Nu är det dags att rösta på utvecklingsprojekt i Marieholm och Örtofta

Under våren har de boende i Marieholm och Örtofta med omnejd lämnat in förslag på utvecklingsprojekt som de vill se förverkligade i sitt område. Hela 75 förslag har kommit in. Dessa har under sommaren bearbetats och kostnadsberäknats och det finns nu 42 olika alternativ att stödja (lägga sin röst på). Kom ihåg att rösta senast den 7 september!

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Det är tredje året som Eslövs kommun har valt att arbeta med medborgarbudget som arbetsmetod. Det innebär att du som bor på landsbygden får direkt inflytande över årliga investeringsmedel för utvecklingsprojekt i ditt närområde. Alla som bor i ansökningsområdet får vara med och lämna förslag och bestämma vad pengarna ska användas till. Under 2022 kommer 1,5 miljoner kronor att avsätts för utvecklingsprojekt som medborgarna i Marieholm och Örtofta får direkt inflytande över.

– Gensvaret och engagemanget i byarna är stort, vilket är mycket glädjande. Det betyder att vi kan ta tillvara idéer från alla som vill bidra till utvecklingen runt om i kommunen. Även om vi inte har möjlighet att genomföra alla goda idéer just nu, så har vi en bank för framtida satsningar, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

Rösta på max tre förslag

Bland förslagen från medborgarna i Marieholm och Örtofta med omnejd finns allt ifrån mountainbikebana, discgolf och andra former av utesportanläggningar till belysning, smarta papperskorgar och lusthus och bastu.

Se alla förslag och stöd ditt eller dina favoritförslag i vår dialogportal

Så här blev hundrastplatsen i Löberöd

Under vintern 2020 lämnade de boende i Löberöd, Kungshult och Hurva med omnejd in sina förslag på utvecklingsprojekt. Våren 2021 stod det klart att en hundrastplats i Löberöd och utegym i Hurva och Kungshult var de förslag som fått mest stöd/flest röster. Dessa projekt finansieras helt och genomförs av kommunen, medan det fjärde – ett andrum i Östra Strö – genomförs av Östra Strös byalag med 100 000 kronor i bidrag av kommunen.

Hundrastplatsen i Löberöd ligger i slutet av Trädgårdsvägen vid boulebanan och blev klar i december 2021. Under september månad 2022 beräknas utegymmen i Hurva och Kungshult vara klara.

Hund sittandes på stenar i en hundrastgård
Hunden Ebbot tyckte att det var härligt att springa fritt och utforska hundrastgården.

Hundrastgården är ungefär 600 kvadratmeter stor. Här finns ett picknickbord, stockar och stenar att klättra på och ett agilityhinder. Hundlatrin finns inne i inhägnaden och parkering precis intill hundrastgården.

Ebbot med matte Anna.

1,5 miljoner avsätts årligen, men genomförandet tar lite längre tid

– Intentionen när projektet Landsbygsutveckling startades var att samtliga vinnande projekt skulle genomföras och slutredovisas samma år som själva förslagsinlämningen och röstningen. Detta har tyvärr inte varit möjligt på grund av att upphandling av entreprenörer tar längre tid än vad vi först trodde, berättar Magnus Månsson, utvecklingsstrateg i Eslövs kommun.

Genomförandet av de vinnande förslagen kommer därmed tidigast att kunna genomföras året efter beslut. Detta gäller samtliga orter.

Projekten i Harlösa, Flyinge och Gårdstånga är snart inne i upphandlingsskede och beräknas kunna genomföras under 2023.

Läs mer om projektet Landsbygdsutveckling

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window