antalet elever nere i rekordlåga 580.

– Vi valde att satsa oss tillbaka till en position som erkänd och gedigen utbildningsort. En satsning som gett bästa möjliga resultat, säger Johan Holmqvist.

Ungdomarna hittar tillbaka

När det nya Carl Engströmgymnasiet startade vid terminsstarten i höst, var alla gymnasieplatser tillsatta.

– Vi har en fantastisk ny skola med volym, ljus och rymd. Och inga korridorer. Vi gläds åt att ungdomar från Hörby och Höör hittat tillbaka till gymnasieskolan här i Eslöv. Många uppskattar att Carl Engström-skolan är så lagom stor och erbjuder duktiga lärare, gedigna utbildningar och fantastiska lokaler, säger Johan Holmqvist.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window