Öppet hus på Carl Engström-skolan lockade 681 besökare

Eslövs nya Carl Engström-skola är invigd och de 700 eleverna har redan flyttat in. 681 personer passade på att gå husesyn när skolan höll öppet hus för alla intresserade.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Läs mer om Carl Engström-skolan – Eslövs nya utbildningscentrum

Strålande utsikt från skolans takterrass
Strålande utsikt från skolans takterrass.

Carl Engström-skolan är en av kommunens största satsningar någonsin och bjuder på ljusa och rymliga lokaler med en central trappa, atriumgård och takterrass.

Matsalen är ljus och modern
Matsalen är ljus och modern.

Döpt efter en Eslövsprofil

Carl Engström-skolan, som rymmer både gymnasiet och vuxenutbildningen, började byggas hösten 2017. Skolan består av tre enheter: gymnasieskolan, vuxenutbildningen och yrkeshögskolan.

Namnet kommer från entreprenören Carl Engström, som 1913 bildade spannmålsfirman Carl Engström AB som med tiden blev ett av södra Sveriges största företag inom spannmål, fröer, foder och lantbruksmaskiner. Den nya skolan på Östergatan 16 ligger bara ett stenkast från Engströms hem på Storgatan, det Engströmska huset.

Trappan mitt i skolan är öppen ända upp till glastaket
Trappan mitt i skolan är öppen ända upp till glastaket.

Terminsstart för gymnasiet

De första eleverna började vid terminsstarten i augusti 2019.

Gymnasiet ansökningssiffror har ökat stort inför läsåret 2019/2020. Bara de senaste åren har antalet sökande till gymnasieskolan i Eslöv ökat med nästan 100 procent. En bidragande faktor är med all sannolikhet de nya lokalerna som är ljusa och genomtänkta in i minsta detalj.

Kommunalråd Johan Andersson klipper bandet till nya skolan tillsammans med eleven Ludvig Beckvall
Kommunalråd Johan Andersson klipper bandet till skolan tillsammans med eleven Ludvig Beckvall

En elev har varit med på hela resan

Eleverna har varit delaktiga i hela projektet och fått tycka till om skolans utformning. De ville bland annat slippa långa korridorer och det är även de som bidragit till de lite dovare färgvalen i byggnaden.

Ludvig Beckvall, som studerar på Bygg- och anläggningsprogrammet, var med och tog det första spadtaget till bygget redan 2017. Ludvig har dessutom praktiserat på bygget i sin utbildning. Vid invigningen var det han som tillsammans med kommunalråd Johan Andersson klippte bandet till den nya fastigheten. Till våren kommer han dessutom att vara en av de första eleverna som tar studenten från Carl Engströmgymnasiet.

Magnus Wallin har skapat konstverket framför skolan
Magnus Wallin har skapat konstverket framför skolan.

Konstverk av Magnus Wallin

Precis vid ingången till det nybyggda huset står en iögonfallande skulptur som Magnus Wallin har formgivit. Konstverket ska bidra till att synliggöra demokratiska värden som öppenhet och insyn.

Gestaltningen består av 81 galvaniserade stolpar som utgör en kvadratisk form som på avstånd bildar en tydlig kub. Verket erbjuder även en gestaltning från ovan eftersom stolparnas toppar har en reflekterande yta.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window